In deze tijden van ‘vliegschaamte’ zoeken steeds meer mensen naar alternatieven voor het vliegtuig om langere afstanden te overbruggen. In Zweden, het land van Greta Thunberg en flygskam, verdubbelde sinds begin vorig jaar het aantal mensen dat voor langere afstanden de trein neemt in plaats van het vliegtuig. Ook in de rest van Europa overwegen steeds meer mensen op vakantie te gaan zonder vliegtuig. Welke opties zijn er?

Slechte afstemming van de Europese treinlijnen

Wie met de trein op vakantie wil gaan, botst momenteel vaak op ‘obstakels op het spoor’. Dat begint al met de (vaak verplichte) reservatie van een ticket. Vooral als je door meer dan twee landen moet sporen, zoals Brussel-Lissabon, wordt het iets ingewikkelder. Europese treinlijnen zijn momenteel nog niet goed op elkaar afgestemd, al is het einddoel 5.000 km hogesnelheidslijnen.

op vakantie zonder vliegtuig - de nachttrein

De nachttrein is terug

Vanaf dit jaar is er beterschap beloofd. Zo kan je voortaan met de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB vanuit Brussel een nachttrein nemen naar Wenen of andere Oost-Europese bestemmingen (vooralsnog echter niet tijdens de zomermaanden). ÖBB nam eind 2016 de verlieslatende nachttreinen van Deutsche Bahn over en gaf ze een nieuwe naam: Nightjet. ÖBB beschikt nu over het meest uitgebreide netwerk van nachttreinen in Europa. Vanaf het eerste werkjaar was de onderneming al winstgevend, drie jaar eerder dan verwacht.

LEES OOK > Milieuvriendelijk reizen, hoe doe je dat? 9 tips

Reizen met Interrail

Een initiatief dat al sinds de jaren 70 bestaat, is Interrail. Met één Interrail Pas kan je naar meer dan 40.000 bestemmingen in 33 Europese landen reizen. Bij de meeste treinen kan je gewoon instappen door je Interrail Pas aan de conducteur te laten zien, bij sommige maatschappijen moet je van tevoren tegen betaling een zitplaats reserveren.

Start To Train met Kunstenpunt

Kunstenpunt, het steunpunt van de Vlaamse overheid voor de ondersteuning van de kunsten, ontwikkelde een kaart waarop staat aangegeven welke Europese steden je vanuit Brussel-Zuid met de trein kan bereiken in minder dan 6,5 uur. Je kan deze handige Start To Train-kaart downloaden op www.kunsten.be of raadplegen via Google Maps.

Vliegen duurder maken

Overigens heeft Duitsland plannen om vliegen duurder te maken en de trein goedkoper. En sommige EU-landen, waaronder ook ons land, willen werk maken van een kerosinetaks. Dan zal een internationale treinrit ongeveer evenveel kosten als dezelfde reis met het vliegtuig.

Dit artikel verscheen eerder in De Bond (januari 2020), het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou gratis in de brievenbus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 01/02/2020, laatste update op: 02/03/2020

Tags: , ,