Het verdrag van de Rechten van het Kind is geen vodje papier waar we eens aan zullen werken als we tijd hebben en de begroting in evenwicht is. Het is een streven voor elke dag, en een dat in België nog wel verankerd zit in de Grondwet.
En als dat nog niet voldoende reden is om te vechten voor kinderrechten, dan zijn er ook nog deze:
1. Zodat volwassenen hun verantwoordelijkheid nemen
Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen voor bescherming, zorg, een dak boven het hoofd, onderwijs. Kinderrechten zijn een manier om die volwassenen te dwingen hun verantwoordelijkheid op te nemen en hen (of een staat) te straffen als ze dat niet doen.
Ouders zijn hiervoor in eerste plaats verantwoordelijk. De voorwaarde is wel dat de samenleving dat mee ondersteunt, als de ouders er om een of andere reden niet in slagen.
2. Om de kwetsbaarheid van de kinderen te verminderen
Ze zijn klein, licht, moeten nog veel leren, kunnen zich niet altijd voldoende verweren en kunnen minder aan dan een volwassen lichaam. Dat maakt kinderen kwetsbaar. Ook mét kinderrechten zijn en blijven kinderen kwetsbaar, maar de kinderrechten beperken die kwetsbaarheid wel.
3. Omdat kinderrechten nog hard nodig zijn
Elke dag worden kinderrechten geschonden, zowel in arme, verre landen als in ons land. Daarom alleen al zijn kinderrechten nodig.
LEES OOK: 8 manieren waarop kinderrechten niet gerespecteerd worden in ons land
4. Het geeft het goede voorbeeld
Kinderrechten die beschermd worden: daar merken kinderen op zich niet zoveel van. Het feit dat kinderen inspraak krijgen, merken ze wel. Mogen spreken, gehoord worden, een mening mogen geven, dat betekent heel veel.
Dat nemen ze wel mee als standaard voor hun latere leven, en zullen zo helpen ze mee in stand te houden.
5. Kinderen zijn de toekomst
En de toekomst, die moet je koesteren. Dat maakt kinderrechten geen luxeproduct, maar iets strikt noodzakelijk. Het is zoals een Indianenwijsheid zegt: “We erven de aarde niet van onze ouders, we hebben haar in bruikleen gekregen voor onze kinderen.”
Lees ook ons opiniestuk op Knack.be: “Wat betekenen kinderrechten in een kindvriendelijke samenleving?”
Hoe moet dat gebeuren?
De overheid moet… – en een verantwoordelijkheid van ons allemaal, om kinderen veilig te houden.
Om dat soort problemen te vermijden zou het beleid simpelweg de kindnorm kunnen invoeren. Een kindnorm is een manier om de kindvriendelijkheid van een wet of regel na te gaan. Het principe is als volgt: kinderen zijn kwetsbaar en gevoelig. Elke maatregel die daar rekening mee houdt, is goed voor iedereen.
Deze kindnorm is toepasbaar op allerlei uitdagingen waar we de komende tijd voor staan:
- luchtvervuiling: de veilige norm zou moeten afgestemd zijn op kinderen
- verkeer: als een kind veilig door het verkeer geraakt, dan geldt dat ook voor volwassenen
- media: kinderen moeten beschermd worden tegen misleidende reclame en inbreuken op hun privacy maar net zo goed gehoord worden en representatief worden getoond
- …
Door rekening te houden met de grootte en draagkracht van een kinderlijfje, worden heel wat beslissingen heel duidelijk. En veiliger voor iedereen. Vechten voor kinderrechten is dus werken aan een betere samenleving.
Gepubliceerd op: 20/11/2017, laatste update op: 08/11/2021Samen met de belangen voor het gezin, werkt de Gezinsbond ook elke dag aan rechten voor kinderen. Op vlak van onderwijs, kwaliteitsvolle zorg, opvoedingsondersteuning… Het volledige aanbod vind je op www.gezinsbond.be. Wil je deze werking ook graag (verder) steunen? Klik dan hier.
Tags: kinderrechten