In 2025 komt er een nieuwe tariefstructuur bij de NMBS. Maar tot het zover is, zijn we nog aangewezen op de jungle van tarieven die er vandaag zijn. Raak jij op zoek naar het goedkoopste treinticket ook weleens verdwaald? Geen nood: we overlopen enkele (ook minder bekende) tarieven en geven tips voor een goedkopere rit.

Voor studenten: Student Abonnement en Student Multi

Dit zijn de voordeligste tarieven voor verplaatsingen van studenten naar de les, het kot of een stage. Het Student Abonnement is een onbeperkt abonnement op een vast traject. De Student Multi is de beste keuze als je 2 tot 3 keer per week naar je studentenstad reist – ideaal voor kotstudenten of voor wie enkele dagen per week naar de les gaat. Met beide formules krijg je ongeveer 80% korting.

Er hangen wel strenge voorwaarden aan vast: je moet jonger zijn dan 26, en de bestemming moet je studieplaats zijn. Volg je ook in een andere stad les of heb je een stage? Of heb je twee thuisadressen? Dan kan je met een attest van je studie-instelling ook voor andere trajecten een studententarief krijgen. Studenten ouder dan 25 vallen helaas uit de boot. Sommige instellingen voor hoger onderwijs voorzien wel zelf een extra tussenkomst (bv. UHasselt en PXL).

Voor jongeren: Youth Ticket, Multi & Holidays

Ben je jonger dan 26? Dan betaal je met een Youth Ticket in tweede klas het standaardbedrag van 7,10 euro voor elk traject binnen België (met uitzondering van Brussels Airport, waarvoor je een luchthaventoeslag betaalt).

Met de Youth Multi krijg je 10 ritten voor het voordelige bedrag van 57 euro: amper 5,7 euro per rit dus. Die ritten moet je binnen het jaar opgebruiken. In de zomervakantie kun je met de pas Youth Holidays een week (19 euro) of een maand (31 euro) lang onbeperkt sporen.

Voor uitstapjes: Weekend Ticket & Discovery Ticket

Reis je in het weekend, dan krijg je met het Weekend Ticket 50% korting op (het niet-vaste gedeelte van) al je heen- en terugreizen. Het tarief geldt vanaf vrijdagavond 19 uur, en is in sommige verlengde weekends langer geldig.

Het Discovery Ticket is de vroegere B-Dagtrip, waarmee je je toegangsticket voor een event, museumbezoek of een andere uitstap combineert met een treinreis. Hiermee krijg je voor je treinreis dezelfde korting als met het Weekend Ticket, maar dan ook op weekdagen.

Let wel op! Het Discovery Ticket geldt op weekdagen pas vanaf 9 uur ’s ochtends, en je kunt het niet bij NMBS zelf aankopen. Je moet eerst de tickets van je uitstap voldoende op voorhand online kopen bij het museum, dierenpark of event waar je naartoe wil. Je krijgt dan via die weg een kortingscode waarmee je het treinticket bij de NMBS kan kopen.

Gezin met 3 kinderen: de kortingskaart grote gezinnen

Telt je gezin minstens 3 kinderen? Goed nieuws! Dan kan je de kortingskaart grote gezinnen aanvragen. Je lokale afdeling van de Gezinsbond kan je hiermee helpen, of je doorloopt zelf de aanvraagprocedure bij de NMBS. De aanvraag kost 6 euro.

Deze kaart geeft net als het Weekend en Discovery Ticket 50% korting op het niet-vaste gedeelte, ongeacht wanneer je reist. De toekomst van deze kaart is momenteel nog onduidelijk. Als Gezinsbond pleiten we voor een nieuwe formule die voor alle gezinnen geldt.

LEES OOK > De Gezinsbond vraagt waardige opvolger voor kortingskaart grote gezinnen

Voor 65+ : het Senior Ticket

Ben je ouder dan 64? Dan is het Senior Ticket voor de meeste treinverplaatsingen de goedkoopste optie. Voor 7,8 euro reis je heen- en terug naar eender welk Belgisch station. Ook hier geldt op weekdagen een uurbeperking: het Senior Ticket is dan pas geldig vanaf 9u.

Reis je van of naar Zaventem om het vliegtuig te nemen? Dan wordt de luchthaventoeslag van 6,4 euro automatisch bij je ticket opgeteld. Let wel: als je dezelfde dag nog terugreist en dus een tweede keer door de poortjes van de luchthaven moet, moet je wel zelf nog een bijkomend Brussels Airport Supplement aankopen voor die terugreis.

Kinderen reizen gratis mee: Free4kids

Kinderen reizen tot 12 jaar gratis mee met een betalende reiziger. Per betalend ticket kunnen maximaal 4 kinderen gratis meereizen. Reis je met 5 kinderen? Dan moet je één Kids Ticket aankopen, waarop eveneens 50% korting (op het niet-vaste gedeelte) geldt ten opzicht van een regulier ticket.

Je ziet het: er zitten heel wat interessante tarieven en formules in die jungle van treintickets verscholen. Doe er je voordeel mee!

LEES OOK > Frederic en Kim leven zonder eigen auto: ‘De kinderen zijn intussen nog fellere voorstanders dan wij’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/09/2023, laatste update op: 12/01/2024