Wist je dat je lidkaart van de Gezinsbond ook een spaarkaart is? Je doet er je voordeel mee dankzij vrijwilligers zoals Peter Cochuyt. Samen met alle andere spaarafgevaardigden van de Gezinsbond zorgt hij ervoor dat gezinnen bij tal van handelszaken korting kunnen sparen. Voor de Week van de Vrijwilliger geeft hij ons een blik in zijn leven als Bond-man.

Gezinsvriendelijke handelaars

Meulebeke telt ongeveer 11000 inwoners en 4700 gezinnen. Daarvan zijn er net geen duizend lid van de Gezinsbond. In de afdeling zijn er nu 34 gezinsvriendelijke handelaars aangesloten. ‘En dat allemaal door schitterend teamwerk’, vertelt Peter.

‘De handelaars zijn heel divers: een breiboetiek, een optiek, een tankstation, een drankencentrale, het zwembad, een fietsenwinkel, een bloemenwinkel… Maar evengoed voedingswinkels: een hoevewinkel, de slager en zelfs de frituur!’

LEES OOK > Ria en Luk zijn bestuurslid bij de Gezinsbond: ‘We kunnen makkelijk bruggen bouwen’

Spaarafgevaardigde

Peter nam met zijn gezin geregeld deel aan activiteiten van Gezinsbond Meulebeke. In 1990 werd hij gevraagd om bij het bestuur te komen. Toen de zegels ‘van de bond’ plaats maakten voor de eerste spaarkaart, ergens rond 2004, werd Peter spaarafgevaardigde.

‘Handelaars kunnen overtuigen van de win-winsituatie voelt echt goed’ – Peter

Voor de eerste 20 aangesloten handelaars redde Peter het alleen. Maar de interesse bleef groeien, en dus schoot Roger hem te hulp. Samen slagen ze erin om steeds meer handelaars aan te sluiten.

‘Dankzij mijn functie kwam ik ook meteen terecht in de gewestelijke werkgroep. Het is echt een pluspunt dat we onze ervaringen kunnen uitwisselen rond het onderhandelen met spaarpartners. Zo halen we meer handelaars over de streep, en daar varen alle leden wel bij.’

Coronadip

Ook in Meulebeke heeft corona er stevig ingehakt. ‘Het was een streep door de activiteiten, maar ook voor de handelaars was het niet gemakkelijk. We zorgen er wel voor dat ze alle informatie kregen, maar het persoonlijke contact viel weg. Dat is echt niet fijn.

Gelukkig hebben we ook veel voedingswinkels onder de spaarpartners. Leden konden dus blijven sparen. Dat is een tip voor andere afdelingen: probeer essentiële winkels aan te sluiten. Het is echt een troef voor de leden.

Leg ook overal je lidkaart/spaarkaart op de toonbank. Zo herinner je handelaars eraan dat we met een sterk systeem werken.’

LEES OOK > 100 jaar Gezinsbond: een feestjaar met heel wat op de planning

Een team vol talent

‘Er zijn bij ons in Meulebeke heel wat handelaars aangesloten. Bovenop het grote aanbod activiteiten zorgt dat ervoor dat we een trouw ledenbestand kennen.

Dat lukt alleen maar omdat we allemaal samen werken. We zijn niet als persoon vrijwilliger, maar als gezin. Dat biedt echt mogelijkheden: iedereen werkt mee aan alles.

En elk talent wordt gewaardeerd. Die verscheidenheid aan talenten zorgt er ook voor dat de werkgroepen het beste van zichzelf kunnen geven. Een win-win dus.’

LEES OOK > Vrijwilligerswerk volgens Erika? Een goed excuus om leuke dingen te doen! 

Bond-sfeer

‘Ik ben een echte Gezinsbond-man. Ik ben al lang vrijwilliger en ik blijf dat ook. Maar je kan dit uiteraard niet zonder de steun van je familie en de rest van de vrijwilligers.

We zijn een echte vriendengroep, waar ook de kinderen van de vrijwilligers zich thuis voelen. Ze groeien op in de echte Bond-sfeer.

En natuurlijk krijgen we graag een schouderklopje. Handelaars kunnen overtuigen van de win-winsituatie voelt echt goed. Maar even belangrijk is het gevoel dat je krijgt als je ziet hoeveel leden hun lidkaart echt gebruiken. En natuurlijk ook de positieve reacties van de handelaars.’

Dit portret verscheen eerder in BraVo!, Brieven aan vrijwilligers van de Gezinsbond. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/03/2021

Tags: , , ,