Mensen die als vrijwilliger werken, zijn gezonder. Dat is de conclusie van doctoraal onderzoeker Jens Detollenaere van de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg aan de universiteit van Gent.

Een deel van die betere gezondheid is te verklaren door het gemiddeld hogere inkomen van vrijwilligers. Opvallend is dat het effect blijft bestaan na controle voor andere kenmerken met een invloed op gezondheid, zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en migratiestatus.

Effect van inkomen

Het effect is wel deels te verklaren door het feit dat vrijwilligers een hoger inkomen hebben. Ook dat is gekoppeld aan een betere  gezondheid. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat vrijwilligers gemakkelijker werk vinden, wat ook weer leidt tot een hoger inkomen en dus een betere gezondheid.

Effect van vrijwilligerswerk

Maar het verklaart dus niet het volledige effect, en dan komen de gevolgen van het vrijwilligerswerk boven.

  • de psychologische effecten: het versterkt zelfvertrouwen en het sociaal netwerk, wat ook positief gerelateerd is aan gezondheid
  • de activiteiten beschermen het geheugen tegen achteruitgang en dementie
  • door vrijwilligerswerk komen oxytocine en progesteron vrij, wat de weerstand tegen stress en ontstekingen vergroot.

Extra positief nieuws voor onze vrijwilligers dus. Voel jij het zelf ook kriebelen? Jij bent welkom als vrijwilliger bij de Gezinsbond! Je wil wel maar je kent jouw sterkte nog niet? Doe dan de geweldige vrijwilligerstest!

Meer informatie ontvangen dan kan je best lid worden van De Gezinsbond of onze volgen via Facebook.

Gepubliceerd op: 14/04/2017, laatste update op: 26/02/2019

Tags: ,