Erika Van Haperen is vrijwilliger bij de Gezinsbond. Haar belangrijkste drijfveer voor vrijwilligerswerk? Sociale betrokkenheid. De sleutel tot succes: je inzetten voor activiteiten die aansluiten bij je eigen leefwereld. En corona? Tja, ze houdt de moed erin en gelooft in een glorieuze heropstart – zodra het kan en mag.

Waarom ook niet?

‘Hallo! Ik ben Erika, 32 jaar. Mama van twee zonen van vier en zes, en gepassioneerd familiefotograaf. Sinds een jaar of vier ben ik vrijwilliger bij afdeling Deurne-Zuid. Dat is een toffe groep vrijwilligers met een breed palet aan activiteiten voor jong en oud.

Ik was een paar weken bevallen van mijn jongste zoontje toen ik voor het eerst naar een vergadering kwam. Ik had de oproep gezien en dacht “tja, waarom ook niet?”‘

Toffe bende

‘Nu, vrijwilligerswerk en de Gezinsbond werden me thuis met de paplepel ingegeven. Mijn ouders engageren zich al jaren in verschillende verenigingen, waaronder de Gezinsbond.

De ploeg van Deurne-Zuid was dus geen onbekende groep mensen voor mij. Integendeel: sommigen ken ik al heel mijn leven. Ik wist dat het een toffe bende bijeen is, die ook echt leuke dingen doen.’

LEES OOK > Schuilt er een vrijwilliger in jou?

Vrijwilligerswerk op maat

‘Het eerste wat ik ooit organiseerde, was een cursus baby-gebaren. Ik had toen ook zelf een baby in huis. Daarna nam ik het zingen met baby’s/peuters/kleuters over. En nu ik zelf een kind in de lagere school heb, verschuift de focus stilletjes naar activiteiten voor die leeftijdsgroep.

Eigenlijk is de Gezinsbond een excuus om leuke dingen te doen met je gezin, met andere toffe mensen erbij.’

Bouw je dorp

‘Mijn eigen kinderen zijn een belangrijke maatstaf en gaan heel vaak met mij mee naar activiteiten. Zij spelen er met leeftijdsgenootjes, en ik vind er aansluiting met ouders in dezelfde levensfase. Er ontstaan dan van die organische opvoedingsbabbeltjes.

Zo bouw je aan een soort dorpje, een netwerkje dat gezinnen aan elkaar verbindt. Dat sociale en die betrokkenheid: dat zijn mijn drijfveren om vrijwilligerswerk te doen.’

LEES OOK > Sofie is vrijwilliger voor jonge gezinnen: ‘Ik wil de Gezinsbond aantrekkelijker maken bij jonge gezinnen’

Vrijwilligerswerk volgens Erika? Een goed excuus om leuke dingen te doen!

Ieder zijn rol

‘Overigens is dat volgens mij wel een soort sleutel: dat je je mag inzetten voor activiteiten die aansluiten bij je eigen leefwereld.

Andere vrijwilligers hebben pubers in huis, of zijn grootouder. Zij hebben dus meer voeling met wat er in die doelgroep leeft en nodig is. En zo neemt iedereen zijn rol op!

We willen nu graag weer iemand met een baby of peuter in onze ploeg krijgen. Zo houden we de vinger aan de pols en blijft ons aanbod ruim, met voor elk gezin wat wils.’

Allemaal anders, allemaal samen

‘Op onze grotere activiteiten komen dan al die doelgroepen samen. Grootouders, baby’s, tieners … allemaal door elkaar en bij elkaar.

Op zo’n momenten slaag je erin om echt te gaan verbinden, om het gezin te tonen in al zijn diversiteit en in al zijn vormen, allemaal samen aan hetzelfde ontbijt bijvoorbeeld. Die diversiteit inzien en ook laten zien, daar gaat het mij om.’

LEES OOK > 9 redenen waarom het leuk is om vrijwilliger te zijn

Corona als uitdaging

‘Nu met corona is het allemaal natuurlijk wat moeilijker. Het afwachten begint te wegen.

We verspreidden wel kleurplaten en fotozoektochten, maar we kunnen zeker nog bijleren op het vlak van online zichtbaarheid. Daar zetten we momenteel nog onze eerste voorzichtige stapjes.

Maar hé, jezelf blijven uitdagen en blijven groeien, dat is ook belangrijk! Zo houden we onszelf scherp.’

Positieve blik

‘In elk geval ben ik gerust dat onze gezinnen wel de weg zullen blijven vinden, zeker voor de activiteiten met vaste waarde, zoals het zwemmen of het ontbijt. De rest zullen we misschien wat moeten aftasten.

Maar we houden de moed erin en blijven het positieve zien. Als het weer mag, dan gaan we gewoon keihard voor de glorieuze heropstart. En tot dan zijn we dankbaar voor wat er wél kan en proberen we mogelijkheden te zien.’

Dit portret verscheen eerder in BraVo!, Brieven aan vrijwilligers van de Gezinsbond. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/03/2021

Tags: , ,