Welke drijfveren hebben mensen om zich belangeloos in te zetten voor anderen? Line Windey, die bij de vormingsorganisatie Kwadraet vrijwilligers en beroepskrachten coacht, reikt ons een paar boeiende inzichten aan over ‘de motieven’ van vrijwillige inzet.

13.000 vrijwilligers in meer dan 950 afdelingen: daar steunt de Gezinsbond op. Ze werken voor hetzelfde doel, maar vraag je hen Waarom ben jij vrijwilliger?, dan krijg je heel uiteenlopende antwoorden.

“Van kindsbeen af heb ik mijn dorp ervaren als een warme plek waar de meeste inwoners elkaar goed kennen. Dat je hier tot op vandaag een hechte gemeenschap hebt, blijkt onder andere uit de veelheid aan verenigingen die in Tongerlo bloeien.”

-Jo Knoops, Gezinsbond Tongerlo

Engagement

“Een vrijwilliger kiest zijn engagement veel bewuster dan vroeger”, zegt Line Windey. “Hij bekijkt eerst hoeveel tijd hij daarvoor kan uittrekken naast zijn gezin, de familie, de vrienden, de hobby’s…”

Windey stelt tegelijk vast dat heel wat vrijwilligers bij verenigingen zoals de Gezinsbond, ook op andere terreinen vrijwillig actief zijn in hun stad of gemeente. En via hun kinderen hebben ze dan weer contacten met lokale jeugdorganisaties.”

“Onze dochter Loppe (14) speelt volleybal en onze zoon Lasse (11) voetbalt intussen bij de ploeg van Opitter, een andere deelgemeente van Bree. Onze kinderen zitten ook in de KSA.

-Ellen Schuurmans, Gezinsbond Tongerlo

Zinzoeker

Je leert mensen kennen, je kan iets doen voor kinderen en gezinnen uit de buurt, je bent een deel van een groep… Mensen hebben allerlei redenen om vrijwilliger te worden.

“Doorgaans gaat het, om het met een groot woord te zeggen, over iemand die in zijn of haar leven op zoek is naar ‘zingeving’. Door dat engagement wil je van betekenis zijn voor jezelf, voor anderen, voor de wereld”, aldus Windey.

“Toen ik de vraag kreeg om vrijwilliger te worden, draaide de werking totaal vierkant. De sfeer was onder het vriespunt. Even overwoog ik om het toch maar niet te doen. Maar ik kon het niet over mijn hart krijgen dat zo’n prachtige vereniging als de Gezinsbond in onze gemeente zou ophouden te bestaan. Ik ben ook altijd jeugdleider geweest en zag het wel zitten om het bestuur nieuw leven in te blazen.”

-Henk D’haenens, Gezinsbond Oeselgem

Gestart uit interesses

Volgens Line Windey vertrekt de inzet vaak vertrekt vanuit eigen interesses en blijkt er daardoor toch nog een grote betrokkenheid uit. “De echt ‘shoppende’ vrijwilliger komen wij maar zelden tegen”, zo klinkt het.

“Toen we pas lid geworden waren, overtuigde de voorzitter mij al meteen om in het bestuur te komen. Op een schoolactiviteit had hij gezien hoe fijn ik het vond om met jonge kinderen te zingen en te volksdansen. In die tijd zijn we ook begonnen met kinderkina, bingo voor kinderen dus, en babyzwemmen. Dat zijn nu nog altijd twee succesvolle activiteiten van onze afdeling.”

-Miek Meurkens, Gezinsbond Neerpelt

Liever actie dan gepraat

“Wij merken wel dat veel vrijwilligers vandaag veeleer kiezen voor een vereniging met een specifiek profiel, een organisatie die bijvoorbeeld rond ecologie of sport werkt. Bovendien wil de vrijwilliger een mooi afgebakende taak, verwacht hij een duidelijke return en is hij kritisch: een organisatie die niet aan zijn behoefte voldoet, laat hij sneller vallen. Ook plezier maken staat hoog op zijn persoonlijke agenda. Dat betekent: liever actie, dan gepraat. En hij voelt zich ook niet langer gebonden door ideologie of politiek.”

De vraag naar vrijwilligers zal volgens Line Windey trouwens alleen maar toenemen, zeker naarmate de Vlaamse overheid meer bespaart in sectoren als zorg, welzijn en onderwijs. “Maar het positieve verhaal is dat het verenigingsleven een bron is van gewaardeerde en warme sociale contacten, en mensen ook echt gelukkiger maakt.”

LEES OOK: Wat een vrijwilliger drijft: het geeft je leven kleur

Wat jij kan

Als gezinsorganisatie wil de Gezinsbond er zijn voor gezinnen. Dat betekent ook diensten die gezinnen ondersteunen, zoals de Kinderoppasdienst, of activiteiten zoals een tweedehandsbeurs, paaseierenzoektocht of een lezing. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Wil je weten hoe je ons kan versterken? Doe de test op watjijkan.be en ontdek welk profiel bij jou past!

Dit artikel werd eerst gepubliceerd in De Bond van 21 februari 2018 naar aanleiding van Week van de vrijwilliger. Lees daarin het volledige vrijwilligersverhaal van Jo Knoops en Ellen Schuurmans, leden van Gezinsbond Tongerlo.
De Bond is het maandelijkse magazine voor leden. Volg de laatste nieuwtjes ook via Facebook of Twitter.
Gepubliceerd op: 01/03/2018, laatste update op: 09/03/2018

Tags: , ,