Het moment waarop je als koppel beslist om uit elkaar te gaan is vaak de start van een woelige periode. Er moet heel veel geregeld worden, en de emoties laaien wel eens hoog op. Een overzicht bewaren is op dat moment dan ook aartsmoeilijk. Het inlichten van de omgeving, en het omgaan met de zeer gemengde reacties. Wie gaat waar wonen? Hoe verdeel je de bezittingen? Moet je naar een advocaat? Om maar een paar zaken te benoemen…

Je kinderen doorstaan de storm mee, en leven met de gevolgen van een beslissing die ze zelf niet namen. Tijdens een scheiding is het niet altijd even gemakkelijk om hun welzijn een centrale plaats te geven. Daarom pleit de Gezinsbond dat ouders een ouderschapsplan opstellen wanneer ze uit elkaar gaan.

Een houvast voor alle partijen

Misschien is het voor jou en je ex-partner duidelijk dat er afspraken moeten komen over de verblijfsregeling en een eventuele onderhoudsbijdrage. Maar er zijn nog zoveel andere zaken die jullie met elkaar moeten bespreken om het samen ouders zijn zo goed mogelijk te laten verlopen. Een ouderschapsplan biedt jullie een houvast en voorkomt conflicten op lange termijn.

Evenwicht voor de kinderen

Ook jullie kinderen hebben baat bij een ouderschapsplan: het geeft hen duidelijkheid en inspraak. Zo kunnen zij zo vlot mogelijk weer het evenwicht vinden. Want laat ons vooral niet vergeten dat ook hun wereld op zijn kop staat.

Een checklist als ondersteuning

Om jullie te ondersteunen, stelde de Gezinsbond het e-dossier ouderschapsplan op en ontwikkelde we een hele praktische checklist. De lijst bevat concrete vragen uit het dagelijkse leven. Zo kunnen jullie samen met je kind(eren) nadenken over hoe jullie het ouderschap vorm geven na de scheiding. Raadpleeg de checklist hier.

Lees ook de mening van experte Dianne Kroes over het ouderschapsplan.

Zoek op tijd hulp

Maar een ouderschapsplan opstellen is geen gemakkelijke opdracht. Je moet in staat zijn de eigen zorgen en problemen even aan de kant te schuiven om het belang van jullie kind(eren) op het voorplan te brengen.

Daarom kan het goed zijn om de hulp in te roepen van een bemiddelaar die de gesprekken in goede banen leidt. Hier vind je een bemiddelaar op basis van specialiteit of locatie. Ben je lid van de Gezinsbond? Dan krijg je een spaarkorting bij Pareto Group. Lees hier meer.

Meer info

Hulp nodig bij het berekenen van je onderhoudsbijdrage? De Gezinsbond ontwikkelde een calculator voor de objectieve berekening van onderhoudsbijdragen. Die is verkrijgbaar voor 30 euro. Ben je lid? Dan betaal je slechts 15 euro. Als lid kan je met vragen hierover (en met alle ander sociaal juridische vragen) ook terecht bij onze sociaal juridische dienst door te mailen naar sjd@gezinsbond.be.

Als je nog geen lid bent, kan je dat snel veranderen door hier te klikken.

Gepubliceerd op: 11/07/2018, laatste update op: 30/07/2018

Tags: , ,