Wat met co-ouderschap tijdens de coronacrisis?

De verstrengde maatregelen om de coronacrisis te bestrijden zorgen voor heel wat vragen bij ouders met co-ouderschap. Mogen kinderen van gescheiden ouders wel nog heen en weer verhuizen, nu we allemaal in ons kot moeten blijven?

Ook co-ouderschap tijdens de coronacrisis

Er is geen verbod op het verhuizen van het kind van de ene naar de andere ouder. Alle gemaakte afspraken kunnen dus gewoon doorgaan. De coronacrisis verandert dus niks aan de overeenkomsten of verplichtingen uit een vonnis na scheiding.

Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden waaraan je je moet houden:

  • Blijf afstand houden en maak het verhuizen zo kort mogelijk
  • Als je zelf ziek bent, dan blijft je kind waarschijnlijk beter bij jou om besmetting te voorkomen, maar vraag hierbij (telefonisch) advies aan de huisarts
  • Is de andere ouder ziek, dan hou je je kind misschien ook beter thuis, maar vraag hierbij ook (telefonisch) advies aan de huisarts

Twijfel je om je kind naar de andere ouder te brengen, praat er dan zeker over met elkaar en met anderen. Als er geen dwingende redenen zijn om je kind thuis te houden, dan gaat de wissel beter door.

LEES OOK > Het coronavirus: zo praat je erover met je kind

Het beste voor je kind

Ook uit pedagogisch standpunt is het het best dat alles doorgaat zoals normaal, coronacrisis of niet. Het zijn voor iedereen ongeziene en onzekere tijden, als er daar bovenop ook nog een plotse verandering in de verblijfsregeling komt, zorgt dat voor (nog meer) onrust bij je kind.

Als een kind bij één ouder blijft (omdat er in één van de gezinnen iemand ziek is, of omdat één ouder thuis kan werken) kunnen er wel best vooraf afspraken gemaakt worden over de kosten voor extra opvang bijvoorbeeld.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

 

Gepubliceerd op: 27/03/2020

Tags: ,