De verstrengde maatregelen om de coronacrisis te bestrijden zorgen voor heel wat vragen bij ouders met co-ouderschap. Mogen kinderen van gescheiden ouders wel nog heen en weer verhuizen, nu we allemaal in onze bubbel moeten blijven? En wat met kinderen ouder dan 12?

Ook co-ouderschap tijdens de coronacrisis

De coronacrisis verandert niks aan de overeenkomsten of verplichtingen uit een vonnis na scheiding. Er bestaat geen verbod op contacten binnen gezinsverband.

Het blijft dus perfect mogelijk om kinderen te laten verhuizen van de ene naar de andere ouder. Deze kinderen hebben gewoon twee gezinnen.

Natuurlijk blijf je de coronamaatregelen naleven, en hou je zoveel mogelijk afstand. Maak het verhuizen zo kort mogelijk, en vermijd lichamelijk contact.

LEES OOK > Het coronavirus: zo praat je erover met je kind

Het beste voor je kind

Ook als je kijkt naar het belang van je kind, kan je best alles laten doorgaan zoals normaal, coronacrisis of niet. Het zijn voor iedereen ongeziene en onzekere tijden.

Als er voor je kind daar bovenop ook nog een plotse verandering in de verblijfsregeling komt, zorgt dat voor (nog meer) onrust.

Als er geen dwingende redenen zijn om je kind thuis te houden, dan gaat de wissel dus beter door. Misbruik maken van deze uitzonderlijke tijden om conflicten uit te vechten is echt geen goed idee.

Bubbels

Kinderen van gescheiden ouders kunnen dus tot 2 gezinnen behoren (ook als ze ouder zijn dan 12 jaar). Ze worden dus niet meegeteld voor de bubbel van 5 extra personen waar je als gezin contact mee kan hebben.

Vanuit het perspectief van de kinderen hebben zij dus 2 bubbels van 5 extra personen (kinderen onder de 12 jaar zijn hierbij niet meegerekend) waar ze contact mee kunnen hebben. Ze hebben dus bij elke ouder een bubbel.

En als het toch niet kan

Als er in een van de gezinnen iemand ziek is, verandert het plaatje. Op dat moment kan het verstandig zijn om het verhuizen even on hold te zetten.

Dat hoeft allicht niet bij het kleinste teken van verkoudheid, maar moet in alle redelijkheid bekeken worden. Vraag hierbij (telefonisch) advies aan de huisarts.

Maar het kan ook zijn dat het voor een van de ouders niet haalbaar is om opvang te organiseren. Twijfel je of het een goed idee is om je kind naar de andere ouder te brengen, overleg dan.

Zoek samen naar oplossingen, en vergeet zeker ook niet te luisteren naar wat je kind te vertellen heeft.

Als een kind toch bij één ouder blijft, maak dan vooraf duidelijke afspraken. Hoe zorgen we ervoor dat er regelmatig contact is met de afwezige ouder? Misschien moeten de gebruikelijke regels hierover herbekeken worden.

Hoe worden de kosten tijdens deze uitzonderlijke periode verdeeld? Over welke beslissingen wordt vooraf overlegd? Kan er in het post-corona-tijdperk iets extra met de andere ouder gedaan worden, zodat er iets is om naar uit te kijken voor zowel ouder als kind?

Het is een moeilijke tijd voor iedereen, probeer om het voor je kind niet extra moeilijk te maken door nu nieuwe conflicten in het leven te roepen. Dat is ook een manier om te zorgen voor elkaar!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

 

Gepubliceerd op: 19/03/2020, laatste update op: 28/07/2020

Tags: ,