Deze winter zijn er enkele steunmaatregelen vanuit de overheid om je energiefactuur te drukken. Het meeste loopt automatisch, maar soms kan het gebeuren dat je een bepaalde premie niet krijgt. Hieronder vind je duidelijk waar je moet zijn om korting te ontvangen op je energiefactuur.
Steunmaatregelen: soms loopt het mis…
Na een periode van lage energieprijzen tijdens de coronacrisis leken de prijzen vanaf juni 2021 terug te stijgen naar hun normale niveau. In oktober gingen de alarmbellen af. De prijzen bleven stijgen, tot dubbel zo hoog als normaal. En nog was het niet gedaan. Schrik op de energiemarkt en een inval in Oekraïne duwden de prijzen tot recordhoogtes, met prijzen tot acht keer hoger dan de normale prijs in augustus 2022. Ondertussen zijn de prijzen weer aan het zakken, maar ze blijven drie keer hoger dan normaal.
De overheid nam verschillende maatregelen om de energieprijs voor gezinnen betaalbaar te houden. Je vindt hieronder een overzicht met de aanvraagprocedures. Veel steunmaatregelen krijg je automatisch. Maar dat loopt wel eens mis als de naam op je energiecontract niet dezelfde is als je naam op je identiteitskaart. Een schrijffout, een roepnaam in plaats van een officiële naam,… Het kan ervoor zorgen dat je de steunmaatregel mist. Kijk dus zeker even je contract na.
Verlaging van de btw op aardgas en elektriciteit, van 21% naar 6%, wordt vanaf maart 2022 automatisch toegekend op je jaarafrekening. De meeste leveranciers passen ze ook automatisch toe op je voorschotfactuur vanaf april 2022. De regering besliste om het lagere btw-tarief permanent te maken. Als de energieprijzen terug zakken, kan vanaf april een nieuwe accijns de plaats innemen van het hogere btw-tarief.
Een grotere groep gezinnen heeft recht op het sociaal tarief tot 31 maart 2023. Dit recht wordt normaal automatisch toegekend, maar soms heb je een attest van je ziekenfonds nodig. Met een kaartlezer en je elektronische identiteitskaart of met Itsme kan je online nakijken of je recht hebt op het sociaal tarief.
Eenmalige kortingen
De federale regering gaf twee energiecheques: 100 euro per elektriciteitsaansluiting, daarbovenop 80 euro voor wie recht heeft op het sociaal tarief. Deze cheques werden automatisch uitbetaald. Kreeg je ze niet en heb je er recht op? Deze aanvraagtermijn is helaas voorbij.
Verwarm je met stookolie of propaangas in bulk? Vraag dan eenmalig een verwarmingstoelage aan van 300 euro. Je kan de nodige aanvraagdocumenten ook aan je leverancier vragen en aangetekend opsturen. Aanvragen kan tot 30 april 2023. Je hebt een factuur nodig voor een levering tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023.
Verwarm je met pellets in bulk? Dan kan je eenmalig een pelletcheque aanvragen van 250 euro. Je kan de premie pas aanvragen vanaf 1 februari 2023, via de website van de Federale Overheidsdienst Economie.
LEES OOK > Is een vast contract voor mijn energie een goed idee nu de prijzen dalen?
Een basispakket energie
De federale overheid kent twee keer een basispakket energie toe. Dit is een korting op de elektriciteits- en gasfactuur. De eerste korting geldt voor november-december 2022, de tweede korting voor januari-maart 2023. Voor het basispakket gelden voorwaarden:
- enkel voor gezinnen (residentieel contract) met een variabel contract of een vast contract afgesloten of vernieuwd na 30 september 2021
- Niet voor gezinnen die het sociaal tarief genieten
- Wie meer dan 62.000 euro (alleenstaande) of 125.000 euro (koppel) verdient, moet de inkomsten uit het basispakket aangeven als belastbaar inkomen.
Het basispakket bedraagt 61 euro per maand voor elektriciteit, en 135 euro per maand voor gas. Je energieleverancier zal de korting automatisch verrekenen op je energiefactuur, of het bedrag rechtstreeks storten op je bankrekening. Het eerste basispakket (122 euro voor elektriciteit en/of 270 euro voor gas) zou je moeten krijgen vóór 18 januari 2023. Niet gekregen? Doe dan voor 30 april 2023 een aanvraag via de website van de FOD Economie (inloggen met je eID of Itsme). Je kan ook het aanvraagformulier invullen en opsturen, maar dat gaat trager.
Verbouwen om blijvend te besparen
Een blijvende verlaging van je energiefactuur krijg je door minder energie te verbruiken. De Vlaamse Regering biedt een VerbouwLening aan tot 60.000 euro om je woning energetisch te renoveren. De rente op deze lening ligt 3% onder de wettelijke rentevoet.
Na de werken kan je een deel van de kosten terugkrijgen via verbouwpremies. De hoogte van de premies is afhankelijk van je inkomen en de doelgroep waartoe je behoort. Je kan premies krijgen voor de woning waar je in woont (als eigenaar of huurder), maar ook voor woningen die je verhuurt. Verhuur je via een sociaal verhuurkantoor, dan kom je steeds in aanmerking voor de hoogste premies. Je kan de premies vooraf inschatten met een simulator.
Hulp nodig bij het aanvragen? Neem contact op met je energiehuis.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 23/01/2023, laatste update op: 15/02/2023