Je ziet zoveel verschillende soorten mondmaskers. De ene beschermt beter dan de andere. Welk mondmasker geeft nu de beste bescherming en kies je best?

Het mondmasker met de beste bescherming

Eerst dit: mondmaskers beschermen vooral de anderen tegen een eventuele besmetting door jou, door de minuscule druppeltjes die je uitademt tegen te houden.

De meest gebruikte mondmaskers zijn de rechthoekige wegwerpmaskers met vouwen die je in de apotheek of supermarkt vindt. Ze moeten voldoen aan normen vóór ze verkocht mogen worden.

Ook stoffen mondmaskers zie je regelmatig, vaak met een leuk motiefje erop. Je koopt ze via een vereniging, een winkelketen, of je kunt ze zelf maken.

Ze zijn veilig als ze ontworpen zijn volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid. Voor extra bescherming kun je een filter integreren, best een van het merk Deltrian of Sioen. Op de website van de FOD vind je een handleiding.

Het zorgpersoneel gebruikt chirurgische maskers om de patiënt, maar ook zichzelf te beschermen tegen eventuele besmettingen.

Dan heb je nog de FFP-maskers die in de medische sector opgezet worden. FFP staat voor Filtering Facepiece Particals en wordt gevolgd door een cijfer: 1, 2 en 3. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het de lucht filtert. Deze maskers beschermen zo de persoon die het masker draagt.

Let op voor deze mondmaskers

Sommige maskers bieden onvoldoende bescherming. Exemplaren met een of twee ventielen op de zijkant beschermen enkel de drager en laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes door. Anderen zijn dan niet beschermd.

Ook plastic mondschermen en -maskers bieden onvoldoende bescherming want ze zijn aan alle kanten open.

Een mondmasker met alleen een plastic deel voor de mond, omringd door stof die de mond en neus goed bedekt, is wel geschikt.

Dit artikel verscheen in december 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/01/2021, laatste update op: 05/02/2021