De petitie van de Gezinsbond en de Vrouwenraad met de vraag om het geboorteverlof op te trekken naar 20 dagen, voor iedereen of ze nu werknemer of zelfstandige zijn, was een succes. We hebben maar liefst 10.600 handtekeningen verzameld en overhandigd aan vicepremier Alexander De Croo, zelf voorstander voor meer geboorteverlof.

Waarom vragen Gezinsbond en Vrouwenraad 20 dagen geboorteverlof? Het geboorteverlof voor vaders en meemoeders voor 2021 bedroeg 10 dagen, en dat was gewoon te kort.

Jonge ouders zijn al langer vragende partij om geboorteverlof uit te breiden, zo bleek al uit onze bevraging ‘Verlof rond de geboorte’.

Voordelen extra geboorteverlof

Niet gewoon omdat het gezellig is om thuis te zijn, een uitgebreid geboorteverlof heeft echt voordelen. “Meer geboorteverlof helpt huishoudelijke taken na de bevalling beter te verdelen en rollenpatronen te doorbreken. Papa’s die van in het begin veel zorgen voor hun kindje, zullen ook later meer betrokken zijn.”

Betrokken papa

En betrokken papa’s leiden tot gelukkige kindjes! “Kinderen met betrokken vaders doen het beter op school en zijn meer overtuigd van de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen. Twintig dagen geboorteverlof voor papa’s en meemoeders is daarom een strikt minimum”, zeggen de Vrouwenraad en de Gezinsbond.

Hierin zouden we geenszins een voortrekkersrol spelen want in 7 Europese lidstaten en een hoop internationale bedrijven hebben partners nu al recht op meer dagen geboorteverlof.

> LEES OOK: Gezinsvriendelijke werkvloer: ook voor mannen graag

Prijskaartje

Uiteraard hangt er een prijskaartje aan dit voorstel. Het huidige geboorteverlof kost 38 miljoen euro. De uitbreiding naar 20 dagen zou nog eens 93 miljoen euro kosten. De Vrouwenraad en de Gezinsbond hebben wel een idee hoe dit gefinancierd kan worden.

“Alleen al de aankoop van de 34 nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen kost 2,5 miljard euro, zonder onderhoudskosten. En voetballers krijgen jaarlijks zo’n 70.000.000 euro cadeau via de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing. Een maatregel die nota bene in 1977 werd genomen. Met een opheffing van de RSZ-korting voor voetballers zou het extra geboorteverlof volledig gefinancierd kunnen worden”.

Toeval of niet: twee dagen na dit voorstel kwam minister Maggie De Block van Sociale Zaken (Open Vld) in het nieuws met een plan om de RSZ-korting aan te pakken.

IJslands model

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) had wel oren naar het voorstel. In zijn boek “De eeuw van de vrouw. Hoe feminisme ook mannen bevrijdt” staan een reeks voorstellen opgelijst die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen moet verbeteren.

De Croo verwijst bijvoorbeeld naar het IJslandse model, waar moeders en vaders elk recht hebben op drie maanden ouderschapsverlof, op een use-it-or-lose-it basis. Daarbovenop hebben ze recht op drie maanden die ze vrij onder elkaar kunnen verdelen.

“Zo’n aanpak voorkomt discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en leidt tot een meer evenwichtige verdeling van de gezinstaken. Het zou goed zijn als we in ons land daar de volgende jaren werk van maken”, aldus minister De Croo.

Boodschap aangekomen

Dat bleek geen loze belofte. In het regeerakkoord beloofde de federale regering-De Croo een verdubbeling van het geboorteverlof van 10 naar 20 dagen voor vaders en meemoeders in alle statuten.

Nu is er ook zicht op de timing. Het geboorteverlof is sinds 2021 opgetrokken naar 15 dagen, en gaat naar 20 dagen vanaf 2023.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 26/11/2018, laatste update op: 07/01/2021

Tags: , , , ,