Gezinnen die de combinatie werk en gezin willen verbeteren, hebben een nieuwe piste om over na te denken: waarom niet beide part-time gaan werken? Het voorstel werd gelanceerd in Nederland. We zien het hier niet zo snel gebeuren, maar ondertussen vragen we ons wel af: hoe doén gezinnen dat nu, die combinatie werk & gezin?

De Gezinsbond werkt dan ook graag mee aan de bevraging van Markant en KULeuven over de combinatie werk & gezin. Is het een plezier of een race tegen de tijd? Hoe krijg je het voor elkaar?

Jouw stem is belangrijk. Hoe meer mensen dit invullen, hoe zwaarder het kan doorwegen in beleidsbeslissingen. Doe mee en spoor ook vrienden, familie en collega’s aan om mee te doen!

Samen deeltijds werken

Eén van de opties om werk en gezin leefbaar te houden, is dat een partner deeltijds gaat werken. In Nederland werd een nog straffer voorstel gelanceerd: beide deeltijds gaan werken. Dat zou (althans in Nederland) voordeliger uitkomen dan één partner fulltime aan het werk en de andere deeltijds of niet. Niet onmiddellijk op de rekening zichtbaar, maar wel na het invullen van de belastingaangifte.

Of dat voor ons land ook zou werken, is nog maar de vraag. Het is afhankelijk van belastingberekeningen. In Nederland krijgt de minstverdienende partner bijvoorbeeld een combinatiekorting.

Andere combinatie

Ook belangrijk om te beseffen is dat deeltijds werken niet gaat over halftijds werken. Twee keer vier vijfden bijvoorbeeld, kan al veel doen. “Werk en zorg anders verdelen kan ertoe leiden dat het gezin er financieel op vooruit gaat”, argumenteert Nibud, het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting.

Ze lanceerde een website waarop het financiële voordeel voor een gezin kan berekend worden. “Ouders laten zich bij hun keuze te vaak leiden door onvolledige gegevens. We hopen dat deze tool laat zien dat de gewenste verdeling van werk en zorg wel vaak mogelijk is”, stelt expert arbeidsmarkt van WOMEN Inc. Saskia de Hoog.

 

Interessant voorstel! Benieuwd wat er uit de bevraging over de combinatie werk & gezin komt! Hou in elk geval deze site en De Bond in de gaten voor de opvolging van dit thema.

 

Ben je nog geen lid? Klik hier. En ontvang De Bond gratis.

Gepubliceerd op: 02/06/2017, laatste update op: 07/12/2017

Tags: , , , , ,