De Gezinsbond heeft sterk ingezet op een verlenging van het corona-ouderschapsverlof tot minstens het einde van de zomervakantie. En met succes! Voor veel ouders blijft het een puzzel om opvang voor kinderen en (thuis)werk te combineren. ‘Ik schrok toen ook de opvang in de zomervakantie er anders leek uit te zien. De verlenging van het corona-ouderschapsverlof kwam dus als geroepen.’

Bij veel (jonge) ouders zit de lockdown nog steeds in de kleren. De afgelopen maanden bleek het vaak een huzarenstuk om opvang van kinderen en werk te combineren. De Gezinsbond vroeg daarom een oplossing, en die kwam er onder de vorm van een extra deeltijds ouderschapsverlof voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen.

Verlenging voor de zomer

Omdat ook de zomerpuzzel voor veel ouders bijzonder ingewikkeld leek te worden, vroeg de Gezinsbond bij de federale minister van Werk Nathalie Muylle om een verlenging van dat verlof.

Ouders hadden voor de vakantie al extra verlof opgenomen voor de opvang van de kinderen en door de coronamaatregelen waren er ook minder plaatsen voor vakantieopvang dan normaal. Ouders met een baby of peuter moesten dan weer sluiting van crèche of onthaalouder overbruggen.

‘Heel herkenbaar’, vertelt mama Ilse. Ze heeft twee kinderen van 6 en 2, werkt bij de Vlaamse Overheid en maakt in augustus dankbaar gebruik van dit verlofstelsel.

LEES OOK > Coronaverlof voor ouders: alle vragen op een rij

‘De onthaalmoeder blijft dicht dus mijn dochter is nog steeds thuis’

Ilse: ‘Mijn man is zelfstandig en mocht in het begin van de lockdown niet gaan werken. Dat hij thuis was voor de kindjes was een voordeel. Mijn oudste kon uiteindelijk in juni terug naar de kleuterschool, maar de opvang van de jongste bleef een probleem.

De onthaalmoeder blijft dicht omdat haar ouders bij haar inwonen. Begrijpelijk! Ze hoopt in oktober terug te kunnen openen maar ondertussen zitten wij dus met de handen in het haar wat opvang betreft.

Toen ik begin juli hoorde dat er door het lobbywerk van de Gezinsbond ook voor Vlaamse ambtenaren een verlenging zou komen van het corona-ouderschapsverlof, heb ik het meteen aangevraagd. Zo kunnen mijn man en ik werk en opvangdagen beter verdelen.

Financieel is het lastiger maar organisatorisch een groot verschil. Augustus is op het werk gelukkig een vrij kalme maand, maar na de zomervakantie moeten we opnieuw een oplossing zien te vinden. We staan op de wachtlijst van de noodkinderopvang en hopen dat er nog een plek vrijkomt.’

160.000 ouders maakten gebruik van het corona-ouderschapsverlof

Het ouderschapsverlof kan deeltijds opgenomen worden, of sinds 1 juli voltijds door alleenstaande ouders of gezinnen met een kind met een beperking. Dat veel gezinnen hier gebruik van maken, bewijzen de cijfers die RVA publiceerde.

Dankzij de Gezinsbond vroegen al zeker 160.000 ouders, waaronder duizenden zelfstandigen, het corona-ouderschapsverlof aan.

Gelijke rechten voor pleegouders

Ook pleegouders reageren bijzonder opgelucht dat ze voor pleegkinderen onder dezelfde voorwaarden in aanmerking komen. Wouter en zijn partner Wim hebben twee pleegkinderen van 10 en 7. Ook voor hen was de combinatie van fulltime job, afstandsonderwijs en zorg voor de kinderen niet lang vol te houden.

‘De lockdown was bijzonder druk. Zeker ook omdat onze oudste zoon niet het makkelijkste schooltraject doorloopt en sowieso al huiswerkbegeleiding krijgt. Plots viel dit allemaal weg en kwam alles op de schouders van Wim en mij terecht. Alleen door vakantiedagen op te nemen konden we de druk thuis iets verlichten.

Via de Gezinsbond en Pleegzorg Vlaanderen hebben we er heel erg op aangedrongen dat ook pleegouders dezelfde rechten op corona-ouderschapsverlof zouden krijgen. En van zodra het kon, heb ik het aangevraagd!

Ik ben vier vijfde beginnen werken en kon zo toch elke dag twee uur lesgeven aan de jongens. Het extra verlof en een flexibele werkgever maakten die lastige periode toch leefbaar.’

‘Werken als de kinderen sliepen? Dat was niet langer houdbaar …’

Ook Lieve, mama van een zoon van 6 en een dochter van 4, maakt dankbaar gebruik van het coronaverlof. Bij haar was het de afgelopen maanden puzzelen met thuiswerk, flexibele uren en deeltijds werk.

‘Tijdens de lockdown heb ik regelmatig gebruik gemaakt van jaarlijks verlof. Mijn partner trouwens ook. Zo had ik wat meer tijd om mijn zoon te helpen met huiswerk en was ik thuis rustiger.

Werk en twee kleine kinderen combineren vond ik bijzonder lastig. Mijn partner en ik hadden een schema uitgedokterd, maar dat betekende ook dat wij zouden werken als de kinderen sliepen. Dat was niet lang houdbaar.

Ik schrok wel toen ook de opvang in de zomervakantie er anders leek uit te zien. Speelpleinwerking is maar 1 week op 2 actief bijvoorbeeld. Net op tijd kwam de nieuwsbrief van de Gezinsbond waarin stond dat het corona-ouderschapsverlof ook in de zomer verlengd zou worden.

Nu neem ik drie weken coronaverlof, aangevuld met een halve dag jaarlijks verlof. Ik ben wel opgelucht dat de scholen vrij normaal opstarten. Thuiswerk is nog steeds de norm, dus we zullen het wel redden. De voorbije maanden heeft het corona-ouderschapsverlof alleszins gezorgd voor meer rust in huis en daar ben ik dankbaar voor.’

Alle vragen over het coronaverlof vind je terug in onze FAQ.

Met meer dan 200.000 leden-gezinnen vormt de Gezinsbond de grootste onafhankelijke gezinsvereniging van het land. Dag in dag uit zetten we ons in voor een betere combinatie van werk en gezin, eerlijke kinderbijslagen en kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvangplaatsen. Wil je graag op de hoogte blijven van alles wat we doen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Gepubliceerd op: 18/08/2020, laatste update op: 20/05/2022

Tags: