Mama's, papa's, kinderen én de werkgever: iedereen profiteert van gezinsvriendelijke maatregelen. Het gezin omdat er meer tijd is voor elkaar en wat belangrijk is, de werkgever omdat de werknemer gelukkiger is… en dus productiever. Daarom heeft de Gezinsbond de campagne 'Gezin op het werk' opgestart: bedrijven en werknemers kunnen inspiratie opdoen om een gezinsvriendelijke werkvloer te realiseren.

Werken in een gezinsvriendelijk bedrijf heeft vele voordelen, zo getuigt Tineke Van Esbroeck, verpleegkundige bij AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. Ze heeft een dochtertje van zeven en een zoontje van vijf. Ze werkt 4/5e en neemt 1/5e tijdskrediet. Eerder nam ze ook al ouderschapsverlof.

Combinatie met het gezin

“Ik doe mijn werk graag en zou het niet graag opgeven. Maar die dag per week vrij maakt de combinatie met het gezin gemakkelijker. Onlangs vroeg de juf van mijn zoon chauffeurs voor een klasuitstap naar het bos. Ik was thuis en kon rijden. Mijn zoontje vond het geweldig dat zijn mama daar was, en ik ben tevreden dat ik dat kan doen. Het gaat allemaal snel, ze worden vlug groot en het zou jammer zijn als je al die mooie momenten moet missen.”

Uren kiezen

Tineke besteedt 3/5e van haar tijd aan de begeleiding van studenten en nieuwe verpleegkundigen. De rest van de tijd is ze verpleegkundige in de mobiele equipe. “Het eerste is gewone dagdienst en in de mobiele ploeg mogen we heel soepel onze uren kiezen. Als je bepaalde dagen liever niet laat werkt of sommige weekends vrij wil hebben, kan dat.”

De werkgever doet echt moeite om de combinatie met het gezin te vergemakkelijken. Een verpleegkundige heeft onregelmatige uren, maar wie dat wil kan intern veranderen van job met meer aangepaste uren, bijvoorbeeld in zo’n mobiele equipe.

“Sommige collega’s werken liever de late dienst omdat zij graag de kinderen naar school brengen ’s morgens. Zelf doe ik dat niet: mijn man moet ’s avonds soms voor zijn werk naar klanten en ik wil liever niet dat ze moeten gaan slapen zonder dat ze hun mama of papa gezien hebben. Door ’s avonds thuis te zijn kan ik de oudste ook steunen en aanmoedigen bij haar huiswerk. Door de flexibiliteit op het werk kan iedereen verregaand zelf bepalen wat het best past bij de eigen situatie.”

Opvang op het werk

Flexibele uren zijn een mooie start, maar AZ Nikolaas gaat verder. “We hebben op het werk ook een crèche met heel uitgebreide openingsuren”, vertelt Tineke.

“Mijn kinderen zijn daar ook geweest toen ze klein waren. Dat neemt veel puzzelwerk voor opvang en vooral halen en brengen weg. Verpleegkundigen hebben nu eenmaal geen 9-to-5 job en dat is moeilijk in veel crèches. Sinds enkele jaren is er ook kinderopvang tijdens de vakantie. Ook dat bespaart een hoop geregel en gedoe: je kan je kinderen gewoon meebrengen.”

Ook fijn is het Sinterklaasfeest voor de werknemers en hun gezin. De kinderen krijgen een cadeautje en hebben een leuke namiddag met animatie, eten en drinken.

Minder druk op de schouders

Tegen dat het ‘potje’ met tijdskrediet van Tineke op is, zullen de kinderen alweer wat ouder zijn. “Maar ook oudere kinderen hebben hun ouders nodig”, weet ze. “Van collega’s hoor ik dat ze dan graag thuis zijn in de examenperiode bijvoorbeeld. Ik heb nog wat tijd en zal dan wel zien wat ik doe. Onze werkgever staat vlot toe dat je minder uren wil werken. Tachtig procent, 75 procent of nog een andere verhouding, het kan allemaal geregeld worden.”

“Als je werkgever oog heeft voor gezinsvriendelijke maatregelen wordt er heel wat druk weggehaald die anders op jouw schouders als werknemer en ouder komt. En als je zelf gestresseerd bent omdat je niet weet hoe je het nu weer zal regelen om de kinderen op te vangen, straalt dat af op de kinderen. Ik heb er geen goed gevoel bij als ik iemand moet inschakelen voor opvang terwijl ik er eigenlijk zelf had willen zijn. Als je het kan regelen zoals je wil, ga je tevreden werken. Leuker voor jezelf en winst voor de werkgever.”

Iets waar het bedrijf zelf helemaal achterstaat: het ziekenhuis zette in op heel veel verschillende kleine maatregelen. “Ik denk dat werkgevers denken dat er wondermiddelen nodig zijn om gezinsvriendelijk te zijn. Ik denk dat het een kwestie is van luisteren naar wat werkgevers willen en kijken wat mogelijk is”, aldus Ilse Waumans, directeur P&O bij AZ Nikolaas.

Al tachtig bedrijven geven het gezinsvriendelijke voorbeeld

Naast AZ Sint Nikolaas zijn er nog bedrijven die ervoor zorgen dat hun werknemers de combinatie werk en gezin aankunnen. Een 80-tal bedrijven ondertekende ons gezinsvriendelijke charter.

> Welke maatregelen maken een bedrijf gezinsvriendelijk?

Kleine aanpassingen op maat van elke werknemer en gezinssituatie kunnen het verschil maken. Meer keuzevrijheid in werkuren, telewerk mogelijk maken, flexibel zijn met verlof, enkele dagen familiaal verlof betalen… zijn maar enkele van de vele voorbeelden.

De Gezinsbond wil dat nog meer bedrijven inzetten op een gezinsvriendelijk personeelsbeleid. Wil je de campagne aanbevelen bij je werkgever of wil je met het bedrijf of de organisatie het Charter van de Gezinsbond ondertekenen? Op www.gezinophetwerk.be staan tips en goeie voorbeelden. Je kan er ook video’s met getuigenissen bekijken, zoals deze van Tineke en haar werkgever.

(Topfoto: Kristof Ghyselinck)

 

cover de bond november kinderrechtenDeze getuigenis verscheen eerder in De Bond (november 2018), het ledenblad van de Gezinsbond.
De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je moet doen, is lid worden.
Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan op Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 15/01/2019, laatste update op: 18/01/2019

Tags: , ,