Langer werken, meer mensen aan het werk krijgen en houden: allemaal goed en wel, maar hoe krijg je het georganiseerd? De combinatie werk en gezin is voor velen een uitdaging, soms is een evenwicht ver te zoeken. Een gezinsvriendelijk bedrijf zet in op maatregelen die het de werknemers mogelijk maken werk en gezin beter te combineren.

Wat is een gezinsvriendelijk bedrijf?

Een gezinsvriendelijk bedrijf zet in op maatregelen die het de werknemers mogelijk maken werk en gezin beter te combineren. Werknemers die daarvoor kiezen, worden in zo’n bedrijf niet bekritiseerd en lopen geen promotie of kansen mis. Er is doorlopend aandacht voor families en gezinssituaties, vooral in het personeelsbeleid.

Waarom inzetten op gezinsvriendelijkheid?

gezinsvriendelijk bedrijf thuiswerk
Credit: Eva Mouton.

Is die focus op de combinatie werk en gezin geen last voor de onderneming? Als te veel mensen tijd nemen voor hun gezin, wordt het werk dan nog wel gedaan?

Die vrees bestaat bij veel ondernemers. Hierbij wordt voorbijgegaan aan de positieve effecten van een betere combinatie werk en gezin.

Werknemers die hun werk zo flexibel kunnen plannen dat de zorg voor het gezin niet in gevaar komt, zijn namelijk gelukkiger. En gelukkige werknemers werken harder, efficiënter en steken vaker een tandje bij.

Welke maatregelen?

Welke maatregelen bedrijven treffen, is afhankelijk van de werkorganisatie en de specifieke noden van de werknemers.

De meeste gezinsvriendelijke maatregelen kosten geen geld. Vaak komt het neer op het invoeren van een flexibiliteit op maat van de werknemer. Bijvoorbeeld werknemers uren en verlof laten kiezen, telewerk toestaan, positief reageren bij gezinsuitbreiding, gezin en werk een aandachtspunt maken tijdens vergaderingen.

Natuurlijk zijn er ook maatregelen die wel geld kosten, maar die voor de werknemers wel een verschil kunnen maken zoals een:

  • bijdrage in de opvangkosten
  • paar dagen betaald familiaal of sociaal verlof
  • geboorte­geschenk
  • strijkdienst
  • bedrijfscrèche

LEES OOK > Welke gezinsvriendelijke maatregelen kunnen bedrijven nemen?

Geen wondermiddelen nodig

gezinsvriendelijk ondernemen mantelzorg
Credit: Eva Mouton.

De eerste stap naar een gezinsvriendelijk bedrijf is de balans opmaken tussen de noden van de werknemers en wat haalbaar is voor de organisatie. Of de balans werk-gezin van de zaakvoerder zelf natuurlijk. Een van de bedrijven die dit al deed is AZ Nikolaas. Ilse Waumans, directeur P&O, legt uit:

“Werknemers denken dat er wonderenmiddelen nodig zijn om gezinsvriendelijk te zijn, maar het is vooral een kwestie van luisteren naar medewerkers en kijken wat er mogelijk is. Wij werkten vooral aan een aanbod van heel veel kleine en grote maatregelen die voor heel veel verschillende medewerkers van toepassing kunnen zijn. Zo hebben we hier een crèche voor de jonge gezinnen, flexibele werktijden voor andere medewerkers en zelfs occasioneel thuiswerk voor verpleegkundigen.”

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/10/2018, laatste update op: 08/06/2023

Tags: