Onze drukke samenleving zorgt niet alleen voor stress bij ouders, ook kinderen hollen zichzelf achterna en staan onder spanning. Ze hebben regelmatig rust nodig. Of zoals psychotherapeute Lut Celie het zo mooi verwoordt: “Onze kinderen snakken naar een warm nest."

Een warm nest is een veilig plekje van waar ze kunnen uitvliegen naar de wijde wereld, maar waar ze ook naar kunnen terugkeren als ze het even hebben gehad.”

We luisteren naar haar gedreven pleidooi:

“Er is ontzettend veel drukdoenerij in onze samenleving. Veel ouders leven van ’s morgens tot ’s avonds in een ritme dat voor niemand haalbaar is. Zeker niet voor kinderen, want vergeet niet dat zij hun ouders elke dag achterna hollen. Er ligt gigantisch veel druk op kinderen en jongeren, met alle gevolgen van dien … We moeten het gewicht op hun schouders dringend wat verlichten.

Natuurlijk mag je als ouder verwachtingen hebben, maar stel die af op wat je kind aankan, niet op wat het zogezegd allemaal moet kunnen en hebben om mee te draaien in deze prestatiegerichte samenleving. Nee, kinderen mogen worden wie ze zijn, met de talenten die ze hebben.”

Naast elkaar leven

Om die talenten te ontdekken en te ontplooien, hebben kinderen een warm nest nodig. En daar loopt het spaak volgens Lut Celie: “Ik zie, hoor en voel elke dag dat nesten wankelen en deuken krijgen. Door de dagdagelijkse drukte leven ouders en kinderen alsmaar meer naast elkaar. Ze hebben geen tijd en weten niet meer hoe ze verbinding kunnen maken met elkaar. Ik denk te vaak: ‘Hoe is het mogelijk dat jullie elkaar zo hard niet begrijpen?’ Dat is toch jammer?”

Als die warmte, die verbinding er niet is, zijn kinderen daar de dupe van.

Een warm nest missen

Daar wordt Lut Celie als psychotherapeute dagelijks mee geconfronteerd in haar praktijk:

“Ik merk dat veel kinderen en jongeren worstelen met een gigantische leegte in zichzelf. Ze voelen zich eenzaam en onveilig. Gevolg? Ze grijpen naar alles wat die leegte kan vullen. Ze graaien naar alle aandacht die ze kunnen krijgen: beter negatieve aandacht dan geen aandacht. Eigenlijk vind ik het heel gezond wat die kinderen doen. Alleen … zien wij vaak niet wat er achter dat lastige gedrag, dat ‘aandacht zoeken’, schuilgaat. We luisteren met z’n allen te weinig naar wat kinderen écht vertellen. Misschien is het hun manier om te tonen dat ze een warm nest missen?”

Gezellig & positief

Hoe dat warme nest in elkaar zit, doet er volgens de psychologe niet zoveel toe: “Met één mama of twee, stiefpa, een meepapa of een pleegouder? Geen probleem, als het maar gezellig is: zonder roepen en de hele tijd reclameren. Want dat hoor ik hier ook vaak: Ik loop de hele dag te zagen en zeuren!’

Ik wil mama’s en papa’s tonen dat het ook anders kan, dat iedereen er veel meer aan heeft als het gezellig is thuis, als de positieve dingen in het licht worden gezet, als er extra aandacht is voor toffe momenten.”

Wil dat zeggen dat jonge gasten vanaf nu gewoon hun goesting mogen doen? “Zeker niet!”, reageert Lut Celie meteen: “Jouw nest moet een duidelijke rand hebben, zodat die kuikentjes niet overboord tuimelen. Er moeten dus regels zijn, maar binnen die grenzen moet er vooral veel warmte en gezelligheid zijn in huis.”

Ritueeltjes

Kost dat veel tijd? Want we hebben het al zo druk! De therapeute stelt ons gerust. Om van je gezin een warm nest te maken, moet je geen gigantisch grote en spectaculaire acties ondernemen: “Vaak gaat het gewoon om kleine ritueeltjes: ’s morgens een high five als je dochter naar school vertrekt, je zoon uitzwaaien, ’s avonds samen eten en babbelen over je dag en een superdikke knuffel voor het slapengaan. Dat zijn simpele dingen waar amper tijd in kruipt. Want dat hoor ik dan: ‘Wanneer moeten we dat doen?’

Leven herbekijken

Weet je, het klinkt misschien cru, maar als je dáár al geen tijd voor hebt, moet je je leven misschien eens herbekijken. Ik vind dat ik dat mag zeggen, want ik heb het ook superdruk. (lacht) Ik zit ’s avonds ook vaak aan mijn pc en toch zorg ik op mijn manier voor een warm nest voor mijn zoon. Dat blijf ik belangrijker vinden dan een overvolle mailbox.

Kortom, we moeten dringend inzetten op die warme nesten. En ja, in alle drukdoenerij vraagt dat iets meer zorg, iets meer tijd. Maar je kind heeft die aandacht nu meer dan ooit nodig om het te redden in deze samenleving. Geloof me.”

Meer weten over een warm nest? Volg ons via Facebook of word lid van De Gezinsbond

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 22/12/2017

Tags: ,