Regelmatig horen we in de pers moeders klagen over hun gebrek aan tijd. Ploetermoeders worden ze genoemd. Dat begint al na de geboorte. De moederschapsrust is voor veel vrouwen veel te snel voorbij. De vraag om meer geboorteverlof voor papa's klinkt veel minder luid.

Tv-figuur en kersvers vader Thomas Vanderveken laat wel van zich horen. Aan tafel bij Cath Luyten in de talkshow Van Gils en Gasten vertelde hij vorige week dat hij doodgraag meer tijd zou doorbrengen bij zijn pasgeboren kindje. Helaas moest hij veel te snel terug aan het werk. Net als de Gezinsbond pleit hij voor meer geboorteverlof voor papa’s en meemoeders.

Band opbouwen

Tien dagen geboorteverlof voor papa’s: volgens hem is dat veel te kort. Een langer geboorteverlof is volgens hem nodig om een betere band te kunnen opbouwen met zijn baby. Nu heeft de mama heeft nu een serieuze voorsprong, wat voor papa’s soms voelt alsof ze buitengesloten worden. Bovendien zou meer tijd thuis ook helpen om de partner beter te kunnen ondersteunen, die ook wel eens iets anders wil doen dan luiers verversen.

Groot gelijk

We geven hem groot gelijk. De geboorte van een kind is een unieke gebeurtenis. De Gezinsbond vindt het dan ook belangrijk dat alle ouders die dat willen genoeg tijd kunnen doorbrengen met hun pasgeboren baby, mama’s én papa’s.

Bevraging

Onze samenleving is geëvolueerd: ook vaders moeten vanaf de geboorte volop de kans krijgen om een rol te spelen in de opvoeding. Maar wat vinden de man en de vrouw in de straat van een langer geboorteverlof voor papa’s en meemama’s?

In 2016 vroegen we het aan ongeveer 6.000 respondenten uit onze achterban. De overgrote meerderheid van de respondenten waren mama’s, maar ook 600 mannen en meemoeders die recent een baby kregen gaven hun mening over het geboorteverlof. En daaruit blijkt dat Thomas Vanderveken geen uitzondering is.

“Het is heel zwaar als je al een schoolgaand kind hebt en je dan met een pasgeboren kind elke dag ’s morgens en in de namiddag naar de school moet. Je partner langer thuis hebben, helpt om je baby de tijd te geven zelf zijn ritme te vinden en geeft mama langer tijd voordat ze een vaste routine moet vinden.” (mama uit de bevraging)

De overgrote meerderheid van zowel de moeders (93%) als de partners (84%) vindt ook dat het geboorteverlof van tien dagen te kort is. De papa’s willen hun partner beter kunnen bijstaan na een keizersnede, bij medische complicaties of bij de geboorte van een meerling.

“Het is belangrijk voor de hechting van de baby om in de eerste weken ook veel tijd met de papa door te kunnen brengen.” (papa uit de bevraging)

Bij een langere ziekenhuisopname van de baby betreuren ze dat hun geboorteverlof al om is wanneer de baby eindelijk naar huis mag. Ook vinden zij het belangrijk een band kunnen opbouwen met de baby. Het geboorteverlof is daar nu te kort voor, aldus de vaders en meemoeders.

Verdubbeling

Net zoals Thomas Vanderveken pleiten we al jaren voor een verlenging van het geboorteverlof, en met succes: in 2021 wordt het geboorteverlof uitgebreid tot 15 dagen, als tussenstap naar 20 dagen in 2023.

We zijn blij dat de regering deze wetswijziging ondanks het huidige economische klimaat invoert, maar het is simpel: als we ouders (en dan vooral moeders) op de arbeidsmarkt willen houden, is het noodzakelijk hierin te investeren.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/03/2017, laatste update op: 19/11/2020

Tags: , , , , , , ,