Papa's willen wel ouderschapsverlof opnemen, maar kunnen en durven niet altijd. Ze kunnen het financieel niet aan of krijgen de boodschap dat vaderschapsverlof gevolgen zal hebben voor de carrière. Elk voorstel dat ervoor zorgt dat dat verandert, zoals dat van de Vrijdaggroep, wordt dan ook door de Gezinsbond toegejuicht. Al maken we wel de bedenking dat de werkgevers en de werkcultuur dan wel mee moeten veranderen.

Papa’s meer geld geven als ze hun ouderschapsverlof voltijds en in het eerste levensjaar van de baby opnemen: dat is het voorstel van de Vrijdaggroep. De financiële rem zou dan wegvallen. Een goede zaak voor zowel baby als mama: op korte termijn krijgen ze steun en praktische hulp, op lange termijn beïnvloedt dat de kansen op een job in positieve zin.

Andere cultuur op het werk

Wij zien dan ook heel wat voordelen aan het voorstel, maar we maken ons wel de bedenking: wat met de werkvloer? Zonder een verandering van de werkcultuur zal er niet veel veranderen. Nu wordt jonge papa’s subtiel (of minder subtiel) duidelijk gemaakt dat ouderschapsverlof opnemen geen optie is. Als een man dan toch vaderschapsverlof neemt, dan heeft dat soms ook gevolgen voor de rest van de carrière.

Zolang dat niet verandert, is ieder verlofvoorstel voor vaders gerommel in de marge.

Opvang voor de kinderen

Als ouderschapsverlof net na de geboorte opgenomen wordt, moeten er ook voldoende alternatieven komen voor naschoolse en vakantieopvang. Ouderschapsverlof is momenteel dé manier om opvangproblemen bij kinderen die al naar school gaan op te vangen.

Moederschapsrust

Ten slotte willen we er ook nog even op wijzen dat de grootste actuele nood van jonge gezinnen een langere moederschapsrust is. Zes maanden kunnen thuisblijven voor wie dat wenst en borstvoeding wil geven, moet vanzelfsprekend zijn.

Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van de baby maar ook voor zijn ontwikkeling, en dit zonder de carrière van de mama in gevaar te brengen.

Al ons nieuws, tips en tricks, advies kan je volgen via Facebook en Twitter. Ook door lid te worden krijg je onnoemelijk veel advies. Check het hier.

Gepubliceerd op: 19/12/2016, laatste update op: 21/12/2017

Tags: , , , , , ,