Werk en gezin combineren, het is een uitdaging die voor de een zwaarder is dan voor de ander. Als je zieke kinderen hebt bijvoorbeeld. Mhamed uit Deurne kan werken én zorgen voor zijn kinderen, dankzij de gezinsvriendelijke maatregelen van zijn werkgever, havenbedrijf DP World Antwerpen. Zij ondertekenden als honderdste bedrijf het Charter voor een Gezinsvriendelijke Organisatie van de Gezinsbond. “Ze hebben op het werk alle begrip voor mijn situatie. Ik kan gewoon vertrekken als het nodig is,” getuigt Mhamed.

Mhamed en zijn echtgenote Hanane hebben vier kinderen: Bilal (16), Ranya (9), Imran (8) en de kleine Yaacob (3). Een hecht gezin, dat zie je meteen. Tijdens het interview laten de kinderen hun vader geen seconde los. Mhamed is een betrokken, rustige papa die zijn kinderen alle aandacht geeft.

Wat nodig is, want zowel Ranya als Imran hebben een degeneratieve stofwisselingsziekte (CLN type 7). Deze ziekte wordt steeds erger waardoor ze steeds afhankelijker worden van hun ouders. Ranya en Imran slapen slecht, krijgen steeds meer problemen met bewegen, spraak of zelfs denken. Ook epileptische aanvallen horen erbij.

Bij Yaacob werd dan weer het syndroom van West geconstateerd. Dat is een epilepsiesyndroom dat tot ernstige ontwikkelingsachterstand kan leiden.

Altijd bereikbaar

Ranya en Imran hebben constante zorg nodig. “Ze kunnen niets alleen. De ziekte tast hun zicht aan, waardoor het steeds gevaarlijker wordt om hen alleen te laten. Tijdens de week is mijn vrouw erbij wanneer ze niet op school zitten. In het weekend ontferm ik me over hen, dan kan mijn vrouw wat rusten.”

Ook tijdens de week is Mhamed er in de eerste plaats voor zijn gezin. Zo staan Mhamed en Hanane voortdurend in contact met elkaar. “Het kan zijn dat mijn vrouw belt terwijl ik druk bezig ben. Als ze zegt dat ze me nodig heeft, omdat een van de kinderen een epilepsie-aanval heeft gehad of zo, meld ik onmiddellijk aan mijn baas dat ik naar huis moet,” zegt Mhamed.

“Dat is nog nooit een probleem geweest. Op het werk zijn ze volledig op de hoogte van onze situatie. “

Vaste shift

Mhamed werkt sinds 2016 in vast dienstverband voor DP World. Daarvoor was hij ‘losse’ havenarbeider: dan werd hij opgeroepen wanneer er werk was. Sinds 7 jaar werkt hij in een vaste shift: van 13u tot 20.30u.

“Dat geeft me de mogelijkheid om ’s morgens de kinderen naar school te brengen en hen ’s avonds nog even te zien voor ze gaan slapen. Ik heb dat speciaal aangevraagd om mijn vrouw te kunnen bijstaan én om mijn kinderen voldoende te kunnen zien. Op het werk hebben ze daar alle begrip voor.”

Twee dagen per maand sociaal verlof

“Als alles goed gaat, hou ik van de 20 werkdagen zo’n 14 dagen per maand over om te werken,” zegt Mhamed. De afwezige dagen zijn een combinatie van verlof, sociaal verlof en een herverdelingsdag. “Alle dagen waarop ik thuisblijf voor de kinderen, moeten gewettigd worden. Ik kan dus niet ‘zomaar’ thuisblijven.”

Die afwezigheid heeft een impact, en waar mogelijk compenseert Mhamed dat. “Als ze me bellen om een collega te vervangen in het weekend, doe ik dat met veel plezier. Ze weten dat en dat wordt wel erg geapprecieerd.”

Drie jaar geleden ging het erg moeilijk met Ranya en Imran. Mhamed vroeg en kreeg probleemloos 4 maanden voltijds ouderschapsverlof. “Ik wilde mijn vrouw echt bijstaan in de zorg voor onze kinderen.”

LEES OOK > Ouderschapsverlof: zo zit het in elkaar

Werkritme

In de toekomst overweegt Mhamed zijn werkritme aan te passen. “Mijn job vraagt veel verantwoordelijkheid en een grote concentratie. We zijn de hele dag in de weer met containers, en daarvoor moet je voldoende nachtrust hebben gehad. Ranya en Imran slapen niet goed, ze zijn vaak wakker ’s nachts of het kan zijn dat een van de twee – of allebei – een epilepsie-aanval krijgt. Dan moet je opstaan en helpen natuurlijk.”

“Momenteel lukt de zorg nog, maar hoe groter ze worden, hoe moeilijker en complexer alles zal worden. De combinatie werk, gezin en zorg begint te wegen. In de toekomst wil ik daarom parttime of zelfs voltijds tijdskrediet aanvragen.”

Minder marge bij een ander bedrijf

“Bij een ander bedrijf werken zou moeilijk zijn,” zegt Mhamed. “Daar ben je beperkt omdat je verplicht bent 40 uur per week te werken. Dan heb je niet veel marge. Natuurlijk kun je altijd sociaal verlof nemen, 10 dagen onbetaald verlof per jaar is wettelijk voorzien. Die collega’s waar ik kan op terugvallen, zouden er dan niet zijn.”

“Dat is natuurlijk niet de enige reden waarom ik voor DP World werk. Ik vind het werk fijn, ik doe het nu al zo lang dat ik er me helemaal thuis in voel. En ik krijg zoveel steun van collega’s en mijn leidinggevenden, dat ik wel gek zou zijn om dit op te geven.”

“DP World is een werkgever zoals iedereen er een zou moeten hebben. Ik prijs me gelukkig dat ik op zoveel begrip kan rekenen. Het is dan ook heel eenvoudig: ik zou deze job niet kunnen doen zonder de flexibiliteit van mijn werkgever.”

Lees hier hoe ook jouw bedrijf gezinsvriendelijke maatregelen kan nemen

(Credit foto: DP World)

100ste Gezinsvriendelijk Bedrijf: DP World Antwerp

DP World, één van de grootste containerterminals in de haven van Antwerpen met 800 werknemers, tekende als 100ste bedrijf het campagnecharter van de Gezinsbond. Zowat de helft van het personeel is havenarbeider. Met een eigen nieuwe campagne en de ondertekening van het charter van de Gezinsbond wil DP World gezinnen op de werkvloer beter ondersteunen en meer vrouwen aantrekken.

“Er heerst nog altijd een perceptie dat werken in de haven zwaar, ruw en gevaarlijk is. Dat beeld klopt niet. De haven biedt net kansen voor het uitbouwen van een goede work-life balance en een zekere toekomst voor gezinnen. Er zijn veel havenarbeiders die voor de kinderen zorgen. Gezinsvriendelijke maatregelen zijn dus ook voor hen van belang”, zegt Hugo De Bie, HR-directeur van DP World Antwerp.

DP World zet in onder meer in op glijdende werkuren, telewerk, ouderschapverlof, tijdskrediet, een fietsleaseproject, gezinsuitstappen en een familiedag. Uit het verhaal van Mhamed blijkt ook grote flexibiliteit voor zorgende gezinnen.

> Lees meer over de persactie bij DP World

Gepubliceerd op: 21/10/2019, laatste update op: 25/10/2022

Tags: , , ,