De combinatie werk en gezin is voor velen een uitdaging, soms is een evenwicht ver te zoeken. Met de campagne Gezin op het werk wil de Gezinsbond meer bedrijven ertoe aanzetten gezinsvriendelijke maatregelen te nemen. Ondertussen ondertekenden al meer dan 100 bedrijven ons charter voor een gezinsvriendelijke organisatie, waaronder sinds kort ook Oxfam. 

Oxfam besteedt al een tijdje meer aandacht aan de combinatie werk en gezin, en ook aan de genderdimensie. Zo kwamen ze ook ons charter op het spoor.

Maggelien Lambrechts, HR-directeur van Oxfam België en mama van drie: ‘We herkenden ons in dit charter. We onderschrijven wat in het charter staat volledig en brengen het nu al in de praktijk, maar we vinden ook dat het aanzet om te reflecteren over wat nog beter kan.

De ondertekening kan ook een moment zijn om binnen de organisatie, naar de werknemers te communiceren over deze dimensie van het HR-beleid, die volgens ons nog niet genoeg bekend is’.

LEES OOK > Gezinsvriendelijk bedrijf: wat houdt het in?

Gezins- en gendervriendelijke maatregelen

Oxfam België telt 300 werknemers en past veel gezinsvriendelijke maatregelen toe. Maggelien Lambrechts zet de belangrijkste op een rij:

  • de flexibiliteit in werkuren in functie van gezinsnoden
  • de vanzelfsprekendheid om gezinsverloven te nemen
  • de extra week geboorteverlof
  • de extra kinderbijslag en andere maatregelen voor alleenstaande ouders die er financieel alleen voor staan

Thuiswerk

Verder geeft Oxfam aan moeders en vaders ook de kans om na de geboorte ‘geleidelijk’ terug op het hoofdkantoor te werken, en deels thuis te werken. Door de coronacrisis moet de organisatie wel bekijken hoe ze dit kunnen aanpassen. Oxfam overweegt sowieso halftijds thuiswerk voor alle werknemers.

Ook de ‘terugkomst’ naar het hoofdkantoor zal Oxfam zo begripvol en geleidelijk mogelijk proberen aanpakken omdat er tijdens het verplichte coronawerk in veel gezinnen nieuwe gewoontes zijn ontstaan. Ook daar blijft aandacht voor de individuele situatie belangrijk.

LEES OOK > Werken in een gezinsvriendelijk bedrijf: Tineke getuigt over de voordelen

En jij?

De Gezinsbond wil dat nog meer bedrijven inzetten op een gezinsvriendelijk personeelsbeleid.

Werk jij zelf bij een gezinsvriendelijke organisatie? Welke maatregelen helpen jou vooruit of wat kan beter? Wil je de campagne aanbevelen bij je werkgever of wil je met het bedrijf ook ons charter ondertekenen? Op gezinophetwerk.be vind je nog meer informatie, tips en goeie voorbeelden.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/05/2021

Tags: