Te weinig tijd: wie wordt er niet door geplaagd? Herman Van Veen zong het jaren geleden al: ‘We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.’ En toen bestond de smartphone nog niet eens … Wie verandering wil brengen in die race tegen de klok, kan te rade gaan bij Kelly en Anouck van Werk & Leven. Zij zijn experts in (tijds)drukte en hoe die onder controle te houden.

Het is drie uur ’s middags. Over een halfuur komen de kinderen van school, maar om half vijf wacht nog een deadline. Tegen half zes moet het eten op tafel staan, en liefst gezond, want Jordy moet om zeven uur naar het voetbal en Emma heeft om half acht dansles. Of omgekeerd. Ik moet nog boodschappen doen, en om acht uur iets gaan drinken met Tony, en die vergadering voor morgenvroeg voorbereiden …

De combinatie werk en leven is soms een heksenketel, met te weinig tijd voor wat er echt toe doet. Ook Kelly Deriemaeker (40) en Anouck Meier (39) verliezen af en toe de pedalen. Met de podcast Werk & Leven, en een bijbehorende cursus, maken ze het tot hun missie om lotgenoten uit de penarie te redden.

LEES OOK > 7 tips voor minder stress in het gezin

Eigen ervaring

‘We zijn echte vrouwen, met echte gezinnen en echte “struggles”, die delen hoe hun pad eruitziet’, vertelt Anouck. ‘We zijn geen goeroes of professoren in een ivoren toren die even komen zeggen hoe het zit, maar ploetermoeders die mee in de loopgraven staan. Nog elke dag moeten we ook aan onze eigen teugels trekken.

‘De slechte planning van iemand anders is niet jouw noodgeval’

In de podcast geven we die kwetsbaarheid mee. We vertellen over onze “fails” en hopen dat mensen zich daarin herkennen. Het succes van Werk & Leven vloeit volgens mij daaruit voort.’

Kelly beaamt: ‘Hetgeen je zelf nodig hebt, kan je het beste onderwijzen. Ik heb dat eens ergens gelezen en vind dat heel toepasselijk voor ons.’

Magische formule

Kelly en Anouck hebben beiden meerdere burn-outs achter de rug. Vanuit die ervaring proberen ze handvatten aan te reiken voor mensen die verzanden in drukte en het gevoel te weinig tijd te hebben. Ze benadrukken dat ze geen ideaalbeeld willen aanpraten of opleggen.

LEES OOK > Marijn Sillis schreef een boek over zijn burn-out: ‘Ik was mezelf al jaren aan het afbreken’

‘Veel mensen vragen naar de formule voor de ideale balans tussen werk en leven. Maar die bestaat niet. Het verschilt individueel. Sommige mensen houden ervan om zich helemaal over te geven aan hun werk omdat ze dan niet de hele tijd alleen zijn met hun hoofd, of omdat ze zo gepassioneerd zijn’, zegt Kelly.

‘Dat is prima, zolang je je goed voelt. Maar onze cursisten geven vaak aan dat ze geen keuzevrijheid hebben. Ze praten zichzelf aan: “Het moet wel, het is nu eenmaal zo. Binnenkort wordt het beter.”‘

Waar hollen we naartoe?

‘Als je dat je hele leven doet, ga je pas rust vinden als je sterft, en dat lijkt me ook niet de bedoeling. Voor ons gaat het over de juiste vragen stellen. Waarom doe ik mijn job? Wat is succes voor mij, veel geld of elke dag mijn “goesting” doen?’

Anouck: ‘Vroeger was “het druk hebben” een statussymbool. Tegenwoordig geldt dat veel minder. Maar als je omgeving druk uitoefent om te presteren, weet je soms niet beter.

LEES OOK > Lifecoach Sabine Begas over onze prestatiedrang in onze vrije tijd: ‘Af en toe foert zeggen is belangrijk’

Daarom willen we mensen uit hun comfortzone trekken en de vraag stellen: waarom? Je kan echt kiezen voor minder drukte. Volgens mij heeft de pandemie op dat vlak de ogen van veel mensen geopend en aangetoond dat het best wat rustiger kan.

Je bepaalt als individu natuurlijk niet alles zelf. Als je ziet hoeveel mensen er in een burn-out belanden, zitten er ook structureel dingen scheef. Dan vraag ik me af: hollen we niet met z’n allen de verkeerde richting uit?’

Vuistregels voor meer tijd

De cursus van Kelly en Anouck belooft tien uur tijdwinst per week. Voor wie de tijd vindt om dit te lezen maar het te druk heeft om de cursus te volgen, geven de dames alvast enkele tips.

‘De slechte planning van iemand anders is niet jouw noodgeval. Zo stellen we enkele vuistregels voorop’, legt Anouck uit. ‘Daarnaast proberen we onze tijdbazen, zoals we de “afgestudeerde” cursisten noemen, ook een bepaald systeem aan te leren om hun werk efficiënt en gefocust uit te voeren.

‘Wij zijn geen goeroes of professoren in een ivoren toren die even komen zeggen hoe het zit’

Tot slot moet je een bepaalde denkwijze kweken: oude gewoonten en patronen herkennen en afleren. En leren grenzen stellen. Je kan honderd cursussen timemanagement volgen, maar als je nooit nee zegt in functie van jouw planning, ga je elke keer in hetzelfde schuitje belanden.’

Kelly: ‘Wat we ook aanraden, is gelijkaardige taken bundelen. Veel mensen hebben last van tijdconfetti: terwijl je een mail schrijft, krijg je een bericht van je schoonmoeder. Dan denk je eraan dat je de was nog moet insteken en een uur later sta je geen stap verder. Dat willen we voorkomen door proactief te plannen volgens je eigen prioriteiten.’

Nieuwjaar in september

Het nieuwe schooljaar is alweer begonnen. Typisch een drukke periode. Kelly en Anouk zien die desondanks altijd graag komen.

‘Wij nemen begin september een puppy in huis’, vertelt Anouk. ‘Rustiger zal het dus niet worden. Maar ik vind dit altijd een leuke periode. Ik vergelijk het graag met Nieuwjaar: je moet je verwachtingen niet te hoog stellen.

Te veel goede voornemens hou je niet vol en tegen oktober merk je dat het boven je hoofd groeit. Wat we wel doen, is verschillende leuke dingen lang op voorhand plannen zodat we altijd naar iets kunnen uitkijken.’

Nieuwe kans

Kelly: ‘Ik probeer altijd een frisse start te nemen in september. Het begin van het schooljaar biedt een kans om een nieuwe structuur in je dagelijkse leven te brengen, die ik graag grijp.

We maken met het gezin altijd duidelijke afspraken over hoe een week eruitziet. Die voorspelbaarheid, daar hou ik van. Routine is alles.’

LEES OOK > De sandwichgeneratie: kun je werk en zorg combineren?

Foto: Ellen van den Bouwhuysen

Dit artikel verscheen in september 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 31/08/2021, laatste update op: 07/09/2021