Verschillende medewerkers van de Gezinsbond kunnen vanaf nu ook gebruik maken van ‘solidariteitsverlof’. Dat zijn extra verlofdagen die door andere collega’s geschonken zijn. ‘Veel collega’s met kinderen moesten de voorbije maanden extra verlof opnemen om opvang te voorzien. En daar wilden we iets aan doen,’ vertelt de Gezinsbond. Het verlof schenken bleek een enorm succes: 65 verlofdagen werden verdeeld onder 15 medewerkers.

‘Nooit gedacht dat collega’s daar zo massaal zouden op reageren’

‘De verloftellers van onze collega’s met kinderen zakten heel snel en daarom vroegen we andere collega’s zonder kinderen om op vrijwillige basis één of meerdere verlofdagen af te staan. De solidariteit onder de medewerkers is duidelijk heel groot, want nu kunnen 15 medewerkers hier tot het einde van het jaar gebruik van maken’, zegt de Gezinsbond. Er werden in totaal werden 65 volle verlofdagen geschonken.

Relinde en Shaju zijn 2 collega’s die solidariteitsverlof kregen. Ze stelden zich kandidaat omdat ze de voorbije periode al wat verlof opnamen om opvang voor hun kinderen te voorzien. Shaju: ‘Ik stelde me kandidaat voor 1 of 2 extra dagen, het werden er uiteindelijk 5. In augustus kan ik daardoor een weekje extra verlof nemen. Dat komt zeker van pas!’

‘Ik had nooit verwacht dat de collega’s daar zo massaal zouden op reageren en ik vind het hartverwarmend dat dat zo evident bleek. De 4 dagen solidariteitsverlof splits ik op in 2 delen. Zo kan ik een weekendje vroeger in verlof gaan en op het einde van de zomer kan ik zo het nieuwe schooljaar beter voorbereiden’, vertelt Relinde aan.

LEES OOK > Coronaverlof voor ouders: alle vragen op een rij

‘Jonge ouders kunnen alle steun gebruiken’

Tania en Bert zijn 2 van de gulle schenkers, zij hebben dus vrijwillig verlof doorgegeven aan een collega met jonge kinderen.

Tania: ‘Onze kinderen zijn volwassen, ik heb genoeg verlof en ik ben blij dat ik de jongere collega’s daarmee kan helpen. Bovendien weet ik hoe hectisch het vroeger was toen onze kinderen klein waren. Zeker in deze coronaperiode kunnen jonge ouders alle steun gebruiken.’

Bert: ‘Persoonlijk vond ik dit een super solidaire actie en kan ik zo jonge gezinnen extra ondersteunen. Het is zonder corona al een hele klus om het geregeld te krijgen. Vijf dagen verlof afstaan is voor mij geen probleem omdat mijn job me ook heel wat kan bieden. Een weekje meer werken, daar zit ik niet mee in.’

LEES OOK > Ouderschapsverlof: zo zit het in elkaar

Verlof schenken: dit zegt de wet

Verlofdagen van de ene werknemer aan de andere schenken, kan enkel bij een individueel akkoord tussen de drie betrokken partijen: de werkgever, de schenker en de krijger.

Er kunnen ook geen wettelijke verlofdagen worden geschonken, het gaat over anciënniteitsdagen, arbeidsvrijstellingsdagen of andere extra verlofdagen die een werkgever aan zijn werknemers geeft.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/07/2020, laatste update op: 25/10/2022