Wist je dat je voor vaccinatie tegen het coronavirus recht hebt op vaccinatieverlof? En wist je dat je dat vaccinatieverlof ook voor je minderjarig kind mag aanvragen? In dit artikel geven we op de meestgestelde vragen een antwoord.

Wat is vaccinatieverlof?

Heb je voor één van je prikken een afspraak tijdens je werkuren? Dan moet je daarvoor geen verlof nemen. Je hebt hiervoor recht op vaccinatieverlof en dat voor de uren die je nodig hebt om naar het vaccinatiecentrum te gaan, je te laten prikken, en terug te komen. Je werkuren worden gewoon doorbetaald.

De regeling bestaat al sinds 9 april 2021 en is intussen verlengd tot eind juni 2022.

Wie heeft recht op vaccinatieverlof?

Iedereen met een arbeidsovereenkomst heeft recht op vaccinatieverlof of een soortgelijk verlof. Let wel, dit is enkel het geval als je afspraak valt tijdens je werkuren en dat op een dag dat je normaal moet werken. Je werkgever mag je echter niet onder druk zetten om een afspraak buiten de werkuren te maken.

LEES OOK > 10 vragen over quarantaine en wat het betekent voor jou en je kind

Welk systeem is op mij van toepassing?

Ben je werknemer of werk je als contractueel bij de overheid? Dan valt het vaccinatieverlof onder het systeem van ‘klein verlet’. Ook jobstudenten en interimkrachten hebben recht op vaccinatieverlof. Vrijwilligers, stagiaires en leerlingen dan weer niet, maar zullen hoogstwaarschijnlijk op mildheid kunnen rekenen als ze tijdens hun opdracht een prik moeten gaan halen.

Ben je een federale, Vlaamse, lokale of provinciale statutaire ambtenaar? Dan krijg je dienstvrijstelling voor je vaccinatie.

Hoe vraag je je vaccinatieverlof of dienstvrijstelling aan?

Je brengt je werkgever op voorhand op de hoogte van je vaccinatieafspraak. Doe dit van zodra je weet wanneer die doorgaat.

Je hoeft vooraf of achteraf geen attest of bewijs van vaccinatie af te geven. Je werkgever mag je wel vragen dat je een bevestiging van je afspraak toont, maar mag dit document niet opvragen en bijhouden.

Of je al dan niet gevaccineerd bent, of tot welke voorrangsgroep je eventueel behoort, is nog altijd privé-informatie en hoef je niet mee te delen aan je werkgever.

LEES OOK > Een boosterprik tijdens je borstvoeding? Al je vragen eerlijk beantwoord.

Krijg ik ook vaccinatieverlof als ik mijn kind naar het vaccinatiecentrum begeleid?

Vlaamse en federale statutaire ambtenaren kunnen nu al dienstvrijstelling krijgen als ze hun minderjarig kind of het minderjarig kind waarover ze de voogdij hebben begeleiden naar het vaccinatiecentrum. Vlaamse statutaire ambtenaren kunnen er ook een beroep op doen als ze een volwassen persoon met een handicap begeleiden.

Sinds 1 januari kunnen ook werknemers en contractueel overheidspersoneel vaccinatieverlof krijgen om hun minderjarig kind, een minderjarig kind waarover ze voogdij hebben, of een volwassen kind met een handicap naar het vaccinatiecentrum begeleiden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/01/2022, laatste update op: 18/05/2022

Tags: ,