Werk en gezin combineren: als je zwanger bent van je eerste kindje zie je het helemaal zitten. Maar in de praktijk blijkt het misschien moeilijker dan je dacht. Van de vierentwintig uur in een dag benut je werkelijk elke minuut. De dagen zitten dan ook snel vol als je gaat werken én de kinderen moet brengen en afhalen. En dan heb je nog niet eens al die andere dingen op je lijstje afgewerkt: boodschappen halen, administratie bijwerken, verjaardagscadeaus kopen, de loodgieter bellen, het speelgoed oprapen en misschien ook nog eens met de hond gaan wandelen.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Het huishouden hangt er soms gewoon wat bij en de was stapelt zich op. De vaatwasser geraakt niet eens geleegd om hem opnieuw te kunnen vullen met vuile vaat. Met zoveel bordjes om in de lucht te houden bestaat het risico dat je uitgeput geraakt en uiteindelijk nergens meer energie voor hebt – niet voor je werk en niet voor je gezin.

Met een aantal minimale aanpassingen maak je je leven hopelijk aangenamer en haalbaarder. We sommen er 7 voor je op.

1. Let it go

Ken je de titelsong van de animatiefilm Frozen? ‘Let it go, let it go! Zet dit liedje maar lekker op repeat in je hoofd (als dat niet al het geval is).

Waarmee we willen zeggen: probeer de perfectie niet na te streven. Perfectie is niet interessant en het zuigt je leeg. Het is niet erg als je niet alles hebt gedaan wat er op je lijstje stond die ochtend.

Ben je iets vergeten in de supermarkt? Geen nood, maak dan gewoon iets anders klaar. Of bestel pizza, voor één keertje kan dat gerust. Leg de lat vooral niet te hoog. Accepteer dat je nu eenmaal een druk bestaan hebt en probeer niet op alle fronten het hoogst haalbare te bereiken. Al gaat je kind in een versleten broek naar school. Hoe belangrijk is dat nu echt?

LEES OOK > Achter de schermen bij Falke en Benjamin: ‘Soms zou je wensen dat een dag uit meer dan 24 uur bestond. Maar dan nog zouden we hem helemaal vol krijgen!’

2. Strijken is overrated

Wie strijkt er tegenwoordig nog? Veel jonge gezinnen hebben niet eens meer een plank en strijkijzer in huis. Hang je was op aan het droogrek of steek het in de droogkast, dat werkt bijna even goed.

Wie veel hemden heeft, kan de strijk ervan misschien uitbesteden aan een strijkdienst. Die kan je betalen met dienstencheques, die dan weer fiscaal aftrekbaar zijn.

3. Boodschappen voor de deur

Ook veel andere klussen kan je uitbesteden: poetsen bijvoorbeeld (als lid van de Gezinsbond heb je zo extra korting bij Daoust), of een boodschappendienst. Bij elke grote supermarkt kan je tegenwoordig je boodschappen online doen en ophalen of thuis laten leveren.

LEES OOK > Werk en gezin bij Jan en Joëlle: ‘Puzzelen met de activiteiten’

4. Koop diepvriesgroenten

De tijd dat diepvriesgroenten als ongezond werden weggezet, is al lang voorbij. Integendeel: diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren, waardoor ze minstens evenveel vitaminen bevatten als verse groenten.

Je bespaart er niet alleen een hoop tijd mee, er is ook minder kans dat je verlepte groenten uiteindelijk toch moet weggooien.

5. Maak goede afspraken met je partner

Vrouwen hebben vaak de neiging om meer (huishoudelijke) klussen naar zich toe te trekken. Op die manier putten ze zichzelf uit. Dat kan je vermijden door een eerlijke en duidelijke taakverdeling op je stellen. En vooral: door je eraan te houden.

Probeer niet over te nemen of klusjes voor de ander te doen. Als het niet blijkt te vlotten of bepaalde taken zijn niet haalbaar, dan kan je de afspraken altijd bijstellen.

Voor alleenstaande ouders is dit minder gemakkelijk, maar misschien kan je rekenen op een goede vriend(in) of een familielid dat je af en toe helpt? Durf ook hiervoor hulp in te schakelen zodat de druk wat lichter wordt.

LEES OOK > Zo worden die huishoudelijke taken misschien plezant(er)

6. Sta vroeger op

Je wekker vroeger zetten, het is zeker niet voor iedereen interessant. Sommige mensen hebben echt veel slaap nodig – en laat dat nu net zijn wat je als ouder het meeste moet missen.

Maar voor wie het wel aankan, levert het wel wat extra tijd op. Als iedereen nog slaapt kan je tenminste rustig douchen, de vaatwas legen en misschien zelfs de krant lezen. Die rust bij het begin van de dag kan wonderen doen voor de rest van de hectische dag.

7. Je hebt rechten, maak er gebruik van

Ben je als werknemer aan de slag of werk je bij de overheid? Afhankelijk van je statuut kan je beroep doen op verschillende soorten verlof zodat je meer tijd voor je kindje krijgt. Hierover vind je meer informatie op de website van de Gezinsbond.

Als lid van de Gezinsbond kan je met al je vragen bovendien gratis terecht bij onze dienst Sociaal-Juridisch Advies: sja@gezinsbond.be of telefonisch via 02-507.88.66.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 08/02/2020, laatste update op: 10/05/2023