Ik wil mijn woning uit 1980 grondig renoveren. Naar welke normen en isolatiewaarden moet ik mij richten, zodat ik geen half werk doe?

Ga je je woning grondig renoveren, dan moet je BENoveren (Beter energetisch renoveren). Dat betekent dat je woning moet voldoen aan de normen die nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan en de energiefactuur betaalbaar te houden. Die normen zitten gebundeld in het ‘Renovatiepact’ van de Vlaamse Overheid. Daarmee willen ze tegen 2050 elke woning even energiezuinig maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag.

Om te voldoen aan die normen heb je twee opties:

1) Ieder onderdeel onder de minimumnorm

Je kan ervoor zorgen dat de isolatiewaarde van elke onderdeel van de gebouwschil beter is dan de minimumnorm. Die normen, voor dak, buitenmuur, ramen, deuren, poort en vloeren, vind je hier.

De aanpak lijkt simpel: je rekent voor elk stuk van je woning uit hoe dik de isolatie moet zijn en vraagt aan je aannemer om die te plaatsen.

2) Een EPC-waarde lager dan 100kWh/m2

Heb je een mooie tegelvloer die je liever niet wil uitbreken om vloerisolatie te leggen? Dan kan je voor de tweede optie kiezen.

Met behulp van een deskundige maak je een plan op, zodat je na de renovatie een EPC-waarde lager dan 100 kWh/m² haalt. Die energiescore vind je terug op het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) dat je laat opmaken door een energiedeskundige. Of je mikt op een E-peil lager dan 60. Daarvoor laat je een Energieprestatie-en Binnenklimaat (EPB)-dossier opstellen.

Zo kan je minder geïsoleerde delen compenseren door andere beter te isoleren of door extra energie op te wekken met een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. Welke technieken en ingrepen voor je woning optimaal zijn, kan enkel een expert inschatten. Je kan er hier ook alvast meer over lezen.

LEES OOK > Geen terugdraaiende teller meer voor zonnepanelen: alle vragen op een rij

De Bond augustus

Meer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (22 augustus 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 07/09/2018, laatste update op: 24/02/2021

Tags: