De parel van het Hageland, zo wordt de Vlaams-Brabantse stad Aarschot ook wel genoemd. Samen met VRT-sportanker Maarten Vangramberen trekken we door deze beeldenstad en sprokkelen er heel wat van zijn jeugdherinneringen. Geen betere ambassadeur om ons warm te maken voor de zomerzoektochten van Gezinssport Vlaanderen in deze stad aan de Demer.

Voor deze stadsverkenning verwelkomt Maarten ons op de site van het voormalige Sint-Elisabethgasthuis. Vandaaruit gaat het door het centrum tot de Grote Markt. Via het Stadspark en de Onze-Lieve-Vrouwekerk komen we aan het Begijnhof. We eindigen de wandeling aan de prachtig gerenoveerde ’s Hertogenmolens, waar de Demer de stad verlaat.

Zomerzoektocht in Aarschot: Maarten Vangramberen maakt je warmKraamkliniek

Het Sint-Elisabethgasthuis kent een geschiedenis van zorg voor zieke en oude mensen. Op deze site huisden vroeger de grauwzusters. Nu vind je er onder andere het Stedelijk Museum – met ook de dienst voor toerisme –, de bibliotheek en het Cultuurcentrum.

Tot midden de jaren tachtig bevond zich op deze plek een kraamkliniek en later een woonzorgcentrum. ‘Ik behoor tot de laatste generatie die nog in deze materniteit geboren is. En als tiener hielp ik hier de rusthuisbewoners om zich met de rolstoel te verplaatsen. Mijn moeder werkte immers als verpleegkundige in het wzc.’

Pionier

De voormalige gasthuisschuur (te zien op de grote foto bovenaan), tegenover het Cultuurcentrum, herbergt nu de huisbrouwerij van de Aarschotse Bruine. Dat bier is een tijd geleden opnieuw tot leven gewekt als dé lokale biersoort.

Maar Maarten herinnert zich de schuur vooral door de kindergemeenteraad. ‘Kijk, achter die ramen zaten wij te vergaderen’, zegt hij.

‘Dat was in 1989 – het jaar van het kinderrechtenverdrag. Ik zat daar toen als manneke van elf jaar oud. Die kindergemeenteraad was de eerste in ons land en we zijn daar nog voor bij koningin Fabiola uitgenodigd. Zelf zetelde ik in die gemeenteraad – hoe kan het ook anders – als schepen van sport.’

LEES OOK > Tip voor een uitstap met het gezin: de zomerzoektochten in Aarschot

Beeld van TielemansZomerzoektocht in Aarschot: Maarten Vangramberen maakt je warm

Aarschot is een van de zeven martelaarsteden in ons land. Net als Leuven en Dendermonde heeft deze stad bij het begin van WO1 zwaar geleden onder de gewelddaden van het Duitse leger.

Op 15 augustus 1914 werden als represaille voor een gedode Duitse officier 170 burgers geëxecuteerd. ‘Een van hen was de toenmalige burgemeester Jozef Tielemans, van wie een borstbeeld in het Stadspark staat.

Over die tragische geschiedenis heb ik veel geleerd door de verhalen van een priester met wie mijn ouders goed bevriend waren. Als tweejarige verloor hij zijn vader bij die executie. Vooral de kunstwerken van deze priester, onder andere met touwen en kogelhulzen, maakten een enorme indruk op mij.’

Schaatsen

Als kind ging Maarten vaak schaatsen op de oude Demerarm in de buurt van de Sporthal. ‘In mijn kinderjaren was dit stukje Demer vrijwel elke winter bevroren’, zegt hij met enige nostalgie.

‘Vandaag is het vooral aangenaam vertoeven aan de Demer bij de ’s Hertogenmolens. Dat historische complex van watermolens heb ik in mijn jeugd alleen maar als een verloederd gebouw gekend. Nu zijn deze watermolens prachtig gerenoveerd. En ook de wandelkades langs de Demer hebben deze stad een stuk gezelliger gemaakt.’

Wil je nog meer wandelen? Enkele van onze vroegere zomerzoektochten kregen een update, ontdek ze hier!

Foto’s: Kristof Ghyselinck

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/06/2021, laatste update op: 14/06/2021

Tags: ,