Een crèche of onthaalouder zoeken voor je baby of peuter is een lastige zaak: er is gewoonweg te weinig plaats. Hoe pak je het aan om op tijd een geschikte opvang te vinden?

Ik zoek een crèche of onthaalouder, hoe begin ik eraan?

Met het zoeken van een plekje in een crèche of bij een onthaalmoeder of onthaalvader, kan je niet snel genoeg beginnen. Afhankelijk van de regio kan de wachttijd om te starten in de opvang oplopen tot anderhalf jaar. Zelfs als je gaat kijken als je pas weet dat je zwanger bent en onmiddellijk beslist (of kan beslissen), dan nog bestaat de kans dat je een paar maanden geen opvang hebt.

Zodra je weet dat je zwanger bent, reserveer je best enkele dagen om kinderdagverblijven of onthaalouders te bezoeken. Je weet niet waar je op moet letten? Hier zijn enkele tips om een opvang te selecteren die past bij jullie gezin en situatie:

1. Crèche of onthaalouder? Of oudercrèche?

Een crèche of samenwerkende onthaalouders (groepsopvang) vangen meer kinderen op dan een onthaalouder (gezinsopvang). Grootschaliger dus maar je bent wel zekerder van opvang: bij ziekte kan dat in de groepsopvang beter opgevangen worden dan bij de onthaalouder.

Minder ingeburgerd is de oudercrèche. Dat is een soort opvang waarbij je als ouder mee aan de wieg staat van een opvang, en waarbij je meestal een halve of hele dag komt meehelpen. Je bent ook meer betrokken bij het beleid en de verantwoordelijkheid van de crèche. Meer informatie vind je op de website oudercreches.be.

2. Ligging en bereikbaarheid van de kinderopvang

Kinderopvang dicht bij huis, onderweg naar het werk van een van de (groot)ouders of liever bij de grootouders in de buurt? Is er (fietskar-)parking voorzien of in de buurt of niet?

3. Wanneer opent/sluit de opvang?

Niet alle onthaalouders of crèches hebben dezelfde openingstijden. Iets om in het oog te houden als je pendelt of onregelmatige werkuren hebt! Je informeert ook best naar de regeling bij vakantieperiodes. Is er een collectieve sluiting of niet, wordt er elke vakantie gesloten of bepaalde vakanties?

4. Hoeveel dagen wil je opvang?

Gaat je kindje voltijds (5 volle dagen) of deeltijds (enkele volle dagen of verschillende halve dagen) naar de opvang? Is de onthaalmoeder of crèche flexibel in deze dagen of is het altijd dezelfde dag?

Hou er rekening mee dat je niet altijd keuze hebt: niet alle opvang heeft plaats voor een ‘voltijds’ kindje en kan je kindje maar op bepaalde dagen opvangen. Het gebeurt dat ouders bij twee crèches en onthaalouders zijn ingeschreven om een kindje een (bijna) volle week te kunnen laten gaan. Op tijd (zodra je weet dat je zwanger bent) beginnen zoeken kan dit grotendeels voorkomen.

5. Wat is de visie van het opvanginitiatief?

Welke opvoedingsregels volgen ze? Past dat bij jouw visie of vind je het net goed dat je kindje leert dat er elders andere regels kunnen bestaan? Hoe en wanneer geven ze de kinderen eten? Is het eten vers gemaakt of niet? Welke activiteiten worden ondernomen?

LEES OOK > Waarom een goede kinderopvang ook inzet op ontwikkeling van het kind

6. Hoeveel betaal je?

Niet elke opvang kost evenveel. Door de overheid gesubsidieerde opvang is meestal goedkoper en werken ook vaak met een prijs volgens inkomen. Bij een onthaalouder of niet-gesubsidieerde crèche betaal je meestal een vast bedrag per dag. Ze zijn gemiddeld iets duurder. Vraag ook of luiers en verzorgingsproducten in de prijs inbegrepen zijn.

TIP: simuleer de prijs van de kinderopvang op de site van Kind & Gezin.

7. Zijn er respijtdagen?

Respijtdagen zijn dagen waarop je kind niet naar de opvang gaat en die je niet moet betalen. Dit wordt toegepast bij een crèche of onthaalouder die subsidies krijgen om te werken met tarieven volgens inkomen.

Voor een kindje dat voltijds gaat naar zo’n kinderopvang, zijn er minimum 18 respijtdagen. Het aantal respijtdagen kan verschillen per crèche, dus het loont zeker om ernaar te vragen. Als het aantal respijtdagen op is, dan kan het zijn dat je een boete betaalt voor de dagen dat je kindje niet komt. De onthaalmoeder of crèche bepaalt zelf of ze een boete geven, voor welke soort afwezigheid (ziekte, vakantie, snipperdag, …) en hoe hoog die boete is, met een maximum van 28,13 euro per dag.

8. Bekijk de ruimtes

Bezoek een crèche of opvang liefst als er kinderen zijn, dan wordt er veel duidelijk. Bekijk waar de kinderen spelen, eten, slapen, naar het toilet gaan eens ze zindelijk zijn of ververst worden: is het netjes, veilig, gezellig, is er voldoende plaats? Is er veel speelgoed? Wordt er geknutseld en voorgelezen? Kunnen ze buiten spelen?

9. Contact en communicatie met de ouders

Dit lijkt niet zo belangrijk, maar je kindje gaat meestal een hele tijd naar de crèche en dan is een vlot contact wel belangrijk.

Krijg je dagelijks of wekelijks een verslag? Zijn de kinderverzorgers aanspreekbaar? Kan je overdag bellen of mailen? Staan ze open voor suggesties? Is er een heen- en weerschriftje of een online dagboek? Worden er foto’s genomen? Luisteren ze al eens naar een verhaal over een moeilijke nacht, geven ze tips of is er geen tijd?

10. Kan je kind krijgen wat het nodig heeft?

Is je kind allergisch, gevoelig, veel ziek, dan is het zeker belangrijk dit te vermelden bij het kijkmoment. Staat de onthaalmoeder of het dagverblijf open om hier aan tegemoet te komen of niet? Kan er ingespeeld worden op specifieke wensen, zoals vegetarisch of halal eten of werken met herbruikbare luiers? Hoe wordt omgesprongen met afgekolfde melk?

Waar vind ik die opvang?

Een handig overzicht vind je via de zoekfunctie ‘zoek opvang’ van Kind en Gezin. Daarbij duid je enkele criteria aan en dan krijg je een lijst van kinderopvanginitiatieven in de buurt(en) waar je zoekt. Wat je helaas niet kan zien in de lijst, is waar nog plaats is… De lijst is ook niet altijd volledig. Bekijk ook de website van je stad of gemeente. In sommige steden en gemeenten bestaat een centraal meldpunt waar je een aanvraag moet doen om recht te hebben op een plaatsje.

LEES OOK > Wat als je een probleem hebt met de crèche en de onthaalmoeder?

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 04/01/2017, laatste update op: 19/08/2021

Tags: , , , , ,