Mama's die er bewust voor kiezen om langer dan zes maanden borstvoeding te geven, moeten zich daar nogal eens voor verantwoorden en stoten in hun omgeving op onbegrip en hardnekkige clichés. 'Dat is toch niet meer normaal', horen ze vaak.

Borstvoeden tot twee jaar is nochtans de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie, in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding vanaf zes maanden. En het mag gerust nog langer doorgaan, zolang mama en kind het allebei oké vinden. Maar wat zeg je als mama als je je moet verdedigen tegen al die fabels over borstvoeden? Wel, dit:

1. Je krijgt er hangborsten van

Klopt niet. De zwangerschapshormonen hebben ervoor gezorgd dat je borsten zwaarder en voller zijn geworden, en nadien neemt dat effect weer af. Hoe sterk, verschilt van vrouw tot vrouw en heeft te maken met de elasticiteit van je huid.

2. Je kind krijgt tandjes, dus het doet sowieso pijn

Klopt ook niet. Een baby’tje drinkt aan de borst met een heel specifieke techniek, die een groter kind of volwassene niet meer kan. Hij legt zijn tong op zijn onderlip, zo worden de onderste tandjes afgedekt. En zijn hoofdje ligt zo dat zijn kin tegen de borst aankomt en zijn neusje ‘wegkijkt’, dus ook bovenaan komt er geen druk. Natuurlijk kan het gebeuren dat je kleintje even iets uitprobeert of per ongeluk bijt. Maar als jij ervan schrikt, reken maar dat hij ook schrikt.

Zucht je ook wel eens als je voor de zoveelste keer een antwoord moet bedenken op de vraag: ‘Moet je kind nog drinken, want hij heeft toch al tandjes?’ Probeer dan deze eens: ‘Het zijn toch ook gewoon melktandjes?’

3. Het duurt langer voor je kind doorslaapt (en jij dus ook)

Op zes maanden slaapt ongeveer de helft van de baby’s door (en de andere helft dus nog niet!). Dat gebeurt ongeacht de voeding die ze krijgen, en heeft alles te maken met een ontwikkeling van hun hersenen.

4. Na zes maanden is de kwaliteit van moedermelk niet meer oké

Fabeltje. Moedermelk past zich continu aan aan de behoefte van je kind, en aan de kwaliteit hoef je nooit te twijfelen. Alleen het ijzergehalte ligt na zes maanden een heel klein beetje te laag. Dat is precies de reden om vanaf zes maanden met vaste voeding te beginnen.

Als je borstvoeding blijft geven, laat je je kind daarnaast met liefst zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen in contact komen, dus bijvoorbeeld ook gluten of vis. Dat verkleint de kans op allergieën, zeker als het in combinatie met borstvoeding gebeurt.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken als je kind nog niet zo graag of veel vast voedsel eet. Zolang je borstvoeding geeft, komt het niets tekort. En er komt vanzelf een moment waarop het grotere porties gaat eten. Dan wordt de moedermelk stilaan bijvoeding en zal de melkproductie ook minderen. Maar de kwaliteit van de melk blijft uitstekend.

5. Je doet het meer voor jezelf dan voor je kind

Er is helemaal niets mis mee als je het zelf ook fijn vindt om te voeden, of als je het gevoel hebt dat je nog niet echt afscheid kunt nemen van je kind (alsof je dat als ouder ooit écht zou kunnen…). Als jij je er als mama goed bij voelt, is dat ook goed voor het kind.

Voor je kindje kan het moment van voeden ook een grote knuffelwaarde hebben, zeker als het thuis in alle rust gebeurt. Dat het tijd is om te stoppen, daar komen jullie samen wel achter, als het zover is.

6. Je geeft je partner niet de kans om een band op te bouwen met jullie kindje

De gehechtheid van kinderen groeit vooral door innige aanwezigheid: een stem, een geur, een hartslag… En er zijn zoveel dingen die een partner elke dag kan doen: je kindje moet gedragen worden, ververst, gewassen, getroost, geknuffeld… Dus ook deze mythe verwijzen we naar sprookjesland.

7. Je kunt als koppel nooit iets met z’n tweetjes doen, want dat kind ‘hangt’ er altijd bij

Er zijn beslist oplossingen te bedenken. Afkolven, bijvoorbeeld. Maar veel mama’s vinden het ook gewoon prettig om hun kind mee te nemen bij een uitstapje. Als mama (en als koppel) is het vooral belangrijk om te voelen waar jullie zelf nood aan hebben. Met je kindje erbij, of eventjes zonder…

Toch blijft het niet evident om als mama te kiezen borstvoeding te geven na 6 maanden. Ook vroedvrouwen en lactatiekundigen Joke Muyldermans en Serena Debonnet ervaren dat. Wat ze nog te zeggen hebben over borstvoeding geven na 6 maanden lees je hier.

Dit artikel is bewerking van een artikel in De Bond van mei 2018.  De Bond is het ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond.
Wil je ook lid worden? Lees hier waarom dat een goed idee is.
Gepubliceerd op: 21/06/2018, laatste update op: 31/07/2019

Tags: , ,