Ouderschapsboeken hebben wij graag informatief, constructief en educatief. Maar soms is het nog beter als ze ook heel wat humor bevatten en zelfrelativerend zijn. Of toch relatief. Daarom: een lijstje met boeken die de moeite waard zijn om te lezen als je ook graag eens lacht met het ouderschap. En misschien wel met jezelf.

1. Van mijn melk

Van mijn melk

Iemand heeft het aangedurfd om een boek over borstvoeding te schrijven. En hoe! Met Van mijn melk wil auteur Sofie – 7 jaar borstvoeding op de teller and counting – informeren, zodat elke mama weet dat het haar keuze is om te beginnen of te stoppen met borstvoeding.

Ze zoekt met niemand, voor- noch tegenstanders, ruzie, maar schrijft op een humoristische manier over de gevoelige thema’s rond borstvoeding. Zo wordt borstvoeding en vooral alle info daarover lekker licht en luchtig. Moet je nog overtuigd worden?

Een fragment:

Alle begin is moeilijk (Deze dingen heb ik de eerste weken herhaaldelijk gedacht):
  • Fuck dude, waarom heb jij geen borsten?
  • Oké baby, nu kan je echt geen honger hebben. Ik moet nu serieus even naar het toilet. En douchen.
  • Ik dacht dat ik bevallen was? Waarom plakt er dan constant een baby aan mij?
  • Mijn borsten zijn precies meloenen. Mijn tepels zijn zo wat rotte plekjes, want fuck, die doen pijn!
  • Hallo! Mensen slapen ’s nachts hoor. Ik wil gewoon weer onder mijn deken liggen, niet rechtop zitten met jou. En meteen daarna: sorry liefje, ik heb jou heel graag in mijn armen hoor!

Sofie Verschueren, Borgerhoff&Lamberigts

2. Horizontaal ouderschap

Hoe goed zou het zijn als je liggend je kinderen kan grootbrengen? Heel goed. En dat is exact waarmee Horizontaal ouderschap je helpt. Dat horizontaal ouderschap is namelijk dé oplossing voor ouders die een paar minuten tijd nodig hebben om te bekomen. En wel zo: met vijftig hilarische spelletjes kan je je kinderen al liggend op de bank of op de grond entertainen, terwijl je zelf wat kan rusten. Het enige wat je nodig hebt is een fijn plekje om te liggen, een paar huishoudelijke artikelen en de fantasie van je kind. Moet je nog overtuigd worden?

Horizontaal ouderschap

Een fragment:

De trein naar de ontspanning:
Allemaal instappen, lieve vriendjes en vriendinnetjes! Deze trein mag je niet missen. Ga op je buik op de grond liggen. Laat je kind met speelgoedtreintjes over je rug rijden, en over je benen naar je voeten en weer terug. de kinderen krijgen en schitterend groot station, en jij krijgt iets wat in de verte doet denken aan een massage.
Bonuspunten: Haal een oud wit T-shirt uit de kast en laat je kind rails tekenen op je rug, waar de treinen overheen kunnen rijden.

Michelle Woo, Boycott

LEES OOK > De leukste podcasts voor prille ouders

3. De papa handleiding

De ondertitel van dit boek is duidelijk: Mijn eerste 1000 dagen als papa, inclusief ’n hoop toptips. Dat is dus exact wat je krijgt. Auteur en illustrator Arno Van de Velde – nom de plume Arnoleon – is vader van twee jonge kinderen en deelt al langer zijn ervaringen in treffende illustraties op zijn Instagram-account @arnoleon.

De papa handleiding

Met De papa handleiding bundelt hij zijn ervaring, kennis en inzichten over het ouderschap op voortreffelijke wijze. De man maakt rake prentjes, schuwt geen taboes, saust zowat alles met humor en slaagt er ook nog in om effectief die hoop toptips mee te geven. Ideaal leesvoor voor (aanstaande) vaders. Moet je nog overtuigd worden?

Een fragment:

Random dingen die ik geleerd heb:
Kruimels die je vindt in de buurt van het verschoningskussen: niet opeten.
Als je baby bij het omkleden zijn arm niet door een mouw wil duwen, helpt het o iets aantrekkelijks voor te houden. Het zal er snel door zitten.
Ik haat videobellen hartsgrondig. Met mijn eigen kinderen vind ik het oprecht dolletjes.
Toen Ellis drie jaar geleden drie dagen na elkaar doorsliep, dacht ik dat dat vanaf die dag altijd zo zou zijn. HAHAHAHAHA.
Je niet geapprecieerd voelen en weten dat je wél geapprecieerd wordt, kunnen perfect hand in hand gaan.
Een baby, peuter of kleuter zelfstandig laten sukkelen, loont.
Babyyoghurtjes zijn lekker. Koekjesmeel ook. Fruitpap ook.

Arnoleon, Lannoo

4. Ouders komen van Mars

Ook hier een stevige ondertitel: Het boek dat je moet lezen om je tiener te begrijpen. Pas wanneer je de tropenjaren en ‘team no sleep’ bent gepasseerd, kom je tot het besef dat het ouderschap meer is dan baby’s, peuters en kleine kinderen.

Ouders komen van Mars

Tieners vereisen namelijk ook nog enige opvoeding en wat ouderschap! Een tiener is namelijk zelfstandig en soms zelfs aangenaam om een gesprek mee te voeren of activiteiten mee te doen, maar daarnaast is een tiener vooral een ras apart. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Belangrijke vragen… want dit blijkt allemaal geheel onduidelijk voor hun ouders.

Aan de hand van een 50-tal typische doch onbegrijpelijke gedragingen/uitspraken van tieners gaan we op zoek naar antwoorden. Met behulp van experts, uiteraard. Die weten hopelijk meer! Moet je nog overtuigd worden?

Een fragment:

Hoe mijn tiener studeert:
1. Facetime, Snapchat, Tiktok,… Alle kanalen worden gebruikt om aan iedereen te laten weten dat
ze geen zin heeft om te studeren.
2. Studeert 5 à 10 minuten.
3. Eet een koek, een mandarijn en een stuk chocolade.
4. Kijkt in het handboek en vraagt zich af waar ze gebleven was.
5. Facetime met vriendin om te vragen wat ze nu eigenlijk moeten kennen.
6. Raakt in paniek omdat ze nog zoveel moet doen.
7. Slaat boek boos dicht omdat ze het toch nooit zal kunnen.

Evelien Kayaert en Anky De Frangh, Lannoo

LEES OOK > Opvoedbijbels van vroeger en nu: van dokter Spock tot dokter Google

5. Kak!

Van dit vrolijke boek vind je twee versies:
Kak! Dat wist ik niet voor ik kinderen had
Kak! Dat wist ik niet voor ik tieners had

Kak! Dat wist ik niet voor ik tieners had

Beide ouderschapsboeken staat bol van kak-momenten die je ofwel met kinderen ofwel met tieners meemaakt: uitspraken, illustraties, bedenkingen en andere shit. En wat blijkt? Die kak-momenten zijn soms tragische, soms grappige, maar altijd herkenbare momenten. En gedeelde smart is halve smart, dus je weet wat doen. Moet je nog overtuigd worden?

Een fragment:

“Stilte. Heerlijk, denk je. Verdacht, dát is het.”
“Wachten op het verlossende uur: kinderbedtijd!”
“Wazegde?! Bro, dat zijn skere pattas = vriend, want een marginale schoenen heb je aan.”
“Het lijdt aan selectieve doofheid.”

Maison Slash, Pelckmans

6. FAQ: het moederschap

Veelgestelde vragen over het moederschap beantwoord (of net niet)

Is Google de g-plek van elke zwangere vrouw? Welke kleuren kan de roze wolk hebben? Kan je onderhandelen met een kleuter? Doen andere Ouderschapsboeken met humor die echt de moeite waard zijnmoeders ook maar wat? Wat is de ultieme vorm van zelfzorg? Hoe verlopen de tropenjaren?

Deze en andere Frequently Asked Questions over het moederschap worden in dit boek beantwoord door Nele Reymen. Of net niet. Met humor én diepgang schetst ze een heerlijk eerlijk beeld, van dubbele kraamverbanden over een zalige en een zeer moeilijke postpartumperiode tot niet zo mild ouderschap. Daarbij geeft ze andere moeders wat zo nodig is: herkenning en erkenning. Want net zoals alle moeders heeft ook zij vragen. Zoveel dat ze soms denkt: F*CK het moederschap! (Sorry kindjes, mama bedoelt ‘FAQ’.) Moet je nog overtuigd worden?

Een fragment:

Er zijn dagen geweest waarop ik mijn kleuter met haar badpak over haar kleren naar school heb laten gaan. Er zijn nachten geweest waarin ik haar heb laten slapen met haar schoenen aan. Ik heb haar al laten eten op tafel in plaats van aan tafel en één keer heb ik haar bijna achterstevoren in de autostoel laten meerijden. Simpelweg omdat ze elke vorm van gezag ondermijnde, waardoor we in een crisissituatie terechtkwamen. Ik was verlamd door de vaststelling dat mijn opvoeding faalde. Dat ik faalde en mijn kind alzo triomfeerde, wat toch niet de bedoeling kan zijn. Op een bepaald moment sta je daar op een willekeurige parking te lande te overwegen of je je kind echt achterstevoren kan en mag vervoeren, en kan je alleen maar die ene vraag stellen: wat moet ik doen? Meestal is het een retorische vraag, misschien is het zelfs gewoon een noodkreet of een onhandig verzoek dat iemand anders het komt oplossen in mijn plaats.

Nele Reymen, Uitgeverij Vrijdag

Blijft goed

Deze ouderschapsboeken zijn al een tijdje verschenen, maar blijven te goed om niet te tippen:

  • Niet aan kind en gezin verklappen (Hanne Luyten): Hanne neemt het moederschap zoals het komt, en gaat daarbij meer dan eens roemloos ten onder. Het ouderschap blijkt een geweldig ingewikkeld vraagstuk te zijn, met maar één gegeven: iedereen doet maar wat. Al blijken sommige ouders daar al wat beter in te zijn dan andere.
  • Bij mij zou het niet waar zijn (Elle De Leeuw): Elle vertelt op een komische manier over 23 situaties die volledig anders liepen dan gepland. Eerlijke, herkenbare en hilarische anekdotes die duidelijk maken dat je het ouderschap niet kunt plannen, aangevuld met prachtige illustraties.
  • The Dad / opvoedboek voor vaders (Jan Heemskerk en Janine Breukhoven-Kho): The Dad is een rijk geïllustreerd doe-leer-en-overleef-koffietafelboek voor vaders. Voor mannen die zich succesvol en relaxed door de opvoeding van het nageslacht heen willen slaan. Een complete gids voor kinderonderhoud en kroostsurvival. En natuurlijk partnermanagement.

Tip: Als lid van de Gezinsbond kan je genieten van een mooie spaarkorting bij Standaard Boekhandel.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/03/2023, laatste update op: 18/09/2023

Tags: