De manier waarop baby’s kijken zou kunnen verraden of ze autistisch zijn. De Nederlandse doctoraatsstudent Roy Hessels onderzoekt methodes om autisme vroeger te kunnen opsporen. Dat is belangrijk om de kinderen te ondersteunen bij hun sociale ontwikkeling.

Momenteel kan autisme bij kinderen op zijn vroegst rond 2 of 3 jaar worden herkend. Vaak duurt het nog langer voor de diagnose wordt gesteld. ‘Door het kijkgedrag van baby’s in de gaten te houden, zouden de symptomen sneller kunnen worden opgespoord’, hoopt de psycholoog.

LEES OOK > Waarom je baby laten testen op autisme een goed idee is

De test

Voor zijn doctoraat onderzocht hij kijkgedrag bij volwassen autisten. Twee personen zaten tegenover elkaar aan een tafel en keken via een videoverbinding naar elkaar, zoals wanneer je zou Skypen of FaceTimen. Terwijl ze met elkaar praatten, werd gemeten waar ze naar keken. Of beter: waar ze niet naar keken.

‘Volwassenen die hoger scoren op autistische trekken en sociale angst, bleken minder naar de ogen te kijken. Hierdoor pikken zij in mindere mate belangrijke informatie op, zoals emoties.’

Eye tracking live interaction through a video connection. from Tim Cornelissen on Vimeo.

Het verschil

Mensen met een autismestoornis staan erom bekend dat ze emoties niet goed kunnen inschatten. Hun kijkgedrag zou een deel van de verklaring kunnen zijn: door geen oogcontact te maken, missen ze een deel cruciale informatie.

‘We weten al dat kinderen met autisme ander kijkgedrag vertonen dan andere kinderen, maar we weten nog niet wat het verschil precies is. Dat moeten we dus eerst onderzoeken’, legt Hessels uit.

De herhaling

De bedoeling is om de test te herhalen bij niet-autistische kinderen en hun ouderen en vervolgens bij kinderen met (een hoog risico op) autisme. Tot slot zou de methode uitgetest worden bij baby’s met een hoog risico op autisme. Het onderzoek bij de baby’s zou ten vroegste over een paar jaar kunnen uitgevoerd worden.

‘Het zou mooi zijn als het lukt. Niet elk kind met autisme gedraagt zich op dezelfde manier. Door zo gedetailleerd één symptoom van autisme te onderzoeken, hopen we dat het gemakkelijker wordt om de stoornis te herkennen.’

LEES OOK > 6 misverstanden over autisme rechtgezet

ASS

Autisme is een spectrumstoornis. Dat betekent dat er veel verschillende gradaties van bestaan: sommigen zijn licht autistisch, andere zwaar en alles daartussenin.

Autisme komt in het algemeen meer voor bij mannen en uit zich in extreme nood aan structuur en voorspelbaarheid, onverdraagzaamheid tegenover verandering en moeilijke communicatie met andere mensen. Autisten nemen vaak alles letterlijk en schatten emoties en humor anders in.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 11/07/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: ,