Een baby vraagt gewoon om geknuffeld te worden: die grote ogen, schattige mondje en vertederende geluidjes zijn een magneet voor ouders én grootouders. En dat is maar goed ook, want uit verschillende onderzoeken uit de voorbije tien jaar blijkt dat er een duidelijke link bestaat tussen affectie in de kindertijd en gezondheid en geluk op latere leeftijd. Je baby knuffelen heeft niets dan voordelen.

Levenslang positief effect

Het is wetenschappelijk bewezen: warmte en affectie van ouders hebben een levenslang positief effect op hun kinderen. Ze hebben meer zelfvertrouwen en presteren beter op school.

Ook de communicatie tussen ouder en kind loopt vlotter. Kinderen met minder affectieve ouders zouden dan weer minder zelfvertrouwen hebben en zich meer vervreemd, vijandig en agressief voelen.

LEES OOK > Je kindje dragen: de do’s en don’ts

Knuffelhormoon

Fysieke aanrakingen en knuffels zijn als vitaminen voor een baby. Ze hebben ze nodig om zich ten volle te ontwikkelen. Een studie uit 2010 toont aan dat baby’s die veel liefde en warmte krijgen van hun moeder gelukkigere, veerkrachtigere en minder angstige volwassenen worden.

Aan de basis hiervan ligt oxytocine, een hormoon dat ons een prettig gevoel geeft. Het komt vrij bij innig contact, wanneer we liefde en verbondenheid voelen. Daarom wordt het ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zet ons aan verbinding te zoeken met elkaar, en het speelt een belangrijke rol bij de hechting van ouder en kind.

Je baby heeft huidhonger

Alle baby’s hebben een grote behoefte aan huid-op-huidcontact. Vooral zulk contact met de moeder maakt hen rustig, waardoor ze minder huilen en beter slapen. Ook borstvoeding gaat dan makkelijker, en zelfs de hersenen ontwikkelen zich beter.

Wetenschappers denken bovendien dat affectie van de ouders een kind echt kan beschermen tegen de schadelijke effecten van stress tijdens de kindertijd. Een studie aan de University of Notre Dame uit 2015 toont aan dat kinderen die affectie krijgen van hun ouders op volwassen leeftijd gelukkiger zijn.

De proefpersonen hadden minder depressies en angststoornissen, en waren algemeen meer meelevend. Wie minder affectie had gekend, bleek dan weer vaker te kampen met mentale issues, was vaker van streek in sociale situaties en kon zich minder goed inleven in het perspectief van een ander.

Papa’s knuffels

Recent onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met de Universiteit van Liverpool, toont aan dat de knuffels van papa even effectief zijn als die van mama. Het hart- en ademhalingsritme van het kindje werd tijdens dit onderzoek voor, tijdens en na het aanraken gemeten én daalde na het aanraken bij zowel mama als papa.

Uit het onderzoek blijkt ook dat beiden hun baby intuïtief op dezelfde plekken en op dezelfde manier aanraken. Voor de vaders dus een extra aanmoediging om actief bij te dragen tot de zorg van een (pasgeboren) baby.

LEES OOK > 10 dingen die je leert als je pas papa bent geworden

Masseer je baby

Een leuke manier om huid-op-huidcontact met je baby te krijgen is babymassage. Verschillende studies tonen aan dat massage helpt om angst bij kinderen te verminderen. Het is een goede manier voor ouders om in verbinding te staan met hun kind, zowel fysiek als emotioneel.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen en volwassenen die gemasseerd worden minder angst hebben tijdens examens, een verblijf in het ziekenhuis of andere stressvolle gebeurtenissen.

Wat als je niet zo’n knuffelaar bent?

Ben je van nature niet echt een knuffelaar, dan nog zijn er andere opties dan je baby knuffelen. Je baby vasthouden, ermee rondlopen en van alles aanwijzen en vertellen is ook een manier om lichamelijk contact te hebben.

Je kunt spelletjes spelen met de beentjes of je baby laten lachen door protkusjes. Het zijn allemaal vormen van contact en verbinding die niet zo ‘knuffelig’ zijn.

Probeer dit wel in de dagelijkse routine te verwerken, bijvoorbeeld bij het verluieren. En kleine gebaren kunnen ook veel doen: een aai over haar bolletje, een kusje op zijn hoofd… Het ‘schrikbeeld’ van ‘aan elkaar plakken’ is niet nodig om het kind de huidstimulatie te geven die het nodig heeft.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 31/10/2019, laatste update op: 22/09/2023