Er is hoop dat ziekenhuisopnames voor baby’s en kleine kinderen met RSV tot het verleden zullen gaan behoren. Een team wetenschappers is erin geslaagd succesvolle testen uit te voeren tegen het verkoudheidsvirus met een middel gebaseerd op antilichamen aangemaakt door lama’s.

Tot nu bestaat er geen middel dat RSV kan behandelen. Hoogrisicokinderen, bijvoorbeeld prematuurtjes en kinderen met hart- of longproblemen, kunnen wel een behandeling met antistoffen krijgen.

Van alle RSV-infecties in ons land is twee derde vastgesteld bij kinderen jonger dan een jaar (cijfers uit 2010). Een minderheid (schattingen variëren van 1 tot 5 procent) belandt in het ziekenhuis. Jaarlijks worden in ons land zo’n 6.000 kinderen opgenomen in ziekenhuis met een ernstige RSV-infectie.

Behandeling broodnodig

Een manier om RSV te behandelen is dus zeker welkom. Wat de wetenschappers van UGent, VIB en Dartmouth getest hebben, was een behandeling met ‘virusneutraliserende antilichamen’, ook wel Nanobodies genoemd. Met andere woorden: kleine deeltjes die in het lichaam het virus neutraliseren, waardoor het zijn verwoestende werk niet kan doen.

Meer bepaald werken de Nanobodies tegen het ‘fusie-eiwit’ van RSV, een onderdeel dat ervoor zorgt dat het virus de longen kan binnendringen. Na de behandeling kan het virus dus niet meer in de longen geraken en een infectie starten of verergeren. De Nanobodies zijn afkomstig uit lama’s, die ze van nature aanmaken.

LEES OOK > Eerste hulp bij kinderziekten: van windpokken tot RSV

Nog te testen op mensen

De proeven in het labo en op proefdieren zijn alvast veelbelovend, hopelijk kunnen gelijkaardige resultaten worden geboekt bij testen op mensen. Als het middel bij mensen even goed werkt, zouden ziekenhuisopnames kunnen ingekort of zelfs voorkomen worden.

Wat is RSV?

RSV staat voor Respiratoir Syncytiaal Virus, wat betekent dat het virus een infectie veroorzaakt in de luchtwegen. Het is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij kinderen, en het is bovendien erg besmettelijk omdat het tot zes uur buiten het lichaam kan overleven. Ook kan je verschillende keren RSV krijgen (‘herbesmetting’), je bouwt er dus geen immuniteit tegen op.

In de meerderheid van de gevallen lijkt RSV op een zware verkoudheid. Bij kinderen jonger dan een jaar is de impact van RSV groter en ook zwangere vrouwen en bejaarden moeten opletten. Een minderheid van de kinderen met RSV belanden in het ziekenhuis omdat het ademhalingsproblemen heeft of vocht moet toegediend krijgen.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

RSV-seizoen

RSV komt voornamelijk voor in de herfst en winter (oktober-maart) en bijna niet daarbuiten.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/02/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: , , ,