Het begint met de apgar-score vlak na de geboorte, maar daar stopt het niet. De dagen na de geboorte wordt je zoon of dochter nog uitgebreid onderzocht.

Onderzoek pasgeboren baby’s? De eerste of tweede dag komt de kinderarts langs voor een uitgebreid onderzoek. Hij controleert het hart, de longen, de ruggenwervels, de temperatuur, de reflexen …

Bij een jongetje wordt gecontroleerd of beide teelbal­letjes zijn ingedaald. Indien dat niet het geval is, wordt dit opgevolgd. Maak je geen zorgen, vaak dalen zijn balletjes in de loop van het eerste levensjaar nog in.

Ook het gewicht van je kindje wordt in de gaten gehouden. Geen paniek als dat de eerste dagen wat daalt, het is heel normaal dat een pasgeboren baby een beetje gewicht verliest.

Heupen

De arts kijkt ook na of de heupkoppen goed in hun kom zitten. Bij sommige baby’s is de heupkom niet voldoende ontwikkeld en glijdt de kop makkelijk uit de kom. Ernstige afwijkingen worden vaak al ontdekt tij­dens dit eerste onderzoek, maar omdat de symptomen niet al­tijd even opvallend zijn, wordt het onder­zoek in de eerste levensmaanden herhaald.

Neonatale screening

Na een paar dagen krijgt je baby een prik in zijn hiel of handrug (‘hielprik’). Het bloed wordt onderzocht op aangeboren stofwisselingsziekten. Het is belangrijk om die tijdig op te sporen, want als ze vroeg worden ontdekt, zijn ze goed te behandelen. Hoor je niets meer over de resultaten van dat ­prikje, dan is alles in orde.

Onder de lamp

Veel baby’s worden wat gelig na de geboorte. Dat is heel normaal: de lever van je kleintje is nog niet in staat om bilirubine, een afvalstof van de rode bloedcellen, af te breken. Die stof zorgt voor de gele kleur. Vaak verdwijnt het kleurtje vanzelf.

Soms kan het helpen om het bedje van je baby aan het raam, in het daglicht te zetten. Licht breekt de afvalstof namelijk sneller af.

Wordt je baby te geel dan zal hij een tijdje ‘onder de lamp’ moeten. Want een veel te hoog gehalte aan bilirubine kan schadelijk zijn voor zijn hersentjes. In sommige ziekenhuizen kan je baby ook onder een lichtdekentje of in een lichtbedje.

Vragen staat vrij!

Ben je er niet helemaal gerust in? Voel je je wat onzeker en zit je met vragen? Hou je vooral niet in. De dokter, verpleegkundige, gynaecoloog of vroedvrouw zijn er om je vragen te beantwoorden. Durf met hen ook eerlijk over je gevoelens te praten.

Dit stuk verscheen eerder in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis magazine van de Gezinsbond voor alle ouders met kinderen jonger dan 2,5 jaar. Ben je zwanger of wil je er ook graag ontvangen? Schrijf je in!  O ja, en volg ook zeker de Facebookpagina! Maak je hier lid.

Gepubliceerd op: 24/07/2017, laatste update op: 21/11/2017

Tags: , , , , , ,