Na de voeding schreeuwt je kleintje het hele huis bijeen. Zodra je zoon of dochter in bed ligt, wordt er alleen maar gekronkeld en ontroostbaar gehuild. Herkenbaar? Misschien heeft je kindje dan last van reflux. 

Wij staken ons licht op bij experten prof. Dr. Yvan Vandenplas en Caroline Bouckenaere.

Prof. Dr. Yvan Vandenplas is verbonden aan KidZ Health Castle van het UZ Brussel en een autoriteit op vlak van reflux en voedingsproblemen bij zuigelingen.

Caroline Bouckenaere is mama van drie refluxbaby’s en auteur van het boek ‘SOS Reflux’.

Beginnen bij het begin: wat is reflux eigenlijk?

‘Reflux is alles wat van de maag terug in de slokdarm loopt. Sommige baby’s hebben er amper last van, anderen net heel veel. Een klein beetje melk dat terug in de slokdarm loopt, is normaal. Het hoort erbij.

Een kleine minderheid van de baby’s heeft last van reflux als ziekte. Met allerhande symptomen en klachten tot gevolg. Daartussen zit een grijze zone met een groot verschil in gradaties. Men spreekt dan over: teruggeven, braken of verborgen reflux.’

LEES OOK > Dagboek Elias, maand 1: ‘En toen had ik een baby met reflux’

Normaal of niet

Waar ligt de grens dan tussen normaal en abnormaal?

‘Reflux, zoals daarnet beschreven, heeft bijna elke baby en is in principe normaal. Braken daarentegen is abnormaal.

Teruggeven zit daar ergens tussenin. Zeven op de tien baby’s geven een keer per dag wat voeding terug. Dat is dus de meerderheid.

Gelukkig lost het fenomeen zich meestal vanzelf op. Zeker vanaf zes maanden, als baby’s vaker rechtop zitten en vaste voeding krijgen, wordt het minder lastig.’

Wanneer moet ik me als ouder zorgen maken?

‘Dat je met een gelukkige baby die drie keer per dag een koffielepeltje melk teruggeeft niet naar de dokter loopt, lijkt ons logisch.

Maar wat als het veel vaker voorkomt? Als je kleintje constant huilt en ongelukkig lijkt, is het sowieso goed om te onderzoeken hoe dit komt.’

Hoe verloopt zo’n consult bij de dokter?

‘Als dokter is het een goed idee om eerst uit te leggen wat normaal is en wat niet. Die eerste stap wordt helaas te vaak overgeslagen.

Daarna kunnen de voedingen worden geanalyseerd. Vaak heeft reflux te maken met overvoeding. Sommige ouders willen het aantal voedingen zo snel mogelijk afbouwen en gaan dus grotere volumes in één keer geven. Zo krijgt hun baby op korte tijd heel veel melk te slikken.

Een baby van vijf kilo die tweehonderd milliliter melk drinkt, kan je vergelijken met een volwassene die twee liter water drinkt. Op een kwartiertje! Logisch dus dat er wel eens wat terugvloeit, want als de emmer vol is … loopt hij over.

Bovendien is de slokdarm van een baby minder lang dan die van een volwassene. De reflux legt dus een kortere weg af om boven te komen.’

Rechtop houden

Kan je als ouder zelf iets doen om reflux te voorkomen of verminderen?

‘Het allerbelangrijkste: je kindje zoveel mogelijk rechtop houden, ook tijdens de voeding. Met zo’n optimale houding kan medicatie vaak vermeden, verminderd of zelfs volledig weggelaten worden.

Daarom is bijvoorbeeld een draagzak of antirefluxbedje een goed idee. Dat is een bedje met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden.’

LEES OOK > Inbakeren: een veilige cocon voor je baby

Ook ingedikte voeding blijkt vaak een uitstekende oplossing?

‘Als je kind kunstvoeding drinkt, kan ingedikte melk beterschap brengen, want dan blijft die beter in de maag. Het hoofdbestanddeel van die indikkingsmiddelen is meestal een zetmeel. Toch willen we ouders afraden om dat meel zelf aan de melk toe te voegen; het is moeilijk om de verhouding goed te krijgen.

Zelf experimenteren met aangepaste voeding is trouwens nooit een goed idee. Schakel dus niet zonder overleg over op botermelk of karnemelk. Oké, die melksoorten verteren sneller en je kleintje krijgt er misschien minder last van, maar ze hebben amper voedingswaarde. Met dat soort melk krijgt je kindje dus veel te weinig voedingsstoffen binnen.’

Medicatie of niet

Medicatie voorschrijven is dus de allerlaatste stap. Hebben jullie het gevoel dat dat te snel gebeurt?

‘Eigenlijk wel. Als je weet dat amper één procent van de baby’s last heeft van ernstige reflux, kan je je afvragen waarom zoveel zuigelingen zuurremmende medicatie krijgen.

Huilen wordt te snel gelijkgesteld met reflux en medicatie. En als het ene medicijn niet aanslaat, wordt er overgeschakeld op een hogere dosis of een sterker middel. Dat is fout! Vergeet niet dat aan elk medicijn bijwerkingen vasthangen.

Daarom is het zo belangrijk om ouders in de eerste plaats gerust te stellen. In negen van de tien gevallen is dat teruggeven heel normaal en van voorbijgaande aard. Bij die baby’s kunnen we wonderen verrichten door samen aan de slaaphouding en/of de voeding te sleutelen.’

LEES OOK > Krampjes: hoe help je je baby erdoorheen?

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 31/03/2021