Meer en meer wordt het belang van een gezond geboortegewicht en geleidelijk bijkomen als baby duidelijk. Of kinderen veel bewegen zou kunnen veroorzaakt zijn door hun geboortegewicht of hoe snel ze bijkwamen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse doctoraatstudent Arend van Deutekom. Zo zouden kinderen met een te hoog of te laag geboortegewicht, op 8- en 9-jarige leeftijd vaker stilzitten. Hetzelfde geldt voor kinderen die te snel bijkwamen als baby en peuter.

Energiebalans

De reden? ‘Een verstoorde energiebalans, wat samenhangt met spierkrachtproblemen en conditie. Het gevolg is dat deze kinderen meer stilzitten, minder sporten en ongezonder eten. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat ze een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas en hart- en vaatziekten’, zegt Van Deutekom.

LEES OOK > Gezond eten bij kinderen: 5 feiten en fabels

Fysieke proeven

Het onderzoek is deel van de grootste ABCD-studie, waarbij 8.000 kinderen van bij hun geboorte worden gevolgd. Van Deutekom analyseerde de data en bekeek de invloed van geboortegewicht en de groei van de baby op bewegings- en eetpatroon, waarbij 8- en 9-jarige kinderen enkele fysieke proeven af moesten leggen en vragenlijsten voorgeschoteld kregen.

Hoog geboortegewicht

Ongeveer tien procent van de baby’s heeft een hoog geboortegewicht. Dat wil zeggen: 4 kilogram of meer bij de geboorte. Gemiddeld is dat 3,350 kilo voor meisjes of 3,450 voor jongens.

Een hoog geboortegewicht is gelinkt aan enkele factoren zoals obesitas bij de moeder (BMI van 30 of meer), te veel bijkomen tijdens de zwangerschap, wat werd gegeten en erfelijke factoren van vader én moeder.

Kinderen die zwaar zijn bij de geboorte hebben ook meer kans op overgewicht op latere leeftijd. Dat kan worden tegengegaan door al vroeg een gezond eet- en leefpatroon aan te leren.

LEES OOK > Actieve spelletjes voor je baby

Laag geboortegewicht

Ook het omgekeerde kan een probleem vormen. Wanneer je baby precies te licht weegt, is moeilijk te zeggen omdat het afhankelijk is van wanneer hij of zij werd geboren. Prematuurtjes hebben uiteraard een laag geboortegewicht, maar ook baby’s die (bijna) voldragen zijn strandden weleens op een te laag gewicht.

Mogelijke factoren hier zijn een kleine mama (minder dan 1m55), een mama met ondergewicht of overgewicht of als de mama rookt of (veel) drinkt tijdens de zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.

Wat te doen

Wat kan je als aanstaande mama doen? Sommige factoren, zoals je lengte of erfelijke factoren, kan je niet beïnvloeden. Andere, zoals je gewicht en levensstijl voor en tijdens de zwangerschap wel. Simpelweg komt het neer op de algemene gezondheidsregels: gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en liefst niet roken of drinken.

LEES OOK > Meer bewegen met je kleuter: 7 tips

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 14/07/2017, laatste update op: 12/07/2022

Tags: , , , , ,