Het verkoudheidsvirus RSV kan lelijk huishouden bij kleine kinderen. Kinderen jonger dan één jaar hebben het meest kans om door het virus in het ziekenhuis te belanden omdat hun luchtwegen nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Wat kan je nu het beste doen?

RSV voorkomen is bijna onmogelijk: het is een zeer besmettelijk virus dat wordt overgedragen via kleine vochtdruppels na hoesten of niezen of door contact met een besmet persoon. Daardoor krijgt zowat elk kind er minstens een keer mee te maken.

Ook herbesmetting is mogelijk: na één keer RSV kan een kind het dus nog (verschillende!) keren krijgen. Aangezien RSV de luchtwegen gevoeliger kan maken, is een volgende luchtweginfectie zelfs waarschijnlijker.

Wat kan je doen bij RSV?

Toch zijn er een aantal maatregelen die kunnen genomen worden om de besmetting in te dijken:

  • Speelgoed en speeloppervlakken regelmatig reinigen en ontsmetten.
  • Voldoende de handen wassen.
  • Niezen of hoesten in de elleboog of van anderen weg.
  • Gebruik papieren zakdoeken: het virus overleeft minder lang op droge oppervlakken.

Specifiek jonge kinderen wordt aangeraden om kinderen jonger dan twee maanden niet mee te nemen naar drukke plaatsen (waar het virus gemakkelijk kan overgedragen worden) en gasten te vragen de handen te wassen voor de baby aan te raken.

Het is nuttig om te weten dat het virus gemakkelijk zes uur kan overleven buiten het lichaam, maar niet goed reageert op warmte.

Hoe wordt RSV behandeld?

Momenteel bestaat er geen behandeling tegen RSV. Risicobaby’s, zoals prematuurtjes of kinderen met longaandoeningen, hartproblemen en mucoviscidose kunnen wel in aanmerking komen voor een behandeling met antistoffen. Er zijn wel veelbelovende testen (op dieren) met antilichamen die het virus zouden kunnen neutraliseren.

Afhankelijk van de ernst van het ziekteverloop, kan je dit doen als je kind RSV heeft:

  • neus spoelen
  • bij koorts een koortswerend middel geven
  • voldoende laten drinken
  • puffer of aerosol gebruiken (op advies van een arts)
  • ziekenhuisopname bij ademnhalingsproblemen of uitdrogingsverschijnselen.

De ziekte duurt twee à acht dagen, met een gemiddelde van vijf. Het hoesten (met slijmen) kan een pak langer duren: tot drie weken.

Wat is RSV?

RSV staat voor Respiratoir Syncytiaal Virus. Met andere woorden: een ontsteking van de luchtwegen.

De symptomen van RSV lijken op een zware verkoudheid:

* lopende neus
* hoesten
* een beetje koorts
* moeilijkere, snellere en/of piepende ademhaling

Soms ook: mindere eetlust, braken of diarree.

Baby’s en peuters zijn er zieker van dan volwassenen. Ook zwangere vrouwen en bejaarden moeten opletten. Een minderheid van de kinderen met RSV belandt in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen of verschijnselen van uitdroging.

RSV komt voornamelijk voor in de herfst en winter (oktober-maart) en bijna niet daarbuiten. Op de site RSVNET kan je controleren hoe het RSV-seizoen verloopt.

 

In Brieven aan Jonge Ouders maand 4 staat een getuigenis van een mama met RSV. Dit gratis magazine is verkrijgbaar voor leden en niet-leden van de Gezinsbond met kinderen. Schrijf je gratis in vanaf de zwangerschap.

Meer weten over RSV? Blijf op de hoogte via Facebook of word lid van De Gezinsbond en ontvang onze gratis publicaties.

Tags: , , , ,