Wanneer je er als mama voor kiest om borstvoeding te geven na zes maanden, is dat niet altijd evident. Vaak moet je je verantwoorden. Bovendien weet je niet altijd waar je recht op hebt.

Joke Muyldermans en Serena Debonnet zijn vroedvrouwen en lactatiekundigen IBCLC. Ook zij ervaren dat borstvoeding geven na 6 maanden niet altijd een makkelijke keuze is.

Twee jaar is de norm

Serena Debonnet: “Borstvoeden tot twee jaar is nog steeds de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie, in combinatie met een gezonde, gevarieerde voeding vanaf zes maanden. En het mag gerust nog langer doorgaan, zolang mama en kind het allebei oké vinden.

Recht op borstvoedingspauzes

Serena Debonnet: “In België heeft elke mama die borstvoeding geeft het recht om tot negen maanden haar kind borstvoedingspauzes te nemen om haar kind te voeden of om af te kolven, ook als ze het werk heeft hervat.

Een mama die voltijds werkt, krijgt in samenspraak met de werkgever één uur per dag om te kolven of om haar kind te voeden. Haar werkgever moet hiervoor een aangepast lokaal voorzien, waar stromend water is en een comfortabele mogelijkheid om te zitten. Die wetgeving bestaat, maar moeders en werkgevers zijn er niet altijd voldoende van op de hoogte. En dat is erg jammer, want er bestaat veel onderzoek dat aantoont dat langer borstvoeding geven de gezondheid van moeder én kind alleen maar ten goede komt.”

Nood aan een schouderklopje

Joke Muyldermans: “We oordelen heel makkelijk in de plaats van anderen, ook over borstvoeding. ‘Jij geeft nog borstvoeding. Dat zal wel vermoeiend zijn. De nachten zullen wel zwaar zijn.’

We willen ook voor alles meteen een oplossing bedenken. Als een mama zegt: ik ben moe, het was een zware nacht, dan hoor je meteen: ‘Doe hem eens een nacht bij de oma, dan kun jij eens een nacht doorslapen.’ Wie weet slaapt die mama dan juist helemaal niet, omdat ze ongerust is over haar kind.

Voedende mama’s hebben juist nood aan een schouderklopje: fijn dat je dat doet, knap van je. Ze zijn veel meer gebaat met de vraag: ‘Wat zou jou nu plezier doen?’ dan met goedbedoelde raad.”

Tips en omkadering

Natuurlijk kan je soms wel tips en omkadering gebruiken. Consultaties bij een vroedvrouw worden terugbetaald tot je kind één jaar is.

Joke Muyldermans: “Bij de terugkeer naar het werk kunnen wij op maat raad en tips geven. Zijn er nog nachtvoedingen? Wat zijn je werkuren? Hoe kan je daarmee omgaan en voor jou de beste weg vinden? Er zijn ook de lactatiekundigen die gespecialiseerd zijn in de voorbereiding en begeleiding van borstvoeding.

De moeder- en borstvoedingsondersteunende groepen bieden een luisterend oor voor iedere moeder. Voedende mama’s moeten weten dat ze er niet alleen voor staan.

Als je op zes maanden nog borstvoeding geeft, zien veel mensen je kind in gedachten al tot zijn achttiende bezig. ‘Hoe lang ga je dat nu nog doen?’ Het enige juiste antwoord is: tot het voor mama of baby genoeg geweest is. En dat kan één jaar zijn, twee, drie… Maar wees gerust: achttien zal het niet worden.”

Lees ook: Moedermelk, superfood voor je baby en voor gezonde bacteriën

Brieven aan Jonge ouders maand 6Dit artikel is een bewerking van een artikel uit Brieven aan Jonge Ouders.

Mama’s en papa’s kunnen Brieven aan Jonge Ouders gratis krijgen van zodra ze zwanger zijn tot hun kind naar school gaat.

Het eerste levensjaar verschijnt het magazine maandelijks, het tweede jaar tweemaandelijks.

Inschrijven? Dat kan altijd door hier te klikken!

 

Gepubliceerd op: 12/06/2018, laatste update op: 31/07/2019

Tags: ,