Vanaf 9 maanden krijgt je kindje nog meer behoefte aan kauwen. Die beweging stimuleert de ontwikkeling van de kaakspieren en het doorbreken van de tandjes. Kortom, brood is vanaf nu de perfecte aanvulling op het menu van groenten en fruit voor je baby. Al hapt de ene er al wat sneller in dan de andere.

Brood voor je baby

Hoe?

Brood is nieuw voor je kindje, hij of zij moet er dus eerst wat aan wennen. Daarom kan je best starten met een korstje of een klein stukje brood, eventueel gesopt in wat melk, waarop naar hartenlust kan gesabbeld worden.

Let op: baby’s kunnen zich verslikken in een broodkorst. Laat hen dus niet alleen als ze op een korstje zitten te zuigen.

Hoeveel?

Hoeveel brood een baby eet, hangt af van de behoeften: rondkruipende kindjes verbruiken nu eenmaal meer energie dan stilzittende baby’s. ’s Morgens hebben kinderen meestal meer honger, omdat ze dan lang niet meer gegeten hebben.

LEES OOK > Borstvoeding geven na 6 maanden: wat experts zeggen

Wel?

Lichtbruin brood is op deze leeftijd de beste keuze. Is je kindje niet zo wild van brood, dan gaat een papje van melk met meel of graanvlokken er misschien vlotter in.

Niet?

Wit brood en fantasiebrood (zoals sandwiches en rozijnenbrood), want die leveren te weinig voedingsstoffen.

Met volkorenbrood wacht je best tot na de eerste verjaardag, want daarvoor moeten kinderen al goed kunnen kauwen. Bovendien bevat volkorenbrood meer voedingsvezels en die worden best geleidelijk opgebouwd.

In de loop van het tweede levensjaar mag je de maaltijd geleidelijk aanvullen met bruine rijst, havermout, volkoren brood en volkoren paste.

Beleg

Hoe?

Op die eerste boterhammetjes smeer je enkel wat vetstof en nog geen beleg. Laat kinderen eerst die nieuwe smaak en structuur van brood ontdekken.

Pas daarna begin je boterhammetjes te beleggen. Afwisseling is ook hier het codewoord, want zo leren ze allerlei smaken en texturen kennen.

LEES OOK > Baby mag mee-eten met het gezin: hoe pak je dat aan?

Wel?

Je kan kiezen voor zelfgemaakte appelmoes zonder suiker maar ook voor geplet vers fruit of groentemoes.

Wat ook kan: gekookt ei, gekookte vis, hummus of notenpasta (zonder extra toevoegingen zoals kruiden of suiker). Af en toe wat zoet beleg zoals confituur is oké.

Niet?

Met honing wacht je beter tot je zoon of dochter één jaar is. Ook choco en speculaaspasta zijn niet oké want té gesuikerd en té vet.

Er wordt aangeraden om tot de kleuterleeftijd te wachten met hartig beleg, zoals kaas of ham. Anders krijgt je kindje te snel te veel eiwitten binnen.

Margarine

Vet enkel en alleen een dikmaker? Klopt niet! Vet is namelijk essentieel voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen. Het is dus een goed idee om zachte, plantaardige margarine op de boterhammetjes van je kind te smeren.

Zorg er wel voor dat je vooral gezonde vetten smeert (rijk aan onverzadigde vetstoffen).

Vijf redenen om margarine te smeren? Een gezonde vetstof:

  1. levert energie
  2. geeft smaak
  3. is belangrijk voor vitamine A en D
  4. bevat essentiële vetzuren die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen
  5. vermindert de kans op hart- en vaatziektes.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 09/09/2021, laatste update op: 08/10/2021