‘Vroeger dacht ik dat kinderen krijgen niets voor mij was’, zegt Hakim Chatar. ‘Maar Idris (3 jaar) en Mina (1 jaar) zijn het beste wat me kon overkomen. Ik hoop dat ze makkelijker hun weg zullen vinden dan ik. Als jongere voelde ik me nergens echt thuis: Marokkaan voor de Vlamingen, Vlaming voor de Marokkanen. Ik heb mijn plek gevonden, maar sinds ik kinderen heb, houdt het me weer meer bezig. Zullen zij op dezelfde hindernissen botsen?’
Wie is Hakim Chatar?
- DJ en televisiemaker
- Bekend van De Slimste Mens ter Wereld, Celebrity Masterchef, Komen Eten
- Auteur van het kookboek Ras el Hakim
Speciallekes
Hakim groeide op in Lommel, als oudste van vier zonen. ‘Wij waren een van de weinige Marokkaanse gezinnen in de wijk. Er was wel een grote Turkse gemeenschap, maar we bleven op de lagere school de “speciallekes”, en werden als minder aanzien. Dat ik moest opboksen tegen vooroordelen is een trauma dat me heeft gevormd. Vaak kreeg ik te horen dat ik niet slim genoeg was. Na het zesde leerjaar ging ik naar het bso. Ik heb me daar lang voor geschaamd, maar nu ben ik trots op de vaardigheden die ik er leerde. En op waar ik nu sta, terwijl niemand die talenten in mij zag. Daar komt wellicht mijn neiging vandaan om alles zelf op te lossen.’
Stoppen? Niets van!
‘Door het bso heb ik ook mijn creativiteit ontdekt. Ik wilde iets met film en televisie doen en trok naar het RITCS. Toen de leraar fysica hoorde dat ik nooit eerder fysica kreeg, zei hij: “Je kan beter meteen stoppen.” Ik ben toch gebleven. Voor de praktische proeven en de filmvakken was ik na dat eerste jaar met glans geslaagd. Fysica – en andere vakken waar ik het nut niet van inzag – werden niets.
‘Ik vond mijn leven goed zonder kinderen, maar gaandeweg voelde ik: met haar wil ik wél kinderen.’ – Hakim Chatar
Ik werkte als student in het RITCS-café. Toen MNM opstartte zochten ze jobstudenten. Zo ben ik bij de VRT binnengerold en kreeg ik steeds meer opdrachten. Mensen overtuigen van wat ik in mijn mars heb, is een van mijn sterktes. Geef me één kans en ik bewijs dat ik het kan. Dat is ook mijn boodschap aan jongeren die dromen van een job in de media, nieuwkomers in het bijzonder: “Als je het talent hebt, ga ervoor en je komt er wel”. Ook zonder diploma.’
Pittige puzzel
In die mediawereld vond Hakim Chatar ook de liefde. Hij is samen met radiopresentatrice Jolien Roets. ‘Ik vond mijn leven goed zonder kinderen, maar Jolien – die vier jaar ouder is – bracht dat onderwerp al heel vroeg in onze relatie ter sprake. “Weet dat ik kinderen wil”, zei ze. Ik dacht “oei” en vroeg bedenktijd. Gaandeweg voelde ik: met haar wil ik wél kinderen.
Toen we besloten “eraan te beginnen” hebben we eerst nog enkele verre reizen gemaakt. Je weet dat dat on hold komt te staan met kleine kinderen. Jolien werd zwanger in coronatijden. We hebben de zwangerschap in onze bubbel beleefd, ideaal om er heel langzaam en bewust in te groeien. De tweede zwangerschap kwam sneller dan gepland en was voor Jolien mentaal lastig. Hoe je het ook draait of keert, de impact is voor de vrouw het grootst.
Het idee van een derde kindje hebben we opgeborgen. De balans bewaken tussen werk en privé is nu al op het randje. We hebben een heel hectische agenda, Jolien beheert die schitterend. Ik leef meer van dag tot dag, zonder haar zou het in het honderd lopen. Opvang regelen, wie haalt de kinderen wanneer van school en de crèche… Die puzzel leggen, is pittig. We hebben gelukkig een goed netwerk en ouders waarop we kunnen terugvallen. Je moet de eerste jaren met kinderen sowieso inbinden. Geen verre reizen meer, maar in het weekend naar een pretpark, de kinderboerderij… Ik kijk er wel naar uit om – als Idris en Mina wat ouder zijn – hen mee te nemen op reis.’
LEES OOK > Werk en gezin combineren: moeilijker dan gedacht
Ouderschap leer je al doende
‘Met het ouderschap betreed je een onbekende wereld waar je nooit helemaal op voorbereid bent. Je doet je best en leert al doende wat werkt. Ik ben best tevreden over de opvoedingsaanpak van mijn ouders, maar het was een andere tijd en cultuur. Ik wil mijn eigen weg volgen. Ik wil een liefdevolle papa zijn, maar de kinderen moeten wel leren dat er grenzen zijn en om respect te hebben voor anderen.
‘Buitenspelen vind ik voor kinderen heel belangrijk. Daarom proberen we de schermtijd wat te beperken.’ – Hakim Chatar
Buitenspelen vind ik voor kinderen heel belangrijk. Dat heb ik zelf heel veel gedaan. Het gebruik van schermpjes proberen we te beperken, daar zoeken we als ouders een evenwicht in. In het temperamentvolle van de kinderen herken ik mezelf. Ik wil dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze wat meer vertrouwen hebben in zichzelf en in andere mensen dan ik. Ik ben lang vrij gesloten geweest. En overal waar ik kom, scan ik de omgeving: hoe denken mensen over mij? Wie heeft het goed met me voor en wie niet? Dat vergt veel energie. Ik heb ook de neiging om me terug te trekken als ik het ergens moeilijk mee heb. Jolien heeft de muur afgebroken. Ze maakte me duidelijk dat niet iedereen het slecht met me voor heeft. Mezelf moeten bewijzen heeft zeker ook goeie dingen meegebracht, maar ik hoop toch dat de kinderen het makkelijker zullen hebben.’
Het beste van twee werelden
‘De verrechtsing van de samenleving baart me zorgen. Ooit zal ik het gesprek moeten aangaan met Idris en Mina: “Er zijn gemene mensen, mensen die ons niet leuk vinden.” Laat ons hopen dat zij sterk genoeg zullen zijn om zich daardoor niet van slag te laten brengen. Ze gaan naar een school waar veel diversiteit is, en die daar ook bewust op inzet, dat stelt me dan weer gerust.
Ik wil Idris en Mina het beste van de Vlaamse en Marokkaanse cultuur meegeven. De Marokkaanse gastvrijheid, de warmte van familiebanden, de lekkere en gezellige eetcultuur enerzijds. Maar anderzijds wordt er in de Marokkaanse cultuur niet over emoties gesproken en verwerk je moeilijke dingen in je eentje. Mijn kinderen moeten weten dat ze altijd bij mij terechtkunnen en dat we samen oplossingen zoeken.
Ik hoop natuurlijk ook dat het makkelijke pubers worden. (lacht) Maar vooral dat ze gelukkig zijn en zich ontplooien tot de beste versie van zichzelf. Dat Jolien en ik later naar elkaar kunnen kijken en zeggen: “We zijn geslaagd.” En dan weer met zijn twee op vakantie gaan en leuke dingen doen. (lacht)
Intussen ben ik nu ook wel bezig met dingen die ik graag doe. In verschillende sectoren, want variatie vind ik leuk. Wie weet heb ik, als we elkaar volgend jaar weer spreken, een restaurant of café overgenomen. Ik sta open voor alles wat op mijn pad komt.’
LEES OOK > Hanan en Mohamed over opvoeden tussen twee culturen: ‘We hopen dat onze zoon een goed mens wordt’
Eten voor televisie
En zo kwam onlangs ook het idee voor een kookboek op Hakims pad. ‘Mijn moeder is een schitterende kok’, vertelt hij. ‘Ik ben opgegroeid met de heerlijkste gerechten. Toen ik op kot ging, schreef ik recepten op in een schriftje. Van Vlaamse klassiekers als stoemp en stoofvlees, maakte ik met de hulp van mijn moeder een halalversie. Ik postte af en toe een recept op sociale media en mensen reageerden daar enthousiast op.
‘Natuurlijk hoop ik dat het makkelijke pubers worden, maar vooral ook dat ze gelukkig zijn.’ – Hakim Chatar
In het tv-programma Masterchef bleken mijn kookkunsten best wel goed. Met mijn moeder aan mijn zijde heb ik enkele recepten samengebracht in het boek. Ze zijn een leidraad, maar mensen mogen er gerust creatief mee omgaan. Vergeet niet om samen met familie en vrienden te tafelen, want dat is een wezenlijk deel van onze eetcultuur. Het moet veel zijn en gezellig.
Zo koken we thuis ook. Ik Marokkaans, Jolien Italiaans – geleerd toen ze in Italië studeerde. Maar op weekavonden, als de kinderen in bed liggen, eten we met ons twee in de zetel, zwijgend voor televisie. Na de hectiek van de avond is zo’n zetelmoment net wat we nodig hebben. ’s Morgens proberen we wel met het gezin samen te ontbijten. Zonder gsm, omdat die te veel afleidt. En in het weekend tafelen we altijd samen. Dat zijn gezellige momenten. Als ze groter worden zullen we ook in de week niet meer in de zetel kunnen eten. (lacht) Daar genieten we nu nog even van zolang het kan.’
Meer info
In het boek Ras el Hakim (Lannoo, 2024) deelt Hakim familierecepten en snacks uit de Marokkaanse keuken. De titel verwijst naar het kruid ras el hanout dat in de Marokkaanse keuken veelvuldig gebruikt wordt.
Foto’s: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen in november 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 02/12/2024