Als je begint met borstvoeding, ken je de algemene voordelen: dicht bij de baby zijn, goede stoffen meegeven, niet hoeven goochelen met flesjes en sterilisators. Ik heb in elk geval ook veel geleerd door 10 maanden borstvoeding te geven … en van sommige dingen wilde ik dat iemand ze me had verteld!

1) Borstvoeding is een keuze

Een keuze die je de eerste dagen (en weken) zo’n tiental keer per dag maakt. Een keuze die in het begin toegejuicht wordt, en na verloop van tijd in vraag gesteld wordt.

2) Borstvoeding gaat niet vanzelf

Borstvoeding is voorzien door de natuur … maar dat wil niet zeggen dat het vanzelf gaat. Integendeel: de baby moet ‘juist’ leren happen, jij moet wennen aan het gevoel (en laten we eerlijk zijn: de pijn) en het komt pas na een paar dagen echt op gang.

Aanhoudende pijn aan de borsten, roodheid of uitslag is niet normaal: raadpleeg een vroedvrouw met kennis van borstvoeding of lactatiekundige (borstvoedingsexpert) voor de juiste behandeling.

LEES OOK > 8 dingen die nodig zijn om borstvoeding te doen slagen

3) Niet iedereen weet wat borstvoeding precies inhoudt

Vriendinnen zonder kinderen of mama’s die zelf geen borstvoeding geven, stellen dingen in vraag die eigenlijk normaal zijn. ‘Moet hij echt weeral eten?’ (ja), ‘Is dat wel normaal dat een voeding zolang duurt?’ (yep), ‘Hoe vaak sta je op per nacht?’ (zo vaak als nodig), ‘Slaapt de baby nu nog niet door?!’ (nee).

Het kan je onzeker maken, maar zolang de baby bijkomt, voldoende luiers vuilmaakt en jij het aankan, gaat het goed.

Heb je toch vragen of maak je je zorgen: schakel dan een lactatiekundige (borstvoedingsexpert) of vroedvrouw met kennis van borstvoeding in. Vraag om een tweede opinie als je je niet goed voelt bij het verkregen advies. Informeer je op de website voor borstvoeding of lees een boek (zie leestips).

4) Borstvoeding is niet enkel pijnlijk aan de borsten

Pijn aan de borsten  is nog ‘logisch’ (in het begin), maar verrassing: borstvoeding doet ook wel eens pijn elders. Tijdens de borst geven worden hormonen opgewekt die de baarmoeder doen samentrekken, met voor sommigen extra pijn (en bloed) als gevolg.

Het voordeel is wel dat de baarmoeder sneller inkrimpt. Mama’s die een keizersnede hebben gehad, krijgen daar ook nog een branderig gevoel aan het litteken bovenop. Dit trekt meestal weg na een paar weken.

5) Het is een full-time job

Sommige baby’s voeden heel lang, anderen heel vaak en nog anderen doen gewoon beide. Alles bij elkaar opgeteld kom je gemakkelijk aan een full-time job, volledig op vraag van de baby, zeker de eerste weken. Heel normaal dat je ‘niets’ gedaan krijgt dus (maar wel lekker veel series kan kijken of een boek kan lezen).

6) Je krijgt er geweldig veel dorst en honger van

Een fles water in de buurt hebben als je borstvoeding geeft is geen overbodige luxe. Je krijgt er ook een redelijke eetlust van, al is het niet de bedoeling om te eten voor twee.

Borstvoeding verbruikt 300 tot 500 calorieën extra, een paar boterhammen dus. Het is ook een goed idee om foliumzuur te blijven innemen tijdens de borstvoeding.

LEES OOK > Hoe kun je als partner helpen bij de borstvoeding?

7) Borstvoeding maakt je slaperig

Vooral ‘s nachts gebeurt het dat je met de baby aan de borst mee in slaap doezelt, zeker als je lekker knus in je bed blijft. Het voordeel is dat je zo meer slaapt krijgt, het nadeel… dat je niet altijd weet hoe lang de baby gedronken heeft. En wie een app gebruikt, registreert dan plots waanzinnig lange voedingen 😉

8) Kompressen en tepelzalf zijn echt nuttig

De kompressen voorkomen dat je doorlekt telkens jouw (of een andere) baby huilt of als je baby eens wat langer slaapt. Natuurlijk moet je ze vaak vervangen, of ze zijn een ideale kweekvijver voor spruw. Wie tepelkloven heeft, gebruikt beter geen.

De tepelzalf vermindert pijnlijke borsten. Er wordt ook wel eens aangeraden om een druppel moedermelk over de tepels te smeren en de borsten aan de lucht te laten drogen, maar dat werkt niet voor iedereen.

9) Borsten kunnen rare dingen doen

Een paar maten groeien bijvoorbeeld (zeker bij stuwing) of melk spuiten als een fontein. Wie slechts één borst geeft, heeft niet altijd een herinnering nodig welke borst aan de beurt is: soms is dat zelfs visueel zichtbaar.

Het verschil is niet bij alle vrouwen even groot. Koop één borstvoedingsbeha vlak voor de bevalling, en wacht tot een week erna om er bij te kopen. Zo kan je de maat beter inschatten.

LEES OOK > 5 oplossingen voor ‘probleempjes’ waardoor je denkt aan stoppen met borstvoeding

10) Stuwing kan ENORM pijnlijk zijn

Stuwing betekent dat de melkproductie goed op gang is gekomen, wat kan resulteren in harde pijnlijke borsten. Masseren en warm houden kan helpen.

Om stuwing te vermijden eens de productie op gang is, is het best om de baby de tijd te gunnen om te drinken en beide borsten aan te bieden in verschillende houdingen. Als een voeding wordt overgeslagen, kolf de melk dan af. Tot slot wordt ook aangeraden om geen te kleine borstvoedingsbeha’s te dragen: die knellen de melkklieren af.

Zijn je borsten overvol? Leg de baby dan aan beide borsten, en hou hem wakker of pas borstcompressie toe zodat hij doordrinkt. Zijn de borsten daarna niet leeg, kolf dan af. Heb je te veel melk en wil je de productie verminderen, overleg dan met een lactatiedeskundige.

11) Je wast je borsten best niet met zeep

Dat droogt de tepels te veel uit, wat de kans op kloven vergroot. Gewoon afspoelen is voldoende.

12) Alles gaat beter als je je ontspant

In het begin ben je gespannen omdat je wil dat het goed gaat of omdat het niet helemaal loopt zoals gepland. Heb vertrouwen in jezelf, in je lichaam en ontspan. Dan lukt het veel beter.

13) Je hebt genoeg melk

Het is een van de grootste zorgen van mama’s die borstvoeding geven: is het wel genoeg? In tegenstelling tot bij een fles kan je niet weten hoeveel de baby drinkt, maar dat is ook niet nodig: als de baby bijkomt en voldoende plast en stoelgang maakt, drinkt hij genoeg en heeft hij genoeg.

Dat hij vaak wil drinken, betekent dan ook niet dat je niet genoeg melk hebt of dat de melk niet goed genoeg is. Baby’s hebben kleine maagjes en moedermelk is licht verteerbaar: borstgevoede baby’s drinken meestal dan ook vaker dan flesgevoede baby’s. Ook clusteren (een periode bijna constant willen drinken) komt regelmatig voor bij baby’s: ze willen gewoon rustig en geborgen bij jou zijn.

Als de baby toch te weinig zou bijkomen of plassen, steek je licht op bij een vroedvrouw of lactatiedeskundige.

LEES OOK > Hoe meer melk produceren bij borstvoeding

14) Het is zo’n stoer gevoel

Alles wat de baby nodig heeft, om dorst en honger te lessen, om hem te doen groeien: dat kan jij gewoon maken. Op de juiste temperatuur, met de juiste samenstelling. Exact wat jouw baby nodig heeft. Hoe stoér is dat?!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 27/07/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: , , , ,