De ‘patatjesfase’, veel ouders kijken ernaar uit. Je kleine baby wordt nu echt groot. Na die vele liters melk is het heerlijk om samen al die nieuwe smaken te ontdekken. En om leuke foto’s te nemen van die eerste hapjes vaste voeding, dat hoort er ook bij.

Kind en Gezin raadt af om met vaste voeding te beginnen voor je baby vier maand oud is. Vanaf zes maanden is het dan weer noodzakelijk, omdat borst- of flesvoeding niet meer voldoende is.

Tussen vier en zes maanden gaan de voedingsreflexen van je baby geleidelijk over in bewuste mondbewegingen, dus dat is ideaal om met vaste voeding te starten.

Probeer, maar forceer niet

Die eerste hapjes gaan niet altijd vanzelf. Soms merk je dat je kindje er klaar voor is omdat hij alles in zijn mond stopt, smakkende geluiden maakt en heel goed kijkt hoe jij eet en drinkt. Soms is het gewoon nog te vroeg en vindt hij vaste voeding maar niets. En dat is helemaal niet erg.

Probeer, maar forceer niet. Lukt het niet, probeer het een week later nog eens, en wie weet gaat het dan plots wel vlot. Geef je borstvoeding, denk er ook aan dat je melkproductie kan verminderen omdat je baby minder zal drinken.

LEES OOK > Langer borstvoeding geven met deze 7 tips

Dat is wennen!

Experimenteer er dus maar op los! Geef je borstvoeding, dan gaat het misschien iets vlotter. Via de melk leerde je kindje al een heleboel smaken en geuren kennen. Gaf je flesvoeding, dan is het echt allemaal nieuw, en dat is spannend!

Neem je tijd voor die eerste hapjes. Doe het ook niet als je baby net een moeilijkere periode heeft of ziek (geweest) is. Geef je kindje ook tijd om te wennen. Een baby heeft 10 tot 15 proefbeurten nodig voor hij of zij helemaal gewend is aan een nieuwe smaak.

Groentepap

Er zijn verschillende methodes die je kan proberen. De meest voor de hand liggende is een fijn papje maken van aardappelen en groenten, later aangevuld met vlees, zonder stukjes. Start het best met licht verteerbare groenten zoals courgette, wortelen, pompoen of spinazie.

Vergeet niet een koffielepel vetstof toe te voegen, bij voorkeur olie. Kruiden is nog niet nodig, zonder leert je baby de smaak van de groentjes echt kennen. Gebruik een klein lepeltje om de groentepap te geven, en vergeet niet tussendoor af en toe een lepeltje water te geven.

LEES OOK > Kant- en klare babyvoeding: doen of niet?

Gill Rapley

Laat je je baby vast voedsel kennen volgens de Rapley-methode, ook wel baby-led weaning (BLW) genoemd, dan begin je niet met gepureerde voeding maar geef je de groentjes zo uit het vuistje. Een schoongemaakte wortel of stronkje broccoli bijvoorbeeld, gegaard wel.

Zo kan je baby zelf onderzoeken wat dat is en wat je ermee kan doen. Je biedt het spelenderwijs aan en je baby kiest zelf of hij of zij er al van wil eten of niet. Deze methode start pas als je kindje zes maanden is en het hoofdje goed zelf recht kan houden.

Zorg alleszins dat de groenten goed gegaard zijn, maar niet zo platgekookt dat je baby ze kan plat knijpen. Het spreekt voor zich dat je altijd bij je kindje blijft.

Fruitpap

Lukt de groentepap goed, dan kan je ook met fruitpap beginnen.

Je maakt het fruit heel fijn met een rasp of vork. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer of meloen maar stop later ook mandarijn, kiwi of nog andere vruchtensoorten in het menu. Maak je het zelf, maak het dan vers en dus niet op voorhand klaar.

Ga je voor de Rapley-methode, start dan met zacht fruit, zoals een banaan of een rijpe peer.

Uiteraard kan je ook heel gezonde fruit- en groentepapjes kopen in de supermarkt. Maar wissel toch af zodat je baby niet te erg gewend raakt aan de smaak van potjesvoeding.

LEES OOK > Hoe stel je een bordje met gezonde voeding samen voor je baby?

Kleine gast aan tafel

Alweer een mijlpaal, je baby in de kinderstoel aan tafel! Lukt het nog niet meteen goed met de vaste voeding, laat je kindje dan gewoon bij jullie zitten tijdens het eten. Laat hem of haar kijken en bied af en toe voorzichtig iets aan.

Geniet van de gezellige drukte, maar weet ook dat het vanaf nu lange tijd niet meer zo proper zal zijn op, maar vooral onder, de tafel.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 04/12/2020, laatste update op: 22/09/2023

Tags: