‘Wij vinden het belangrijk om voldoende water te drinken, en raken zelf makkelijk aan de dagelijks aanbevolen twee liter per volwassene. Maar ons dochtertje van dertien maanden wil amper water drinken. Zij heeft liever melk. Wat mag ik haar geven en hoeveel moet onze baby dan drinken?’

De Experten

Rosa Luyten is stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Sigrid Quintelier is diëtist bij het Agentschap Opgroeien.

Kind & Gezin raadt 350 à 500 ml melk(voeding) aan per dag. Dat is voldoende. Met die hoeveelheid krijgt je kind niet te veel eiwitten binnen. Kinderen hebben wel eiwitten nodig, maar een te hoge dosis is niet goed voor de nieren.

Bovendien is het belangrijk om je baby op deze leeftijd zoveel mogelijk vertrouwd te maken met vaste voeding. Een kind dat veel melk heeft gedronken, voelt zich verzadigd, waardoor het minder zal eten. Dat maakt het moeilijker om gezond en gevarieerd te eten.

LEES OOK > Die eerste keer…. vaste voeding!

Melk = aanvullende voeding

Kindjes eten niet altijd even goed. Zeker groenten kunnen moeilijk zijn. Ze bevatten nochtans veel essentiële voedingsstoffen. Daarom blijft melk wel aanbevolen als aanvulling. Dat mag borstvoeding zijn, koemelk of groeimelk.

Groeimelk heeft het voordeel dat die verrijkt is met mineralen en vitaminen, en een lager eiwitgehalte heeft dan koemelk. Essentieel is het niet. Een gezonde, gevarieerde voeding levert alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede groei. Maar soms is een gezonde, evenwichtige peutervoeding moeilijk te realiseren.

Geef je liever koemelk, ga dan voor de volle variant tot de leeftijd van drie jaar. Die zal de kleine maag van je baby beter vullen en verhoudingsgewijs meer energie voorzien. Na drie jaar is halfvolle melk voldoende.

Of je de melk warm of koud schenkt maakt niet uit, en ook het tijdstip steekt niet zo nauw. Al geef je uiteraard best geen flesje vlak voor de maaltijd, omdat het de honger zal remmen.

Plantaardige alternatieven = extraatjes

Wil je jouw baby een plantaardig alternatief aanreiken, dan is verrijkte sojadrink de beste keuze. Gewone rijstdrink en haverdrink bevatten te weinig en geen kwalitatieve eiwitten, en te weinig aanvullende vitaminen en mineralen. Ze kunnen wel als extraatje. Er bestaan voor peuters ook aangepaste groeidrinks op basis van plantaardige eiwitten en die zijn wel in orde.

Melk met een smaakje, zoals aardbeimelk of chocomelk, is niet aangeraden. Die bevat veel suiker en de zoete smaak kan er bovendien voor zorgen dat je kindje geen gewone melk meer wil drinken. Op een feestje of voor een andere bijzondere gelegenheid is het een leuke traktatie, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.

LEES OOK > Je baby vegetarisch of vegan opvoeden, kan dat?

Water = de beste dorstlesser voor kinderen

Naast melk hebben kindjes tussen de één en drie jaar nog zo’n halve tot één liter vocht per dag nodig. Die kunnen ze deels halen uit voeding zoals soep, maar water blijft dé beste dorstlesser, ook voor kinderen.

Het is normaal dat je kind hier nooit zelf naar vraagt: jonge kinderen zijn nog niet vertrouwd met dorst. Net als oudere mensen voelen ze niet aan wanneer ze moeten drinken.

Het is dus aan jou als ouder om doorheen de dag voldoende vaak water aan te bieden. Bij de maaltijd en tussendoor. Zelfs al gaat het telkens maar om enkele slokken.

Kraantjeswater = prima

Net zoals gezoete melkdrank niet ideaal is, raden we ook water met een smaakje af. Het is belangrijk dat je kindje de neutrale smaak leert kennen en appreciëren. Maar het moet niet per se water uit een fles zijn. Vanaf één jaar is kraantjeswater een veilige, goedkope en duurzame keuze.

LEES OOK > Uitdroging bij kinderen: wanneer moet je je ongerust maken?

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/01/2023, laatste update op: 15/02/2023

Tags: ,