Wat als je je baby veganistisch of vegetarisch wil opvoeden? Kan en mag dat? En waar moet je dan op letten? Wij vroegen het aan de diëtiste en lactatiekundige Silke Desaever.

Zijn er veel ouders die hun kinderen vegetarisch of vegan willen opvoeden?

‘Van bij het begin van mijn praktijk, zo’n tien jaar geleden, krijg ik vragen van ouders over plantaardig eten. Maar ik merk de laatste jaren toch dat meer en meer ouders erover nadenken hun kinderen en ook baby’s vegetarisch of vegan groot te brengen.

Vegan of veggie ouders willen graag goed geïnformeerd zijn voor ze die beslissing nemen en dat kan ik alleen maar toejuichen! Want hoewel we vaak het tegendeel denken, is het helemaal oké om je baby vegetarisch of zelfs vegan groot te brengen.’

Vanaf wanneer krijgen de meeste baby’s vlees of vis?

‘Dat wordt gedaan vanaf de leeftijd van zes maanden. Een jong kind heeft immers eiwitten nodig. Maar wil je je baby graag plantaardig grootbrengen, dan raad ik aan om tofu, linzen of kikkererwten toe te voegen aan de groentepap. Let wel, sommige kindjes kunnen daar wat last van hebben, en wat meer krampjes krijgen of een opgeblazen buikje – al merken de meesten daar niets van, hoor.

Reageert de baby goed op de linzen, tofu en kikkererwten? Dan kan je ook bonen toevoegen aan hun maaltijden, denk maar aan witte bonen of kidneybonen, of kan je – liefst pure – notenpasta of pindakaas toevoegen. Ook daarin zitten heel wat eiwitten.’

LEES OOK > Die eerste keer…. vaste voeding!

Zijn er nog dingen waar je extra op moet letten?

‘Sowieso is het belangrijk voor alle jonge kinderen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, dus ook baby’s of kinderen die alles eten. Daar gaan we soms iets te snel van uit dat dat gebeurt, terwijl dat zeker niet altijd het geval is.

Besluit je dat je je baby graag uitsluitend plantaardige gerechten wil geven, dan moet je wel waakzamer zijn voor bepaalde tekorten. Het belangrijkste supplement is vitamine B12. Dat zit uitsluitend in dierlijke producten en kan je als vegan ouder dus zelf ook best innemen. Geef je borstvoeding en slik je zo’n supplement, dan geef je je dat kindje mee dankzij de moedermelk, en ook aan flesvoeding wordt standaard vitamine B12 toegevoegd. Maar vanaf dat je kindje meer vaste voeding dan melk binnenkrijgt kan je best rechtstreeks een supplement geven.

Een tweede belangrijke extra zijn omega 3-vetzuren. De actieve vorm daarvan zit bijna uitsluitend in vette vis, en veel minder in gekweekte vis, die we veel meer eten. Een supplement vis- of krillolie is dus aangeraden, of voor zij die het liever bij een plantaardig supplement houden: algenolie. Volwassenen kunnen dat in capsulevorm nemen, voor jonge kinderen vind je het ook in vloeibare vorm.

De inactieve vorm van omega 3-vetzuren vind je in bijvoorbeeld hennepzaad, lijnzaad, chiazaad en walnoten, maar dan moet je lichaam die nog omzetten en dat gebeurt maar in kleine mate, waardoor je het toch onvoldoende opneemt. Deze supplementen vind je bij de apotheek of online, dus die zijn makkelijk aan te kopen.

Er zijn nog bepaalde aandachtspuntjes zoals calcium en ijzer, maar die kan je kindje gewoon uit voeding halen, als jij als ouder wat meer calciumrijke en ijzerrijke voedingsmiddelen aanbiedt.’

LEES OOK > Borstvoeding na zes maanden: feiten en fabels

Veel mama’s dromen van borstvoeding, maar wat als dat niet lukt, of wat als je heel bewust kiest voor flesvoeding, maar je als vegan mama liever geen dierlijke poedermelk wil geven aan je baby? Zijn er ook plantaardige alternatieven?

‘Ja, hoor, die bestaan zeker en vast, én zijn net zo streng gecontroleerd als de klassieke poedermelk. De plantaardige poedermelk is op basis van rijsteiwitten, dat is bijvoorbeeld de melk die kindjes met een koemelkeiwitallergie vaak drinken.’

Wanneer kan je beter niet kiezen voor een plantaardig dieet voor je baby?

‘Dat is een persoonlijke keuze, natuurlijk, maar vooral bij hele moeilijke etertjes of kindjes die een onderliggende aandoening hebben, zou ik extra voorzichtig zijn. Maar is je zoon of dochter een vlotte eter met een goeie gezondheid? Dan kan het zeker en vast!’

LEES OOK > S.O.S. Moeilijke eters aan tafel

Waarom raad jij aan te kiezen voor een vegan of veganistische levensstijl, ook voor je baby?

‘Eerst en vooral is het een goeie keuze voor je gezondheid. Wie vaak en veel bewerkt vlees zoals hamburgers, gehakt of charcuterie eet, loopt een verhoogd risico op zogenoemde welvaartsziektes zoals diabetes type 2, bepaalde kankers en hart- en vaatziekten.

Daarnaast worden voor de vleesproductie uiteraard veel dieren gedood, maar ook voor andere dierlijke producten is er dierenleed. Denk maar aan kalfjes die worden weggehaald bij hun moeder, zodat die melk blijft produceren en boeren de melk kunnen verkopen, of kleine haantjes die worden vermoord omdat ze geen eieren kunnen leggen. Ook voor het milieu is plantaardig eten een pak beter: minder waterverbruik, een minder grote ecologische voetafdruk en minder broeikasgassen.’

Meer informatie over Silke Desaever vind je op haar website.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/05/2022

Tags: