Moedermelk is iets wonderbaarlijks. Het bevat alles wat je baby nodig heeft: afweerstoffen en voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Maar blijkbaar is het niet enkel de baby die van de voedingsstoffen profiteert…

Ook bacteriën zijn verzot op moedermelk.

De darmen van een pasgeboren baby moeten nog gekoloniseerd worden door bacteriën. De bevalling speelt daarbij een eerste belangrijke rol. Bij een vaginale bevalling krijgt de baby namelijk een hele hoop bacteriën mee van de moeder. Maar ook borstvoeding speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de bacteriën in de darmen van je baby.

LEES OOK: Hoe meer melk produceren bij borstvoeding

In moedermelk zitten namelijk meer dan honderd suikerverbindingen of oligosachariden. Deze suikerverbindingen zouden een belangrijke bron van energie voor de baby kunnen zijn. Alleen kunnen baby’s ze helemaal niet verteren. Waarom zitten ze dan in moedermelk, die is afgesteld op de behoefte van je baby?

Voeding voor bacteriën

Doordat de baby de suikerverbindingen niet afbreekt, reizen ze van de maag naar de dunne darm, en vervolgens naar de dikke darm. Daar worden ze afgebroken door bacteriën. Dus, die suikerverbindingen zijn helemaal geen voeding zijn voor je baby. Ze blijken gewoon voedsel te zijn voor de bacteriën.

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben veel minder darminfecties. Vandaar dat producenten van babyvoeding bepaalde melksuikers als prebiotica toevoegen aan flesvoeding. Al blijft het moeilijk om het resultaat van 200 miljoen jaar evolutie zomaar te kopiëren.

LEES OOK: Hoe begin je aan flesvoeding?

Het papa zijn

Meer weten?

Ben je pas mama of papa geworden? Het gratis tijdschrift ‘Brieven aan jonge ouders‘ staat vol tips en informatie voor kersverse ouders. Het eerste levensjaar verschijnt het magazine maandelijks, het tweede jaar tweemaandelijks.
Wil je dit tijdschrift ook graag ontvangen? Schrijf je hier in.

Dit artikel verscheen eerder in De Bond van 23 mei 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Wat een lidmaatschap van de Gezinsbond voor jou kan betekenen? Dat kom je hier te weten!

Volg ons ook via de Facebookpagina van de Gezinsbond om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Gepubliceerd op: 25/05/2018, laatste update op: 16/07/2019

Tags: ,