Moedermelk is iets wonderbaarlijks. Het bevat alles wat je baby nodig heeft: afweerstoffen en voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Maar blijkbaar is het niet alleen de baby die van de voedingsstoffen profiteert…

Ook bacteriën zijn verzot op moedermelk.

De darmen van een pasgeboren baby moeten nog gekoloniseerd worden door bacteriën. De bevalling speelt daarbij een eerste belangrijke rol. Bij een vaginale bevalling krijgt de baby namelijk een hele hoop bacteriën mee van de moeder. Maar ook borstvoeding speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de bacteriën in de darmen van je baby.

In moedermelk zitten namelijk meer dan honderd suikerverbindingen of oligosachariden. Deze suikerverbindingen zouden een belangrijke bron van energie voor de baby kunnen zijn. Alleen kunnen baby’s ze helemaal niet verteren. Waarom zitten ze dan in moedermelk, die is afgesteld op de behoefte van je baby?

LEES OOK > Hoe meer melk produceren bij borstvoeding

Voeding voor bacteriën

Doordat de baby de suikerverbindingen niet afbreekt, reizen ze van de maag naar de dunne darm, en vervolgens naar de dikke darm. Daar worden ze afgebroken door bacteriën. Dus, die suikerverbindingen zijn helemaal geen voeding zijn voor je baby. Ze blijken gewoon voedsel te zijn voor de bacteriën.

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben veel minder darminfecties. Vandaar dat producenten van babyvoeding bepaalde melksuikers als prebiotica toevoegen aan flesvoeding. Al blijft het moeilijk om het resultaat van 200 miljoen jaar evolutie zomaar te kopiëren.

LEES OOK > Hoe begin je aan flesvoeding?

Dit artikel verscheen in mei 2018 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 25/05/2018, laatste update op: 09/02/2022

Tags: , ,