Het einde van de moederschapsrust hoeft niet het einde van de borstvoeding te betekenen. Je kan bijvoorbeeld afkolven op het werk of borst- en kunstvoeding te combineren. Of wie weet staat je werkgever tijdelijk wel meer thuiswerk toe? Wat je kiest, is afhankelijk van wat haalbaar is voor je lichaam, voor je job en voor je kindje.

Voor sommigen zal deze keuze vastliggen voor de bevalling, bij anderen wordt pas duidelijk in de kraamperiode dat ze de borstvoeding niet zomaar willen opgeven. Borstvoeding en werken combineren, zonder kunstvoeding, betekent kolven op het werk. Hoe begin je er aan?

1. Kolf kiezen

Sommige ziekenfondsen bieden een professionele kolf te huur aan, maar die zijn soms een tikje onhandig. Voor een productieve kolfsessie op het werk is een dubbelzijdige, elektrische kolf aangeraden.

> Succesvol kolven: 8 tips

2. Testen

Voor je begint, kan je het kolven regelmatig thuis uittesten. Zo went je lichaam aan de kolf, en je baby aan de fles. Je kan een deel van de voedingen ook invriezen en een voorraadje aanleggen.

3. Begeleiden

Overleg met je lactatiekundige of vroedvrouw hoe je de overgang naar opvang en werk best aanpakt.

4. Aanvragen

Als borstvoedende moeder heb je recht op borstvoedingspauze. Om hiervan gebruik te maken, licht je je werkgever twee maand op voorhand in. Je kan dan meteen vragen waar je kan afkolven. Werkgevers verplicht een goed verluchte, goed verwarmde ruimte en propere te voorzien. Een slot op de deur en een (aparte) koelkast om de melk te bewaren zijn ook handig. Een bevroren koelelement is sowieso nodig als je een tijdje onderweg bent naar huis.

Hoelang de pauze duurt, ligt wettelijk vast. Werk je vier uur, dan krijg je een halfuur. Vanaf 7u30 is dat een uur. De tijd krijg je vergoed door het ziekenfonds, vandaar dat je elke maand een attest moet binnenbrengen dat je nog borstvoeding geeft.

5. Praten

Hoor eens bij collega’s hoe zij het aanpakten en welke mogelijkheden zij zien. Vriendinnen die borstvoeding en werk gecombineerd hebben kunnen ook tips geven.

6. Slim bewaren

Moedermelk moet koel bewaard worden: een koelkast is dus nodig. Wie een lange pendeltijd heeft, kan best een koeltas met (bevroren) koelelement meenemen.

7. Kledij kiezen

Gemakkelijke kledij (of borstvoedingskledij) zorgt voor minder afkoeling of ‘blootgeven’ bij het kolfproces. Een reserve-T-shirt kan bij lekken of morsen ook handig zijn.

Tip!

Ben je thuis bij je kindje, dan leg je zo vaak als mogelijk aan om de productie op peil te houden.

Alternatieven voor afkolven op het werk

Zie je het kolven op het werk niet zitten, maar wil je borstvoeding toch niet opgeven? Dan kan je borstvoedingsverlof nemen. Dit biedt dezelfde bescherming als moederschapsrust maar is meestal onbetaald. Tenzij je werk wordt erkend als gevaarlijk voor jouw gezondheid of die van je kindje en je geen ander werk binnen het bedrijf kan uitvoeren: dan neem je ‘profylactisch borstvoedingsverlof’, waaraan een ziekte-uitkering is verbonden.

Of je kan ouderschapsverlof nemen om een bepaalde periode te overbruggen. Het voordeel hiervan is dat het wel vergoed wordt. Zodra je baby zes maanden is en vaste voeding eet, daalt de behoefte aan borstvoeding en wordt de combinatie gemakkelijker.

Ook combivoeden (overdag kunstvoeding, ‘s avonds en ‘s nachts borstvoeding) kan een oplossing betekenen. Niet alle vrouwen slagen erin om de productie met deze werkwijze lang op peil te houden.

Borstvoeden: blijven genieten na moederschapsrust

 

Pas mama of papa? Ken je ons gratis magazine Brieven aan Jonge Ouders al?
Deze magazinereeks kan je aanvragen bij zwangerschap en loopt tot kleuterleeftijd. Elk nummer staat vol tips en verhalen over baby’s en peuters.
Inschrijven? Dat kan altijd door hier te klikken! Volg Brieven aan Jonge Ouders ook op Facebook.
Gepubliceerd op: 04/08/2019, laatste update op: 10/09/2019

Tags: ,