Schrap ‘hoera het is een meisje!’. Schrap ook ‘hoera het is een jongen!’ Als je kiest voor een genderbewuste opvoeding ben je even blij met de komst van je kleintje, maar schreeuw je het volgende van de daken: ‘Hoera het is een mensje!’ Genderbewust opvoeden gaat namelijk om het doorbreken van stereotypen, omdat die niet altijd even goed zijn voor kinderen.

Geen onderscheid

Geen onderscheid maken tussen jongens en meisjes, op geen enkel vlak. Dat is eigenlijk de kern van genderbewust opvoeden. Voor sommige ouders is dat misschien evident, voor anderen kan het gek lijken.

Een jongen kan lang haar en een staartje hebben en een meisje kan kort haar hebben. Een jongen kan met poppen spelen en een meisje kan met autootjes spelen. En een jongen kan ook een rok dragen. Oftewel: een kind kan experimenteren en zelf ontdekken wat het leuk vindt.

Je kind kiest zelf

Daarbij is het overigens niet de bedoeling om alles uit te sluiten wat typisch mannelijk of vrouwelijk is. Integendeel, alles wordt op één hoop gegooid. Op deze manier krijgen kinderen de beide kanten aangereikt en kunnen ze helemaal zichzelf zijn.

Uiteindelijk zullen ze zo hun eigen identiteit vormen, zonder eventuele beperkingen of no go’s die hun gender hen zou opleggen.

LEES OOK > 7 praktische tips voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes

Tips voor genderbewust opvoeden

Je kiest als ouder natuurlijk zelf of en hoe ver je in die genderbewuste opvoeding gaat. Wij geven je alvast enkele concrete tips om genderbewust op te voeden.

Vermijd clichés

Zoals bij alles in het ouderschap moet je ook bij genderbewust opvoeden zelf het goede voorbeeld geven. Ga na of jij en je partner misschien zelf vastzitten in gender-stereotypen. Zijn jullie gebonden aan die gender-stereotypen? En wat kunnen of willen jullie daar aan veranderen?

Je kind beschouwt jullie als grootste voorbeeld, dus dat voorbeeld zal je dan ook moeten geven. Komt je kind zelf af met vragen over die clichés? Beantwoord ze dan en maak duidelijk dat er meer mogelijk is dan die clichés. En dat een jongen dus ook ballet kan doen, bijvoorbeeld.

LEES OOK > Mild ouderschap: volg je gevoel

Laat de persoonlijkheid primeren

Vaak wordt er – al dan niet bewust – anders gereageerd op een zoon dan op een dochter. Het cliché wilt bijvoorbeeld dat jongens minder gevoelig zouden zijn dan meisjes en dat meisjes minder lef zouden hebben dan jongens.

Maar is dat wel echt zo bij jouw kind? Kijk naar het karakter van je kind en reageer daar op, meer dan te reageren op hoe je denkt dat zijn of haar persoonlijkheid is.

Denk verder dan de clichés

Een jongen kan graag voetballen én dansen. En een meisje kan graag dansen én voetballen. Reik je kind alle mogelijkheden aan, in plaats van het in de richting te duwen die genderbepaald zou zijn.

Hetzelfde geldt voor speelgoed en spelletjes: geef genoeg keuze tussen al het mogelijke speelgoed, zodat het en-en wordt in plaats van of-of.

LEES OOK > Opvoeden tegen racisme, hoe doe je dat?

Bied alle soorten speelgoed aan

Er zijn de typische poppen en de autootjes, maar er is ook speelgoed waar geen gender-etiketje aan vast hangt. Bied je kind ook zulk speelgoed aan: boeken, puzzels, knutselmateriaal…

Het is misschien even zoeken, maar steeds meer speelgoedfabrikanten spelen in op genderbewust speelgoed en open ended speelgoed kan natuurlijk altijd!

Niks moet, alles mag

Blijkt dat je dochter toch graag de typische meisjesdingen doet? En je zoon de typische jongensdingen? Of is het net omgekeerd? Laat hen dat dan gewoon doen. Kinderen gaan door verschillende fases en hun voorkeur kan zomaar veranderen.

Lees meer over genderbewust opvoeden op de website van Expoo.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/11/2020, laatste update op: 25/09/2023

Tags: