Als gevolg van de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land schakelde Opgroeien vanaf woensdag 14 oktober 2020 over van code geel naar oranje voor kinderopvang en de lokale dienstverlening van Kind en Gezin. Ook binnen de Huizen van het Kind en de consultatiebureaus wordt er naar code oranje geschakeld. Wat heeft dit voor impact op jou en je gezin?

De grootste verandering is dat het contact met volwassenen in de opvang zo veel mogelijk vermeden wordt. Ook de lokale dienstverlening van Kind en Gezin wordt naar code oranje gebracht, waardoor de Huizen van het Kind en de consultatiebureaus de maatregelen aanscherpen.

UPDATE: Ondertussen zit de kinderopvang in code rood. Lees hier meer.

Wat betekent het concreet voor jou en je kind?

  • De opvang voor baby’s en peuters en de buitenschoolse opvang blijft open voor alle kinderen, behalve als ze ziek zijn of in verplichte thuisisolatie zitten.
  • Je kind mag nog steeds naar de opvang met een snotneus of een lichte hoest. Wanneer je kind meer dan 38 graden koorts heeft, of een plots optredende hoest of ademhalingsmoeilijkheden heeft, moet hij of zij thuisblijven. Het schema onderaan geeft weer wanneer je kind wel of niet naar de opvang mag.
  • Wennen blijft mogelijk (en zelfs heel erg nodig), maar verloopt zoveel mogelijk digitaal, buiten of op een veilige afstand.
  • In code geel mochten er nog fysieke ouderactiviteiten met behoud van afstandsregels en mondmasker plaatsvinden. In code oranje mag dat niet meer.
  • Kinderen tot 12 jaar hoeven ook in code oranje geen mondmasker te dragen.
  • In code geel konden kinderen ongelimiteerd verschillende opvangvormen combineren (bijvoorbeeld twee daagjes bij de grootouders en drie bij de onthaalouder). In code oranje wordt het afgeraden om verschillende opvangvormen te combineren als één van de personen die je kind opvangt (zoals de grootouder) tot de risicogroep behoort. Bekijk met de kinderopvang of je je opvangplan bij hen in dat geval kan uitbreiden.
  • Alle andere veiligheidsregels blijven van kracht, dit wil zeggen: dezelfde persoon haalt zoveel mogelijk het kindje op in de opvang, je draagt altijd een mondmasker als je in contact komt met volwassenen die in de opvang werken en je blijft op veilige afstand van hen.

LEES OOK > 10 vragen over quarantaine en wat het betekent voor jou en je kind

Wat betekent het voor de opvang?

  • Begeleiders van kinderen tot 6 jaar dragen ook in code oranje geen mondmasker bij de kinderen. Ze doen dat wel bij contact met andere volwassenen, behalve die in hun eigen leefgroep. Ze blijven ook op 1,5 meter afstand van andere volwassenen, behalve in de eigen leefgroep.
  • Begeleiders van kinderen van 6 tot 12 jaar hoeven tijdens de schoolvakanties geen mondmasker te dragen wanneer ze enkel bij de kinderen zijn omdat deze kinderen in een vaste bubbel worden opgevangen. Tijdens het schooljaar moeten de begeleiders van kinderen tussen 6 en 12 jaar een mondmasker dragen als ze geen afstand kunnen bewaren van de kinderen en de andere volwassenen.
  • Poetshulpen, klusjesmensen of leveranciers moeten in code oranje de leefgroepen en speelruimtes vermijden wanneer er kinderen zijn. Ze dragen steeds een mondmasker als ze in de opvang zijn. Externen die therapie of medische ondersteuning geven (logopedie, kinesist, arts,…) zijn nog altijd welkom. Ook vrijwilligers, jobstudenten, stagiaires en andere mensen in opleiding mogen nog in de opvang komen, maar ze mogen niet in dezelfde week in verschillende opvanglocaties of leefgroepen komen.

LEES OOK > Ontprikkelen na een drukke dag in de crèche

Wanneer mag mijn kind wel en wanneer niet naar de opvang?

kinderopvang - oranje

LEES OOK > Wanneer is je kind te ziek voor de opvang?

Meer weten?

Je mag zeker uitleg vragen aan je opvang. Zij zijn heel goed op de hoogte. Ook op de site van Opgroeien vind je heel veel antwoorden.

Wat met het onderwijs?

Ook het onderwijs schakelt over naar code oranje. Belangrijke wijziging is dat ook in deze fase alle leerlingen uit het secundair onderwijs voltijds naar school kunnen blijven gaan. Wel zijn er verscherpte veiligheidsmaatregelen om het risico op besmettingen maximaal te beperken.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/10/2020, laatste update op: 04/11/2020

Tags: