Het is niet voor iedere mama haalbaar om borstvoeding te blijven geven. In dat geval vormt kunstvoeding een degelijk alternatief. Het is een waardevol vervangproduct dat qua samenstelling zo nauw mogelijk aansluit bij borstvoeding. Zo krijgt je kleintje voldoende ijzer, eiwitten, calcium, vitaminen en essentiële vetzuren binnen om te groeien en ontwikkelen.

Waarom kan een baby geen koemelk drinken? Koemelk wordt pas aangeraden vanaf drie jaar vooral omdat ze weinig vitaminen, ijzer en essentiële vetzuren bevat en dat is net wat een baby nodig heeft. Bovendien zitten er in koemelk veel eiwitten en mineralen die schadelijk zijn voor de nieren van je baby.

LEES OOK > Dagboek Elias maand 9: ‘Uitslag, slecht slapen, minder vrolijk … koemelkeiwitallergie?!’

Keuzestress: welke melk?

Geen koemelk dus, maar welke kunstvoeding wordt het dan wel? Bij de apotheker en in de supermarkt is een immens gamma te vinden. Er zijn niet alleen de aloude melkpoeders, er bestaan ook kant-en-klaar verpakkingen. Beide soorten kennen voor- en nadelen. Koop je bijvoorbeeld kant-en-klaar, dan hoef je zelf niet meer aan de slag met verhoudingen en hoeveelheden, maar je betaalt wel meer en dergelijke voeding is beperkter houdbaar.

Verder bestaat er startvoeding (tot zes maanden) en opvolgvoeding (vanaf zes maanden). Groeimelk geef je voor peuters vanaf 12 à 18 maanden aan.

Er is ook speciale voeding voorhanden voor baby’s die geen gewone babyvoeding verdragen, zoals sojamelk voor kinderen met lactoseintolerantie, licht verteerbare melk voor kindjes met reflux enzovoort.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je dan adviseren door je arts, regioverpleegkundige van Kind en Gezin of apotheker. Zij weten welke kunstvoeding geschikt is voor je kind.

Van borstvoeding naar flesvoeding

Schakel je over van de borst naar de fles? Doe dat dan stap voor stap. Zo kan je kindje wennen aan dat nieuwe gegeven. Probeer eerst één of twee borstvoedingsmomenten (die waarop je kleintje het minste drinkt bijvoorbeeld) te vervangen door opvolgmelk, groente- of fruitpap. De ochtend- en avondshift komen als laatste aan de beurt. Als je iedere stap drie à vier dagen volhoudt, verloopt de overschakeling waarschijnlijk een pak makkelijker.

LEES OOK > Borstvoeding afbouwen, hoe begin je daaraan?

Flesweigeraars

Logisch dat je kindje een kunstmatige tepel minder aangenaam vindt dan het origineel van mama. Heel wat baby’s moeten niet meteen weten van dat flesje. Probeer rustig, en forceer niets.

Misschien helpen deze tips wel:

  • Neem de tijd en probeer de sfeer zo ontspannen mogelijk te houden.
  • Probeer eerst flesjes met vers afgekolfde moedermelk.
  • Laat je partner eens proberen.
  • Raak zachtjes je baby’s lip met de speen aan, net zoals je zou doen bij borstvoeding.
  • Probeer het eens met een (tuit)bekertje of een lepeltje.
  • Als je een beetje praat, zingt of zachtjes over z’n hoofdje aait, is zijn aandacht misschien een beetje afgeleid

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Wat is opvolgmelk?

Tweedeleeftijds- of opvolgmelk werd speciaal samenge­steld voor baby’s vanaf zes maanden. Kin­der­artsen en voedings­specialisten hebben bestudeerd wat kindjes op die leef­tijd zoal nodig hebben om te kunnen groeien en ontwik­ke­len zoals het hoort. Niet enkel de ontwikkeling van been­der­stelsel en spieren, maar ook de toename van het bloed­volume en vooral de ontwik­keling van de hersenen staan hierbij centraal.

Op basis van onderzoek hebben wetenschappers een melk­voe­ding samengesteld die veel gezonder is dan de koemelk die baby’s vroe­ger te drinken kregen. Tweedeleef­tijdsmelk bevat ook voldoende ijzer, calcium, eiwitten, vitaminen en essenti­ële vetzu­ren. Als je baby zes maanden is, levert opvolg­melk voldoende voe­dingsstoffen in combinatie met een gevarieerde vaste voeding. Vanaf 500 ml opvolgmelk per dag is een vitamine D-supplement niet meer nodig.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 04/02/2022

Tags: