Vanaf mei 2022 geeft Europa de mogelijkheid aan alle Europese lidstaten om voor kinderproducten – autozitjes, luiers, kleding en schoenen – een lager btw-tarief te hanteren. De Gezinsbond vraagt dit al lang, basisproducten voor kinderen zijn immers geen luxegoederen. Als ouder weet je maar al te goed dat je kinderen serieus wegen op het gezinsbudget, maar een idee hoeveel precies?
In België zijn er geen officiële cijfers over de kostprijs van kinderproducten per productgroep. De Gezinsbond berekent wel jaarlijks wat de algemene kostprijs van een kind is.
Minimumkost van een kind op 01/03/2022

In Nederland berekent Nibud (Nationaal Instituut voor Budgettoelichting) de concrete kostprijs van kinderproducten.
LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan!
Kost van een babyuitzet

Aan 6% btw zakt de kost van 1873,6 euro naar 1641,34 euro, dus met 232,27 euro.
Wegwerpluiers
Het eerste levensjaar heeft je baby gemiddeld zeven luiers per dag nodig of op jaarbasis: 2.555 luiers. Als je kindje twee jaar is, daalt het aantal luiers per dag tot gemiddeld vijf. Het derde levensjaar heb je nog elke vierentwintig uur gemiddeld vier luiers nodig voor je peuter.
LEES OOK > Herbruikbare luiers: hoe gebruik je ze en wat zijn de voordelen?
Gemiddelde kosten van wegwerpluiers tot 3 jaar (aan 21% btw)

Aan 6% btw zakt de kost met van 876 euro naar 767,40 euro, dus met 108,60 euro.
Kindvriendelijke belastingen
Op luiers voor kinderen betaal je nu 21% btw. Maar op gelijkaardige producten zoals maandverbanden, tampons, inlegkruisjes, incontinentiemateriaal… betaal je sinds 2018 een btw-tarief van 6%. Waar zit de logica?
Kinderproducten moeten ook veilig zijn. Een autozitje dat voldoet aan de veiligheidsnormen kost veel. Een tweedehands zitje wordt afgeraden, want je weet niet wat ermee gebeurd is. Na een ongeval kan het onzichtbaar beschadigd zijn, en niet meer veilig.
Wij roepen de federale overheid op om het btw-tarief van basisproducten voor kinderen te verlagen naar 6%. De koopkracht van gezinnen verhoogt hiermee met 12,4%. Gezien het feit dat de kinderbijslagen bijlange niet de helft van de minimumkosten van kinderen dekken – en ook de huidige torenhoge inflatie – hebben gezinnen deze maatregel broodnodig.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 15/03/2022, laatste update op: 15/04/2022Tags: baby, baby-uitzet, belastingen, geld, geldzaken, jonge kinderen, luiers